ΚοινωνίαΑρχείο

Μήπως θα πρέπει να αφυπνιστούν οι εισαγγελείς για τους δεματοποιητές;

Φωτιά στο λάδι από Τατούλη

 

Κανείς δεν μιλά για την ιστορία με τους δεματοποιητές, κατά πόσο θα έπρεπε να αγοραστούν, πόσο πραγματικά στοίχισαν στον Έλληνα φορολογούμενο, αλλά και τι πραγματικά γίνεται με την αντιμετώπιση των χωματερών, που κάποιοι βάφτισαν χώρους εναπόθεσης σκουπιδιών, όπως οι καλόγεροι ευλόγησαν το κρέας για ψάρι.

Ο περιφερειακός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση του προβλήματος των σκουπιδιών, εξουδετερώθηκε απ τους εξυπνακισμούς των διοικούντων, πως αυτοί θα ανακαλύψουν τον αποτελεσματικότερο τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος, για να καταλήξουν εκ νέου στο νεοσεξπιρικό ερώτημα “Ανακύκλωση ή Καύση”.

Πρόσφατα ο γενικός γραματέας της περιφέρειας Πελοποννήσου, βλέποντας το δημιουργούμενο αδιέξοδο θέλησε να αποσείσει από πάνω του τις όποιες πολιτικές ευθύνες και κατηγόρησε ευθέως τους δημάρχους ότι αυτοί ευθύνονται για το πρόβλημα των παράνομων χωματερών και της κατάστασης που επικρατεί σε όλη την περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η κίνηση αυτή του κ. Τατούλη να “κρεμάσει” πολιτικά τους δημάρχους, οδήγησε στην παραίτηση του Δημάρχου Ερμιονίδας, Δ. Καμιζή στην επιστολή παραίτησης του οποίου διαφαίνεται εμφανως το πρόβλημα:

Παραίτηση Καμιζή

Δυστυχώς βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να υποβάλλω την παραίτηση μου από τη θέση του Δημάρχου στην οποία εξελέγη, μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου 2010, για λόγους που έχουν σχέση με το αδιέξοδο που αποφάσεις άλλων, μεταξύ των οποίων και της Περιφέρειας Πελοποννήσου το 2010, αλλά και των τότε δημοτικών αρχών των Δήμων Κρανιδίου και Ερμιόνης, δημιούργησαν στο σοβαρό θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Παρά τις προειδοποιήσεις μου από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντα μου και προς εσάς και προς το Υπουργείο Εσωτερικών και προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και παρά τα αλλεπάλληλα προφορικά και γραπτά διαβήματα μου, ουδεμία ανταπόκριση ή έστω προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος υπήρξε. Έτσι φτάσαμε σήμερα στο σημείο να μην υπάρχει αδειοδοτημένος χώρος εναπόθεσης δεματοποιημένων ή αδεματοποίητων απορριμμάτων, αφού ο μοναδικός αδειοδοτημένος χώρος στη θέση «Σταυρός Διδύμων» έχει υπερπλήρως κορεσθεί και δεν υπάρχει ούτε τετραγωνική σπιθαμή για την εναπόθεση τους. Ο δε χώρος αυτός δεν διαφέρει σε τίποτα από έναν κοινό ΧΑΔΑ.

Κύριε Περιφερειάρχα, λυπούμαι ειλικρινά πάρα πολύ διότι πέραν των αλλοπρόσαλλων και καταστροφικών επιλογών και αποφάσεων των δύο πρώην Δήμων Κρανιδίου και Ερμιόνης και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, και η δική σας αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος του Δήμου Ερμιονίδας στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας δεν υπήρξε αποτελεσματική. Ουδεμία υπόσχεση προφορική, δημόσια ή γραπτή των υπηρεσιών και δική σας εξεπληρώθη παρά τις επιτακτικές προειδοποιήσεις μου ώστε να μην φτάσουμε στο σημερινό αδιέξοδο.

…με αυτή μου την πράξη θέλω να καταγγείλω την τραγελαφική κατάσταση που επικρατεί διαχρονικά στην Ελληνική Διοίκηση στο σύνολο της και την ανεπάρκεια και την πλήρη αδυναμία της να δώσει λογικές και αποτελεσματικές λύσεις για την αντιμετώπιση έστω και των μικρότερων καθημερινών προβλημάτων του πολίτη”.

 

Η αντίδραση των δημάρχων

Παρ όλο που η παραίτηση Καμιζή δεν έγινε αποδεκτή απ την περιφερειακή διοίκηση, οι δήμαρχοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου, βρισκόμενοι στο ίδιο σχεδόν αδιέξοδο με τον δήμαρχο Ερμιονίδας. Το Δ.Σ. της ΠΕΔ Πελοποννήσου “εκφράζοντας την απόλυτη στήριξη του στον Δήμαρχο Ερμιονίδας κ. Δημήτριο Καμιζή, ομόφωνα αποφάσισε τα ακόλουθα :

Στηρίζει το Δήμαρχο Ερμιονίδας, συμμετέχει και κατανοεί την αγωνία του για τα αδιέξοδα, στη διαχείριση των απορριμμάτων, που αποτελεί αγωνία ολόκληρης της Α/θμιας Αυτοδιοίκησης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και ζητεί να αναβάλλει την παραίτηση του όπως και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ερμιονίδας.

 

Διακηρύττει ότι το αδιέξοδο με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο αποτελεί εθνικό αδιέξοδο, γιατί υπονομεύει και παρεμποδίζει την κάθε προοπτική προγραμματισμού και ανάπτυξης στην περιοχή μας.

Ζητεί από το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ να δώσει απόλυτη προτεραιότητα σε αυτό το ζήτημα και να συμβάλει στην αντιμετώπιση του.

Θεωρεί ότι η εγκατάσταση δεματοποιητή, χωρίς την ταυτόχρονη εγκατάσταση κομποστοποιητή και ΚΔΑΥ, θα δημιουργήσει ανάλογες καταστάσεις με το Δήμο Ερμιονίδας σε ολόκληρη την Πελοπόννησο.

Απαιτεί από τους Υπουργούς Εσωτερικών και ΥΠΕΚΑ να οργανώσουν άμεσα σύσκεψη για τα αδιέξοδα, με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με τη συμμετοχή, επιπλέον, της Περιφέρειας, της ΠΕΔ, την ΚΕΔΕ και τον ΦΟΔΣΑ Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Προτάσσει την αντιμετώπιση του αδιεξόδου στη διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου Ερμιονίδας λόγω της εκρηκτικής κατάστασης, που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή”.

Κατά την συνεδρίαση της 17ης Ιουλίου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη και του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Αθανασίου Χαράλαμπου και στην οποία από την ΠΕΔ Πελοποννήσου συμμετείχε ο Πρόεδρός της, κ. Νίκας Παναγιώτης, ο Δήμαρχος Καλαμάτας μεταξύ άλλων έθεσε με έμφαση το αδιέξοδο με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο και την ανάγκη άμεσης τακτοποίησης του ζητήματος με τον προσδιορισμό συγκεκριμένης στρατηγικής.

Ζήτησε να πραγματοποιηθεί το συντομότερο σύσκεψη, μεταξύ των Υπουργών ΠΕΚΑ και Εσωτερικών, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου και της ΠΕΔ Πελοποννήσου. Ο Υπουργός υποσχέθηκε ότι εντός των ημερών και αφού ενημερωθεί πρώτα, θα συγκαλέσει σύσκεψη με αντικείμενο την άρση του αδιεξόδου, με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.

Στη συνεδρίαση παρενέβη και ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Καμιζής Δημήτριος, ο οποίος αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ερμιονίδα και ιδιαίτερα τα Δίδυμα, με τη συσσώρευση δεμάτων. Χωρίς όμως να δοθεί από την κυβέρνηση ούτε καν υπόσχεση για προσπάθεια εξεύρεσης γρήγορης λύσης.

 

 

 

 

 

 

 

Συσκέπτονται την Παρασκευή στην Αργολίδα

 

Μπροστα στο ολοένα αυξανόμενο πρόβλημα αντιμετώπισης του όγκου των σκουπιδιών όχι μόνο στην Ερμιονίδα αλλά και σε ολόκληρο τον νομό Αργολίδας, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Ναυπλιέων Δημητρίου Κωστούρου, θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 12 το μεσημέρι σύσκεψη με θέμα: «Διαχείριση απορριμμάτων στο Νομό Αργολίδας» στην αίθουσα του πρώην Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ναυπλιέων στο δημοτικό κατάστημα Ναυπλίου. Στην σύσκεψη έχουν κληθεί να συμμετάσχουν ο αντιπεριφερειάρχης Περ/κής Ενότητας Ν. Αργολίδας Αναστάσιος Χειβιδόπουλος, ο Δήμαρχος Άργους- Μυκηνών Δημήτριος Κάμποσος, ο Δήμαρχος Ερμιονίδας Δημήτριος Καμιζής, ο Δήμαρχος Επιδαύρου Κωνσταντίνος Γκάτζιος, από την Δ/νση Τεχνικών έργων Περιφέρειας Πελ/σου ο κ. Γεώργιος Παπαηλιού, ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ κ. Ιωάννης Σμυρνιώτης, ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αργολίδας κ. Φώτης Δαμούλος και η Πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Πελοποννήσου κ. Χαρίκλεια Τσόλη.

Θα πρέπει να τονιστεί πως αρχικά είχε συμφωνηθεί μεταξύ των δύο μεγάλων δήμων του νομού η εγκατάσταση δεματοποιητή στην παράνομη χωματερή του Άργους και η εναπόθεση των δεματοποιημένων σύμμεικτων σκουπιδιών και των δύο δήμων σε περιοχή του Ναυπλίου, πράγμα που μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί με αποτέλεσμα να μην έχει μπει σε λειτουργία ο Δεματοποιητής του Άργους και το Ναύπλιο να συνεχίζει να εναποθέτει τα σκουπίδια του στο ύψωμα πάνω απ την παραλία της Καραθώνας.