Site icon Αρχείο anagnostis.org

Ξεκινάει το Jessica

Πρόκριμα των μετέπειτα εξελίξεων θεωρεί ο Πέτρος Τατούλης την αξιοποίηση του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού Jessica. Σε συνάντηση εργασίας που έγινε για την έναρξη λειτουργίας του, μεταξύ του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και εκπροσώπων της Eurobank, εκ μέρους του Ταμείου Αστικής Ανάπτυξης του Μηχανισμού, παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας, ο κος Τατούής δήλωσε: «Επενδύουμε σε αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο καθώς αποτελεί τη νέα προοπτική για την επόμενη προγραμματική περίοδο και το μέλλον. Η φιλοσοφία του Jessica υπαγορεύει την επένδυση πόρων του ΕΣΠΑ σε ένα ταμείο το οποίο θα μοχλεύσει και θα επανεπενδύσει ιδιωτικούς πόρους με ανταποδοτικά οφέλη προς τις τοπικές κοινωνίες. Το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να υλοποιηθεί με άμεση συνάφεια των προτεραιοτήτων και των αναγκών του στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου», δήλωσε ο Περιφερειάρχης.
Ο στόχος, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, είναι να επιτευχθεί η μόχλευση της ιδιωτικής οικονομίας με συνδυασμό αστικών αναπλάσεων και επιχειρηματικότητας.
Για την επιτυχία του προγράμματος έθεσε ως προτεραιότητα ο Περιφερειάρχης την άμεση συνεργασία όλων των φορέων καθώς τα χρονοδιαγράμματα είναι σφιχτά και οι απαιτήσεις πολλές. «Πρέπει ωστόσο να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή για την αξιοποίηση του ταμείου αυτού, γιατί όπως έχω πει πολλές φορές το μόνο χρηματοδοτικό εργαλείο για πολλά χρόνια στην Ελλάδα θα είναι το ΕΣΠΑ».
Το πρόγραμμα αυτό έχει ως βασική λογική τη μετατροπή των πόρων του ΕΣΠΑ σε δανειακούς πόρους, ανακυκλώνοντας τους, μοχλεύοντας ιδιωτικά κεφάλαια και παρέχοντας κίνητρα επιχειρηματικότητας. «Πρόκειται για πρόγραμμα εκτέλεσης δημοσίων έργων ανάπλασης αστικών χώρων με ταυτόχρονη ανάπτυξη του επιχειρηματικού ενδιαφέροντος», δήλωσε ο κ. Τατούλης, ενώ πρόσθεσε ότι «τα έργα αυτά θα προσαρμοστούν στις προτεραιότητες του στρατηγικού μας σχεδιασμού».
Η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή θα διαχειριστεί το πρόγραμμα αυτό, βοηθώντας στην ωρίμανση των έργων  τους τελικούς δικαιούχους, οι οποίοι δεν θα είναι μόνο οι μεγάλοι Δήμοι της Περιφέρειας. «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια αποθήκη ώριμων έργων προς ένταξη, τα οποία αν δεν τα εντάξουμε σε αυτό το πρόγραμμα, να μπορούμε να τα εντάξουμε στην επόμενη προγραμματική περίοδο», δήλωσε ο κ. Τατούλης.

Exit mobile version