ΠολιτισμόςΑρχείο

Εντάχτηκε στο ΕΣΠΑ το “καστράκι” Ασίνης

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε προχτές η προϊσταμένη της Δ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (Δ ΕΠΚΑ) κα. Άλκηστις Παπαδημητρίου αναφερόμενη στα έργα που μέσω του ΕΣΠΑ θα πραγματοποιηθούν στο “καστράκι της Ασίνης”. Για τον λόγο αυτό η Δ ΕΠΚΑ διοργανώνει, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας,το Δήμο Ναυπλιέων και το Δημοτικό Οργανισμό Αθλητισμού, Πολιτισμού, Τουρισμού και Περιβάλλοντος Δ. Ναυπλιέων – Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ., εκδήλωση παρουσίασης της μελέτης για τον Αρχαιολογικό Χώρο της Ασίνης.

Σύμφωνα με την κα. Παπδημητρίου, “το έργο «Ασίνη-Ακρόπολη Αρχαίας Ασίνης. Αναμόρφωση Αρχαιολογικού Χώρου Καστράκι» έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 700.000,00 ευρώ. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα και συνοπτικά περιλαμβάνουν:

Αποκατάσταση κτισμάτων εντός του αρχαιολογικού χώρου. Λειτουργία φυλακίου – πωλητήριου και δημιουργία εκθεσιακού χώρου, με φωτογραφική παρουσίαση της ανασκαφικής δραστηριότητας, παράλληλα με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Διαμόρφωση πορείας περιήγησης και τοποθέτηση πινακίδων πληροφόρησης. Αποκατάσταση εγκαταστάσεων – δικτύων. Διαμόρφωση χώρων στάσης – θέασης. Στερεωτικές εργασίες σε επιλεγμένα σημεία του τείχους. Κάλυψη των δεξαμενών και περίφραξη του αρχαιολογικού χώρου”.

Η εκδήλωση θα γίνει αύριο στις 7 το απόγευμα στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας της Παναγίας στον αρχαιολογικό χώρο της Ασίνης και οι παρευρισκόμενοι θα ξεναγηθούν συν τις άλλοις στον αρχαιολογικό χώρο, ώστε να αποκτήσουν μια πρώτη εικόνα των σημείων που θα γίνουν επεμβάσεις.

Θα πρέπει να τονιστεί πως ο αρχαιολογικός χώρος κατά μεγάλο μέρος έχει ανασκαφεί από Σουηδικούς αρχαιολόγους, ενώ μεγάλες ζημιές υπέστησαν τα τείχη όταν οι Ιταλοί κατά την διάρκεια της κατοχής θέλησαν να διανοίξουν με δυναμίτες τούνελ κάτω από το ανατολικό μέρος των τειχών. Σε ορισμένα σημεία αργότερα οι Ιταλοί απεκατέστησαν μέρος των ζημιών, όμως η διατάραξη των πετρωμάτων επέφερα σημαντικά προβλήματα στην στατικότητα του εδάφους.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως στην μελέτη δεν συμπεριλαμβάνεται το αρχαίο λιμάνι, το οποίο αποτελεί αντικείμενο της εφορίας εναλίων αρχαιοτήτων.

Στην εκδήλωση θα προσφέρουν αναψυκτικά ο Σύλλογος Επαγγελματιών Τολού ασχολούμενων με τον Τουρισμό και ο Σύλλογος Τουριστικών Επιχειρήσεων Ασίνης – Δρεπάνου, για τους οποίους όπως τόνισε η κα. Παπαδημητρίου “καταφέραμε για πρώτη φορά να τους φέρουμε κοντά”.