ΠολιτισμόςΑρχείο

!80 χρόνια απ την ίδρυση του πρώτου Ελληνικού Δημοτικού σχολείου στο Άργος

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου του 1ου Δημοτικού Σχολείου Άργους διοργανώνει επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 180 ετών από της έναρξης λειτουργίας του Καποδιστριακού Δημοτικού Σχολείου Άργους που θα γίνει στο προαύλιο του σχολείου αύριο βράδυ στις 8.
Η εκδήλωση περιλαμβάνει παρουσίαση οπτικοακουστικού αφιερώματος στο Καποδιστριακό Διδακτήριο από μαθήτριες της ΣΤ’ τάξης, απονομή αναμνηστικών σε παλαιούς δασκάλους και μαθητές και έκθεση φωτογραφίας – αρχειακού υλικού. Ειδική συμμετοχή στην παρουσίαση της εκδήλωσης θα έχουν ο Αργείος δικηγόρος και ιστορικός Βασίλειος Δωροβίνης, παλαιός μαθητής του σχολείου, και ο γνωστός εκπαιδευτικός και συγγραφέας Γεώργιος Κόνδης.
 
Η εκδήλωση στοχεύει στην ανάδειξη της ιστορικότητας του Καποδιστριακού Διδακτηρίου και στην άρρηκτη σχέση του με την εκπαιδευτική πολιτική του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια. Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκους, έπρεπε το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα να οργανωθεί από την αρχή.  Η εκπαιδευτική του πολιτική αντικατόπτριζε τη νέα κοινωνική δομή και το νέο πολιτικό σύστημα που επιδίωκε να εγκαθιδρύσει στην Ελλάδα. Είχε μακροπρόθεσμους σκοπούς και στόχους και εντασσόταν στο ευρύτερο κυβερνητικό πρόγραμμα. Η παροχή ίσων ευκαιριών μάθησης σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες θα οδηγούσε σταδιακά στην πολιτική ωριμότητα και τη χειραφέτησή τους. Το περιεχόμενο της διδασκαλίας των μαθημάτων προσανατολίστηκε προς την ελληνοχριστιανική παράδοση και δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην εθνική διαπαιδαγώγηση, στη δημιουργία πολιτών μελών εθνικού Κράτους και στη σύζευξη θρησκείας και παιδείας για την ανόρθωση του φρονήματος των πολιτών.  Φιλοδοξία του ήταν να εξασφαλίσει μαζική και δωρεάν βασική μόρφωση στο λαό.
Το Καποδιστριακό γλήτωσε στο παραπέντε την κατεδάφιση, όπως ανέφερε στην “Αρχαιολογία” ο Β. Δωροβίνης, ένας εκ των προσκεκλημένων των φετινών εκδηλώσεων: “Πρώτο Δημοτικό Σχολείο Άργους (καποδιστριακό. 1830-31) κηρυγμένο ως μνημείο από το ΥΠ.ΠΟ τον Οκτώβριο του 1980, παθαίνει ρωγμές με τους σεισμούς του Φεβρουαρίου 1981. Ο μηχανικός, μέλος επιτροπής για την ευστάθεια του κτιρίου, επιμένει και χαρακτηρίζεται ως -επικινδύνως ετοιμόρροπο-. Ο κ Κουτσογιάννης σπεύδει να υποσχεθεί την ανέγερση -καινούργιου και μεγάλου κτιρίου». Αντίδραση του ΥΠ ΠΟ Το κτίριο τελικά δεν κατεδαφίζεται και μέχρι την οριστική του αποκατάσταση (1987), φυσικά δεν καταρρέει…”