ΤΟΥΣ ΕΤΑΞΑΝ καλύτερη τύχη στην Ελλάδα της κρίσης. Αυτοί πίστεψαν ελπίζοντας ότι θα πάνε στον παράδεισο. Και έπεσαν τελικά στην παγίδα. Μεταφέρθηκαν από τα χωριά τους σε χωριά της Ελλάδας, για να γίνουν δούλοι των ομοεθνών τους που μεσολάβησαν. Φυλακισμένοι σε στάβλους βγαίνουν μόνο για το σκληρό μεροκάματο, από το οποίο χρήματα δεν εισπράττουν ποτέ.
Η ΓΑΛΕΡΑ των αλλοδαπών στα χωράφια, καλά κρατεί τα τελευταία χρόνια. Φάνηκε περίτρανα τις προάλλες όταν ανακαλύφθηκαν 41 Ρουμάνοι – θύματα εργασιακού τράφικινγκ στην Αργολίδα και συνελήφθησαν οι ομοεθνείς τους δουλέμποροι. Δεν είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται ότι αλλοδαποί έχουν στήσει μαγαζιά δουλεμπόριου στην Ελλάδα. Από το 2006, όταν δημοσιοποιήθηκαν στην Μανωλάδα αντίστοιχα περιστατικά διακίνησης ανθρώπων με σκοπό την εκμετάλλευση, κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει ληφθεί μέχρι σήμερα για τη βελτίωση της κατάστασης των ξένων εργατών.
ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ της καταναγκαστικής εργασίας συνεχίζουν να μεταφέρονται παράνομα στην Ελλάδα και να μένουν σε «ανθρώπινους σκουπιδότοπους», προσφέροντας εργασία για την οποία ούτε καν πληρώνονται με φθηνά μεροκάματα, αφού τα χρήματα τα εισπράττουν αυτοί που τους φέρνουν.
ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΤΡΑΦΙΚΙΝΓΚ βέβαια είναι πλέον διεθνές φαινόμενο της παγκοσμιοποιημένης αγοράς εργασίας. Όπως σημειώνεται σε έρευνα του Κέντρου Συμπαράστασης Παλιννοστούντων Μεταναστών (ΚΣΠΜ), οι συνθήκες που έχουν συμβάλλει στην επιδείνωση των συνθηκών εργασίας στην Ευρώπη τις δύο τελευταίες δεκαετίες είναι α) η ανάδυση και επέκταση άτυπων μορφών εργασίας που έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας μεγάλης «γκρίζας» οικονομίας, όπου τα όρια μεταξύ νομίμων και παρανόμων συνθηκών εργασίας περιπλέκονται. Και β) η ευελιξία και η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας που έχουν δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη του φαινόμενου της ακραίας εκμετάλλευσης, ακόμη και την ανάπτυξη εξαναγκαστικής εργασίας.
Την 20ΕΤΙΑ 1980-2000 εκτιμάται ότι η μαύρη εργασία έφθασε να καλύπτει το 20% της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας.
ΑΛΛΑ αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία.
Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ φθηνού εργατικού δυναμικού, το τράφικινγκ εργατών με την διακίνηση ανθρώπων που σε μεσαιωνικές συνθήκες εργάζονται στα χωράφια και σε επιχειρήσεις, ποτέ δεν μπήκε σοβαρά στο στόχαστρο της πολιτείας. Θες γιατί βολεύουν τα χαμηλά μεροκάματα, θες γιατί δεν υπάρχει οργάνωση…, η κατάσταση αυτή διαιωνίζεται με κάποιους να πλουτίζουν καταστρέφοντας ανθρώπους.