ΟικονομίαΑρχείο

Την άνοιξη οι έλεγχοι του ΕΛΓΑ σε Πυργιώτικα και Λευκάκια

Την Άνοιξη του 2013 μετά την αναβλάστηση των δέντρων, οπότε θα υπάρχει σαφής εικόνα του μεγέθους της ζημιάς και θα είναι δυνατόν να προσδιοριστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια, θα γίνουν οι έλεγχοι του ΕΛΓΑ για τα καμένα στα Πυργιώτικα και στα Λευκάκια.
Το παραπάνω ανακοίνωσε ο αρμόδιος αν. Υπουργός Μ. Χαρακόπουλος, μετά από σχετική ερώτηση του Γιάννη Ανδριανού για τις αποζημιώσεις των πληγέντων, αναφερόμενος στις εκτιμήσεις για το φυτικό κεφάλαιο (ελαιόδενδρα, εσπεριδοειδή κλπ).
Οι ζημιές του πάγιου και φυτικού κεφαλαίου συμπεριλήφθηκαν στο ετήσιο πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων (αφορά στις πυρκαγιές της χώρας το 2012), το οποίο και θα αποσταλεί για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά και την σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Οικονομικών. Εφόσον το πρόγραμμα εγκριθεί από την ΕΕ, ο ΕΛΓΑ θα μπορεί να καταβάλλει τις ενισχύσεις στους επιλέξιμους παραγωγούς, πρόσθεσε ο κος Χαρακόπουλος.
Ο Υπουργός στην απάντησή του, μεταξύ άλλων, αναφέρει ακόμα ότι: «Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Τρίπολης, στην αρμοδιότητα του οποίου περιλαμβάνονται και τα Τοπικά Διαμερίσματα Πυργιώτικα και Λευκάκια Ναυπλίου, προξενήθηκαν ζημιές σε πάγιο και φυτικό κεφάλαιο από την πυρκαγιά του καλοκαιριού 2012. Όσον αφορά στο πάγιο κεφάλαιο (εγκαταστάσεις κλπ) το προαναφερόμενο Υποκατάστημα προέβη άμεσα στην εκτίμηση των ζημιών, προκειμένου να μην χαθούν τα στοιχεία της εκτίμησης.