Site icon Αρχείο anagnostis.org

Στην Βουλή ο «Αναγνώστης»

Συζήτηση στη Βουλή θα γίνει με αφορμή το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «Αναγνώστη» για την έλλειψη υποδομών στο λιμάνι του Ναυπλίου, που έχει άμεσες και σοβαρές επιπτώσεις στην κρουαζιέρα, η οποία είναι ιδιαίτερα μειωμένη εφέτος.
Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας στάθηκε η αφορμή για την ερώτηση που κατέθεσε
ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Ανδριανός προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνο και την Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Α. Διαμαντοπούλου με θέμα την «ανάγκη ανάληψης άμεσων δράσεων για τις υποδομές στο λιμάνι του Ναυπλίου για την ενίσχυση της κατάπλευσης κρουαζιερόπλοιων»
Το ρεπορτάζ του «Αναγνώστης» και τα στοιχεία που παρατίθενται είναι ουσιαστικά και το περιεχόμενο της ερώτησης, που κατατέθηκε στη Βουλή:
«Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία του Λιμεναρχείου Ναυπλίου, φέτος έχουν δηλώσει ότι θα καταπλεύσουν στο λιμάνι της πόλης μόλις 49 κρουαζιερόπλοια έναντι 75 το 2011. Η μείωση αυτή αναμένεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, αφού αντίστοιχα μειωμένος θα είναι ο αριθμός των επιβατών που θα επισκέπτονταν την περιοχή.
Επισημαίνεται ότι κεντρική θέση ανάμεσα στις αιτίες της μειωμένης κατάπλευσης κρουαζιερόπλοιων στο Ναύπλιο, αλλά και του μικρού ποσοστού αποβίβασης τουριστών στην πόλη, κατέχει το πρόβλημα της εκβάθυνσης του λιμένος που δεν έχει γίνει ακόμη. Τα κρουαζιερόπλοια σήμερα παραμένουν αρόδο, γεγονός που περιορίζει την παραμονή τους στο Ναύπλιο σε μόλις 6-8 ώρες κατά μέσο όρο βάσει στοιχείων των λιμενικών αρχών και δημιουργεί άσκοπη ταλαιπωρία στους τουρίστες, αποτρέποντας σε μεγάλο βαθμό την αποβίβασή τους, καθώς αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν λάντζες για να επισκεφθούν την περιοχή,. Αν τα κρουαζιερόπλοια έδεναν στο λιμάνι, τότε ο χρόνος παραμονής τους θα αυξανόταν σε τουλάχιστον 14 ώρες, γεγονός που θα είχε θετικές επιπτώσεις στην τουριστική κίνηση και επομένως στην τοπική οικονομία.
Τονίζεται τέλος ότι και οι υπάρχουσες λιμενικές υποδομές έχουν υποστεί ζημιές (σπηλαιώσεις) και κινδυνεύουν με κατάρρευση.
Κατόπιν αυτών, ερωτούνται οι υπουργοί:
Ποιος είναι ο σχεδιασμός και το δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των απαραίτητων έργων υποδομής στο λιμάνι του Ναυπλίου, μεταξύ των οποίων και της εκβάθυνσής του, ώστε να ενισχυθεί ο τουρισμός μέσω κρουαζιερόπλοιων και μέσω αυτού, η τοπική οικονομία».

Exit mobile version