Site icon Αρχείο anagnostis.org

Θα …πιεί Ανάβαλο και η Αρκαδία

Ο Χειβιδόπουλος είπε το «ναι» για να πάρει νερό η Κυνουρία

Νερό από τον Ανάβαλο θα πάρει και η Κυνουρία, αφού το αίτημα ετών του δήμου Βόρειας Κυνουρίας έγινε δεκτό από τον αντιπεριφερειάρχη Τάσο Χειβιδόπουλο. Όπως προκύπτει από δήλωση του περιφερειακού συμβούλου της Αρκαδίας Παναγιώτη Βαλασόπουλου, ο κος Χειβιδόπουλος με την ιδιότητα του Αντιπεριφερειάρχη δεσμεύτηκε ξεκάθαρα ότι «στην μελέτη θα συμπεριληφθεί και το χρόνιο αίτημα του δήμου Β. Κυνουρίας για υδροδότηση του δήμου, όπως αυτή εκφράζετε και από την σημερινή δημοτική αρχή».
Δήλωσε σχετικά ο κος Βαλασόπουλος: «…Κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Π.Σ. εισήχθησαν προς συζήτηση ως προς ημηρεσίας, δυο σημαντικά θέματα για την περιφέρεια Πελοποννήσου και την Αρκαδία. Τόσο το θέμα των στερεών αποβλήτων όσο και αυτό του Ανάβαλου αποτελούν προβλήματα που χρόνια ταλανίζουν τον τόπο μας».
Ειδικά για τον Ανάβαλο και την «δέσμευση» Χειβιδόπουλου είπε: «Στο θέμα του Ανάβαλου υπήρξε μετά από παρέμβαση μου, αλλά και συνολικά των συναδέλφων, ξεκάθαρη δέσμευση του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη, ότι στην μελέτη θα συμπεριληφθεί και το χρόνιο αίτημα του δήμου Β. Κυνουρίας για υδροδότηση του δήμου, όπως αυτή εκφράζετε και από την σημερινή δημοτική αρχή. Είναι σημαντική εξέλιξη και αυτός ήταν ο όρος που τόσο εγώ όσο και ο συνδυασμός μας έβαλε, για να υπερψηφίσουμε την πρόταση. Και στα δυο θέματα περιμένουμε να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της πλειοψηφίας και θα παρακολουθούμε από κοντά κάθε νέα ενέργεια ή εξέλιξη.
 Είναι πλέον ιστορική ευθύνη όλων μας, να πάμε τον τόπο μας, ένα βήμα εμπρός.
Μοναδική ελπίδα της πατρίδος, είναι όσοι έχουν δύναμη, γνώση ,πολιτική βούληση ν’ ανοίξουν νέους δρόμους . Σε αυτούς ανήκει η επόμενη μέρα, αυτή είναι η ευθύνη μας, στις γενιές που έρχονται…».
Αλλά και σε ανακοίνωση της Περιφέρειας επισημαίνεται σχετικά με την τοποθέτηση Χειβιδόπουλου ότι ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στο έργο του Αναβάλου τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα έργο με περιφερειακό ενδιαφέρον, καθώς έχει άμεση συνάφεια με τις περιοχές της Βόρειας Κυνουρίας, του Αργολικού πεδίου και της Ερμιονίδας. Η εγκατάσταση αυτή θα παρέχει λύσεις υδροδότησης κατά τους θερινούς μήνες, όταν και εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Μάλιστα το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου κατά τη συνεδρίαση της 28ης Δεκεμβρίου 2011 αποφάσισε ομόφωνα την εξουσιοδότηση του Περιφερειάρχη να υποβάλλει συμπληρωματική, στην παλαιότερη της ΔΕΥΑ Ναυπλίου, πρόταση στο ΥΠΕΚΑ για την εγκατάσταση επεξεργασίας νερού της πηγής Αγίου Γεωργίου Κυβερίου (Ανάβαλος).
Κατά τη συζήτηση του θέματος εξετάστηκε η αξιοποίηση της πηγής του Αναβάλου, η οποία παρουσιάζει τη μέγιστη δυναμικότητα από πλευράς παροχής, αλλά και την καταλληλότερη ποιότητα για χρήση μετά από επεξεργασία.
Τέλος στο Περιφερειακό Συμβούλιο συζητήθηκε και το φράγμα της Τζερτζελιάς, το οποίο θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο στην υδροδότηση της περιοχής της Ερμιόνης.

Συμπληρωματική πρόταση

Με ταχύτατες διαδικασίες η περιφέρεια προχώρησε στην υποβολή συμπληρωματικής πρότασης σε αυτή που είχαν καταθέσει οι ΔΕΥΑ Ναυπλίου και Άργους για την ύδρευση των δύο πόλεων αντίστοιχα, ζητώντας την ύδρευση όλου του νομού Αργολίδας από την πηγή του Αναβάλου.
Όπως ανακοινώθηκε, στόχος είναι να γίνει το έργο βιώσιμο και με διαχειρίσιμο κόστος και να αξιολογηθεί ως Περιφερειακού ενδιαφέροντος λόγω του τουριστικού ενδιαφέροντος όλης της Περιφερειακής ενότητας Αργολίδας.
Η πηγή του Αναβάλου παρουσιάζει την μέγιστη δυναμικότητα από πλευράς παροχής, αλλά και την καταλληλότερη ποιότητα για χρήση μετά από επεξεργασία. Η επεξεργασία θα γίνεται σε Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού, ώστε αυτό να πληροί τις προϋποθέσεις για χρήση του σαν πόσιμο.
Το έργο θα ανταποκρίνεται τόσο σε σημερινά δεδομένα όσο και σε ρεαλιστικές προσεγγίσεις για την 20ετία και 40ετία, έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα επιλεξιμότητας και η κατασκευή να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν.

Η διαδρομή για Ερμιονίδα

Από το εσωτερικό χερσαίο μέρος του Ακρωτηρίου Βουρλιά, θα περάσει ο αγωγός του Αναβάλου και μέσω όρμου Σαλαντίου, θα καταλήξει σε δεξαμενή έξω από την Κοιλάδα. Σε αυτήν την διαδρομή κατέληξαν οι μελετητές αποκλείοντας τα άλλα σενάρια, αφού κρίθηκαν ασύμφορα. Επίσης αποφασίστηκε ότι το τμήμα προς την Κάντια θα ακολουθήσει την διαδρομή Άρια – Λευκάκια – Δρέπανο – Βιβάρι – Ανηφοράκι – Κάντια – Παραλία Ιρίων.
Όπως ανακοινώθηκε σε προωθημένο στάδιο διαβούλευσης με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες βρίσκεται η Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της επέκτασης του Αναβάλου στην Ερμιονίδα. Ταυτόχρονα, εκπονούνται η Γεωλογική Μελέτη και οι εργασίες υπαίθρου των Τοπογραφικών.
Αναφορικά με το πρώτο τμήμα της όδευσης Άρια – Κάντια, ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε βόρεια πορεία μέσω του δρόμου Ναύπλιο – Πυργιώτικα – Αγ. Αντώνιος – Κάντια.
Στο δεύτερο τμήμα Ακρωτήρι Ιρίων – Κοιλάδα, εξετάστηκε τόσο η χερσαία, όσο και η υποθαλάσσια όδευση. Εκτός από την λύση που επελέγη και προαναφέρθηκε, μελετήθηκε η δυνατότητα υποθαλάσσιας όδευσης από το ακρωτήρι Ιρίων στον όρμο Βουρλιάς, μέχρι το ακρωτήρι Κόκκινος στην Κοιλάδα. Η συγκεκριμένη υποθαλάσσια όδευση τελικά αποκλείστηκε, εξαιτίας του μεγάλου βάθους (άνω των 140 μέτρων) που θα συναντούσε ο αγωγός και της αδυναμίας αντιμετώπισης των μεγάλων τεχνικών προβλημάτων.
Επίσης, δεν επελέγη η ανάρτηση του αγωγού επί της βραχώδους ακτής της περιοχής του Ακρωτηρίου Βουρλιά (συνολικού μήκους 7,5χλμ), λόγω σημαντικών περιβαλλοντικών προβλημάτων και αδειοδοτήσεων που θα προκαλούσε.
Συνολικά η χάραξη του αγωγού έχει ένα μήκος 45χλμ και αναμένεται να καλύψει τις τοπικές αρδευτικές ανάγκες σε έκταση 22.000 στρεμμάτων περίπου, με παροχή 2.500κ.μ./ώρα.
Αναφορικά με το θέμα, ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, τόνισε ότι «Το έργο έχει αρκετό δρόμο μπροστά του, όμως είναι σημαντικό ότι ήδη άρχισαν να κατατίθενται και να εγκρίνονται οι μελέτες υλοποίησής του».

Exit mobile version