Site icon Αρχείο anagnostis.org

Τι είναι αυτό που μας στέλνει στον γιατρό αν ακουμπήσουμε στα βράχια της Καραθώνας

Η θαλάσσια Ανεμώνα, είναι η αιτία που προκαλεί έντονο κνησμό στο δέρμα των κολυμβητών στην Καραθώνα, στέλνοντας τους πολλές φορές επειγόντως στον γιατρό αφού μπορεί να προκαλέσει και αναφυλαξία.
Ο δήμος Ναυπλίου, μετά από πολλά χρόνια αποφάσισε επιτέλους να ενημερώσει επισήμως τους κολυμβητές σχετικά με το τι είναι αυτό που εμφανίζεται προκαλώντας τον τρόμο των λουομένων όταν ο καιρός είναι ιδιαίτερα ζεστός.
Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του δήμου λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας του νερού παρατηρείται η παρουσία ειδών βενθικών Υδρόζωων σε αφθονία, λόγω του φυσικού αναπαραγωγικού κύκλου τους κυρίως πάνω στο σκληρό υπόστρωμα (πέτρες και «πλάκα» βράχου).
Τα παραπάνω κατώτερα υδρόβια ζώα ανήκουν σε ένα φύλο τα Κνιδάρια με 9.000 είδη παγκοσμίως και το ποιο γνωστό σε μας η θαλάσσια Ανεμώνα από τα Ανθόζωα. Αυτά έχουν ειδικά κύτταρα που ονομάζονται κνιδοκύστες και χρησιμοποιούνται για τη σύλληψη τροφής ή για άμυνα. Οι κνιδοκύστες μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό και κνησμό όταν έλθουν σε επαφή με το ανθρώπινο δέρμα.
Η επαφή των κολυμβητών τόσο με τα πλαγκτικά στάδια (νεαρές υδρομέδουσες) των παραπάνω ζώων που απελευθερώνονται στο νερό όσο και με τα βενθικά (πολύποδες) μπορεί να προκαλέσει σε σπάνιες περιπτώσεις αναφυλαξία, για αυτό συνιστάται για προληπτικούς λόγους η απομάκρυνση από το νερό σε περίπτωση ερεθισμού.
Οι οργανισμοί που θηρεύουν τα Κνιδάρια και μειώνουν το πληθυσμό τους είναι οι αστερίες, τα μαλάκια, τα ψάρια και οι θαλάσσιες χελώνες.
Επισημαίνεται ωστόσο, ότι η παρουσία των Υδροζώων δεν αποτελούν ενδείξεις ρύπανσης άλλα σχετίζονται με φυσικές συνθήκες, η δε αύξησή τους είναι χρονικά περιοδική.
Τονίζεται ακόμα ότι ο χαρακτηρισμός της ποιότητας των νερών της παραλίας Καραθώνας είναι εξαιρετική όπως προκύπτει από την απονομή Γαλάζιας Σημαίας 2012 στη περιοχή και τονίζεται ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας απλά συνίσταται προσοχή όταν κολυμπάμε στην περιοχή που όπως προαναφέραμε αναπτύσσονται τα βενθικά υδρόζωα.
Όσοι χρειάζονται  περισσότερες πληροφορίες σχετικά το θέμα μπορούν να απευθύνονται στο γραφείο αγροτικής ανάπτυξης στην ιχθυολόγο κ. Δέσποινα Παναγιωτοπούλου (2752361303).

Exit mobile version