Αρχείο

Πώς θα φέρει την ανάπτυξη ο ειδικός λογαριασμός;

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ η κυβέρνηση για την έγκριση του πακέτου βοήθειας των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ, όμως δεν ισχύει το ίδιο για τον κόσμο. Δεν ισχύει το ίδιο για τους μισθωτούς και για τους συνταξιούχους. Δεν ισχύει το ίδιο για τους ανέργους. Ούτε φυσικά για τους επαγγελματίες, από την στιγμή που φαίνεται ότι δεν θα υπάρξει τελικά ρευστότητα στην αγορά.
Η ΑΓΩΝΙΑ του εμπορικού κόσμου που είναι έτοιμος να κάνει στάση πληρωμών, επειδή πλέον δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις, είναι καθημερινή και συνεχίζεται. Αυτό φαίνεται από τα σκυφτά κεφάλια πίσω από τις βιτρίνες, αλλά και από τις συζητήσεις που είναι μονότονες και μονοθεματικές σχετικά με το πώς θα ξεπεραστεί το πρόβλημα του καθενός. Με την έγκριση του νέου δανείου δεν έπαψε να υπάρχει η αγωνία του συνταξιούχου που βλέπει τα λίγα ευρώ του να εξανεμίζονται και να μην βγαίνει ο μήνας. Δεν έπαψε να υπάρχει με την έγκριση του νέου δανείου και τα κυβερνητικά πανηγύρια που την συνόδεψαν ούτε η αγωνία του άνεργου που δεν βρίσκει δουλειά, ούτε βέβαια η αγωνία του υπαλλήλου που ξεροσταλιάζει για ένα τεταρτημόριο του μεροκάματου.
Ο ΔΡΟΜΟΣ προς την ανάπτυξη αργεί. Η πράγματι ιστορικής σημασίας για την ελληνική οικονομία συμφωνία με την έγκριση του νέου πακέτου βοήθειας, πρέπει να έχει και αναπτυξιακή κατεύθυνση για να καταφέρει να αποδώσει και εντός των συνόρων. Μόνο έτσι θα αφήσει κάποιες ακτίνες ελπίδας για να ανασάνει η οικονομία και κατ΄ επέκταση ο κόσμος.
ΠΩΣ θα έρθει όμως η ανάπτυξη με την δέσμευση της βοήθειας προς την Ελλάδα στον ειδικό λογαριασμό; Πώς εξασφαλίζεται η ανάπτυξη όταν δεν δίνεται ούτε ένα ευρώ  γι΄ αυτό τον σκοπό; Μήπως με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζονται μόνο οι δανειστές και η χώρα μπαίνει ακόμα πιο βαθιά στην ύφεση και στην κρίση; Μήπως τελικά με η δεύτερη δανειακή σύμβαση απλά ανοίγει ο δρόμος για μια τρίτη, ώστε να γίνουμε αποικία των δανειστών μας, με όλη την σημασία του όρου; (Άκης Γκάτζιος)