Πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ της Ερμιόνης και της Ύδρας με αφορμή την επισκευή και την επέκταση του Μώλου στο Μετόχι της Θερμησίας.
Η Ύδρα ζητά να επεκτείνει τον μώλο για να δένουν εκεί με μεγαλύτερη ασφάλεια όποια σκάφη κινούνται από και προς την Πελοπόννησο για την Ύδρα. Όμως οι επαγγελματίες της απέναντι πλευράς θεωρούν ότι δεν τους συμφέρει. Αντιπροτείνουν για την σύνδεση της Ύδρας με την Πελοπόννησο, το λιμάνι της Ερμιόνης.
Τελικά το αίτημα του Λιμενικού Ταμείου της Ύδρας, προς το Λιμενικό Ταμείο Ερμιονίδας για την επισκευή και την επέκταση του Μώλου στο Μετόχι απορρίφθηκε.
Η Ερμιονίδα
Το Λιμενικό Ταμείο Ερμιονίδας με ανακοίνωση του προέδρου Μανώλη Φλωρή επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Σε κανένα αίτημα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ύδρας, σχετικά με αυτό το θέμα, δεν αναφέρεται γιατί ζητάει από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ερμιονίδας να αποφασίσει για ένα χώρο που δεν του ανήκει. Ο συγκεκριμένος χώρος ανήκει στον Δήμο Ερμιονίδας.
Η γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας στις 30/11/2011 ήταν μεν θετική υπό την προϋπόθεση να μην θιγεί το ΚΑΘΕΣΤΩΣ και τα ευρύτερα χαρακτηριστικά του μώλου στο ΜΕΤΟΧΙ της Τ.Κ. Θερμησίας του Δήμου Ερμιονίδας, σύμφωνα με την δέσμευση του κ. Δημάρχου Ύδρας.
Η χρήση του μώλου καθορίζεται από το υπ. αριθμ. 8221.Τ25Α/17/12/23-10-2012 έγγραφο της Δ/νσης Λιμενικών Υποδομών του Υπουργείου Ναυτιλίας & Αιγαίου που αναφέρει μεταξύ άλλων ότι θα χρησιμεύει για την πρόσδεση του υδροφόρου πλοίου που μεταφέρει νερό ύδρευσης στο Δήμο Ερμιόνης και στο νησί της Ύδρας.
Η προμελέτη που παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ερμιονίδας μόνο αυτό το καθεστώς δεν εξασφαλίζει. Πρόκειται ουσιαστικά για κατασκευή νέου λιμένα που θα αλλοίωνε τα ευρύτερα χαρακτηριστικά της περιοχής με κυματοθραύστη για τον οποίο υπήρχε διάσταση απόψεων κατά την συζήτηση του θέματος, μεταξύ του Προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ύδρας και του Δημάρχου Ύδρας για το αν υφίσταται στην μελέτη.
Να τονιστεί εδώ ότι στην προμελέτη σελίδα 40 γίνεται ακριβής αναφορά για την θεμελίωση και τα υλικά του κυματοθραύστη , ο οποίος περιλαμβάνεται σε σχέδιο στην διάταξη των έργων.
Στην Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Δημήτριος Καμιζής αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην παραπάνω Προϋπόθεση – Δέσμευση του Δημάρχου Ύδρας , η οποία όπως φαίνεται ύστερα από την προσεκτική εξέταση της προμελέτης δεν τηρείται σε καμία περίπτωση.
Επειδή γίνεται πολύς λόγος για την ασφάλεια , εμείς οι Ερμιονιδείς είμαστε αλληλέγγυοι με τους φίλους Υδραίους και να σημειώσουμε ότι ασφαλές λιμάνι έχουμε αυτό της Ερμιόνης και ο χρόνος που απαιτείται για τυχόν διακομιδή ασθενούς σε Νοσοκομειακή μονάδα ή το Κ.Υ. Κρανιδίου είναι ίσως λιγότερος μέσω Ερμιόνης παρά μέσω μώλου Μετοχίου.
Θέλουμε και επιδιώκουμε την ευρύτερη συνεργασία των δύο Δήμων και των Νομικών τους Προσώπων, όχι όμως με ύφος αναγκαίο και επιτακτικό όπως εσείς επικαλείστε για τα αιτήματά σας.
Μετά το Δελτίο τύπου που εκδώσατε από το Δήμο Ύδρας, υπονομεύεται την συνεργασία και την φιλία μας.
Κανένας δεν θα στερήσει το δικαίωμα να υπερασπιζόμαστε τον Τόπο μας και τους Δημότες του.
Αυτά που μας συνδέουν από την κοινή Ιστορική και Πολιτιστική μας παράδοση επιβάλλουν σε όλους μας την συνεργασία με ισότιμους όρους και με σκοπό την ικανοποίηση αμοιβαίων συμφερόντων.
Προς αυτή την κατεύθυνση καλούμε το Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ύδρας και το Δήμο Ύδρας σε συνεργασία».
Η Ύδρα
Αντίστοιχα από την πλευρά της Ύδρας τονίζει ο δήμος: «Το ίδιο θέμα ακριβώς, είχε συζητηθεί έναν χρόνο πριν στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ερμιονίδας και είχε ληφθεί ομόφωνη απόφαση υπέρ της επισκευής και επέκτασης του υπάρχοντα μόλου. Αλήθεια τι άλλαξε από τότε; Γιατί χάθηκε πολύτιμος χρόνος αναμένοντας την απόφαση και του Λιμενικού Ταμείου Ερμιονίδας; Πως είναι δυνατόν το Λιμενικό Ταμείο Ερμιονίδας, να αναιρεί με τόση ευκολία ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου»;
Και προσθέτει: «Όλες οι άλλες απαιτούμενες άδειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ληφθεί και η τελευταία για την πραγματοποίηση του έργου είναι αυτή του Λιμενικού Ταμείου Ερμιονίδας. Κατά την συζήτηση του θέματος ο Δήμαρχος κ. Κοτρώνης, προσπάθησε να τονίσει την αναγκαιότητα του έργου, το οποίο εκτός των όποιων άλλων ωφελημάτων, είναι ύψιστης αναγκαιότητας, διότι το Μετόχι αποτελεί την μόνη διέξοδο της Ύδρας προς την στεριά.
Η προσδοκία όμως όλων των παρισταμένων εκπροσώπων της Υδραϊκής Κοινωνίας για θετική αντιμετώπιση του ζητήματος, κατέρρευσε αναπάντεχα. Από την πρώτη στιγμή και ιδιαίτερα από την εισαγωγική τοποθέτηση του Δημάρχου Ερμιονίδας και Προέδρου του Δ.Λ.Τ. κ. Δημήτρη Καμιζή, φάνηκε ότι η όλη διαδικασία ήταν περιττή, αφού είχε ήδη προαποφασιστεί η απόρριψη του δίκαιου αιτήματός μας, για λόγους άλλους πέρα από τους ουσιαστικούς που αναφέρθηκαν παραπάνω.
Παρ’ όλες τις έντονες προσπάθειες του Δημάρχου Ύδρας, να αποκαταστήσει την αλήθεια για το δίκαιο αίτημά μας, όλα τα παριστάμενα μέλη χωρίς καμία διάθεση να ακούσουν την άποψή μας προσπάθησαν ακόμα και με φραστικές επιθέσεις προς τον Δήμαρχο, όπως “ήλθατε να μας εξαπατήσετε, ή εδώ κάποιος τζόγος παίζεται,” να υποστηρίξουν πως το συγκεκριμένο έργο δεν φέρει καμία οικονομική ανάπτυξη στον τόπο τους, άρα και δεν έχει κανένα ενδιαφέρον ούτε συμφέρον γι αυτούς.
Ύστερα από την παραπάνω εξέλιξη αλλά και υπό το βάρος της υποβάθμισης της παρουσίας της τοπικής μας αντιπροσωπείας, ο Δήμαρχος κ. Κοτρώνης, εκφράζοντας την λύπη του για την εξέλιξη του θέματος, αποχώρησε από την διαδικασία σε ένδειξη διαμαρτυρίας, δηλώνοντας μάλιστα βαθιά απογοητευμένος από την όλη μεθόδευση της τόσο άδικης για το νησί μας απόφασης.
«Η αρνητική αυτή στάση ορισμένων για την επισκευή και επέκταση του προβλήτα στο Μετόχι είναι κατά την γνώμη μας τελείως λανθασμένη και καθόλου ανθρώπινη.
Κανένας δεν θέλει να φτιάξει στο Μετόχι λιμάνι, κανένας δεν θέλει να βλάψει τα συμφέροντα ούτε ενός Ερμιονίτη ή άλλου κάτοικου της περιοχής.
Ασφαλή πρόσδεση των σκαφών με κάθε καιρό επιδιώκουμε. Ζωές θέλουμε να σώζουμε. Ασφαλείς θέλουμε να αισθανόμαστε εμείς οι Υδραίοι, αφού έτσι θα έχουμε εξασφαλίσει την επικοινωνία μας με την στεριά σε κάθε περίπτωση. Αυτό ζητάμε και αυτό θα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους και θα το πετύχουμε.
Τι συμφέροντα μπορούν να κρύβονται πίσω από τέτοιου είδους άδικες αποφάσεις δεν μπορούμε να γνωρίζουμε και δεν θέλουμε ούτε καν να τις φανταστούμε, σίγουρα όμως δεν μπορούν να γίνουν τροχοπέδι στην αναγκαιότητα επικοινωνίας ενός τόπου.
Κανένας δεν μπορεί να στερήσει το Συνταγματικό Δικαίωμα του Υδραίου Πολίτη ως προς την ισότητα στην προσβασιμότητα.
Κανένας δεν μπορεί να θέτει προσωπικά ή τοπικιστικά συμφέροντα, στην ουσία κατά την γνώμη μας ανυπόστατα, δίπλα σε θέματα που εξυπηρετούν το κοινό όφελος και προστατεύουν ανθρώπινες ζωές.
Κάθε τέτοια προσπάθεια υπονόμευσης, εμάς τους Υδραίους, θα μας βρίσκει πάντα αντίθετους.
Το αίτημά μας είναι αναγκαίο και επιτακτικό, για να εξακολουθήσει το νησί μας να ζει και οι Υδραίοι να αισθάνονται ασφαλείς.
Ας σταματήσουμε πια να βάζουμε μπροστά μόνο το δικό μας συμφέρον και ας δούμε με αγάπη και τον φίλο μας, τον γείτονά μας, τον διπλανό μας. Ας αφουγκραστούμε και τις ανάγκες των συνανθρώπων μας, ιδιαίτερα στις δύσκολες εποχές που βρίσκεται η χώρα μας και που όλοι δυστυχώς βιώνουμε.
Έχω πάρα πολλές αμφιβολίες, αν αυτή την στάση, αλλά και την άρνηση της επισκευής και επέκτασης του υπάρχοντα μόλου στο Μετόχι, την επικροτούν οι φίλοι και γείτονές μας Ερμιονίτες και όλοι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής. Τουλάχιστον εμείς οι Υδραίοι έτσι τους θεωρούμε. Γείτονες, Φίλους, Αδελφούς» δήλωσε ο Δήμαρχος Άγγελος Λ. Κοτρώνης και υποσχέθηκε να εντείνει τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης, με την συμπαράσταση του Υδραϊκού Λαού, για το ύψιστης σημασίας δίκαιο αίτημά του».