ΆρθροΑρχείο

Όταν οι πολίτες παίρνουν τον λόγο

Διάλογο μεταξύ των πολιτών και ποικίλα σχόλια προκάλεσε το άρθρο με τίτλο «Η ώρα της αριστεράς και τα παπαγαλάκια», που δημοσιεύτηκε στο προηγούμενο φύλλο του «Αναγνώστη». Το άρθρο σχολιάστηκε από πολλούς επώνυμους και ανώνυμους, οι οποίοι επιχειρηματολογούν από την δική τους πλευρά.
Σήμερα, παραχωρώ την στήλη στους αναγνώστες. Ακολουθούν τα σχόλια:

ΑΝΩΝΥΜΟΣ αναγνώστης σημειώνει:
Θα διαφωνήσω. Λες “ΑΡΓΗΣΕ ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ, αλλά ήρθε τελικά η ώρα της Αριστεράς στην Ελλάδα….”
Άργησε πολλά πολλά χρόνια… Κανείς δεν ξέρει τί θα είχε γίνει στην Ελλάδα, αν μεταπολεμικά είχε κυβερνήσει η αριστερά την Ελλάδα. Δυστυχώς και τότε ο διχασμός ήταν το “εργαλείο” των ξένων δυνάμεων να “πετάξουν” την αριστερά έξω από το παιχνίδι.
Χμμ και για ποιά αριστερά μιλάμε; Αυτή του ΣΥΡΙΖΑ; του ΚΚΕ; Αν ήταν η αριστερά ενωμένη τα αποτελέσματα θα ήταν πολύ καλύτερα… Και δεν καταλαβαίνω. Γιατί να είναι κεντρο-αριστερά και όχι απλά αριστερά. Και γιατί η Ευρώπη “δεν σηκώνει” αριστερές κυβερνήσεις. Και στην Ευρώπη αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι αν δεν γίνουν αλλαγές αυτό το σύστημα δεν οδηγεί πουθενά. Δηλ. τελικά τί θέλουμε αριστερά με καπιταλισμό;
Εγώ λέω να “πετάξουμε” το κεντρο- από το κεντροαριστερά. Μόνο αριστερά. Το είδαμε και το κέντρο… το οποίο κέντρο, πάντα χρησιμοποιείται για να θολώνει τα νερά (αλλά και να βγάζει κυβερνήσεις μετατοπιζόμενο μιά από εδώ και μια από εκεί…)
Επίσης λες: “ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ έδωσαν εντολή στον Τσίπρα να βγάλει τη χώρα από την κρίση …”
Σε καμία περίπτωση δεν έδωσαν εντολή στον Τσίπρα. Μην ξεχνάς και το 1/5 του κόσμου που δεν ψήφισε. Με αυτή το νούμερο μέσα το ποσοστό του Τσίπρα δεν θα ήταν 2ψήφιο.
Σε κάθε περίπτωση ήταν ψήφος διαμαρτυρίας (που εκτίμησή μου είναι ότι θα φανεί περισσότερο στις επόμενες εκλογές και δεν θα υπάρξει ισορροπία, πολύ απλά γιατί τα κόμματα εξουσίας δυστυχώς ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ το μήνυμα του ελληνικού λαού για ΑΛΛΑΓΗ παρ’ όλο που “πάτωσαν”)
Λες: Ο Αλέξης να καταθέσει υλοποιήσιμο σχέδιο……κ.λ.π.
Πάνω σε ποια λογική; Του Μνημονίου; Όχι του Μνημονίου, αλλά με Ευρώπη; Με Ευρώπη ή χωρίς Ευρώπη; Μας έχει μπερδέψει ο Άνθρωπος. Όχι ότι τα είχε πεί ποτέ καλύτερα αλλά τέλος πάντων.
Δεν συνεχίζω για να μη θεωρηθώ παπαγαλάκι…
Καταλήγοντας: όταν λέμε αριστερά εννοούμε αριστερά. Και κάτι καπιταλιστές αριστερούς τους έχουμε δει ξανά (που φυσικά τους “έθρεψε” πολύ καλά το σημερινό σύστημα…
Να φύγουν ΟΛΟΙ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ του Άκη Γκάτζιου:
Η πολυδιάσπαση στο χώρο της αριστεράς, ο διχασμός, η γκρίνια και οι παιδικές ασθένειες που συνεχίζει να κουβαλάει είναι το πρόβλημα που δεν της επιτρέπει να συμπλεύσει μόνη της. Δυστυχώς.
Πέραν τούτου καταθέτοντας προσωπική άποψη, δεν θα συμφωνήσω μαζί σου με τον διαχωρισμό “Αριστεροί – καπιταλιστές” όσο γι΄ αυτούς που “έθρεψε” το σύστημα μάλλον θα τους χαρακτήριζα σκέτους – νέτους “βολεψάκηδες”…

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ:
Άρα ξαφνικά περιμένουμε πάλι από ένα άτομο να μας βγάλει στο φως. Εμείς και μόνο εμείς έχουμε σύνδεση με το ρεύμα. Εκτός αν για μια ακόμα φορά γυρεύουμε τον αρχηγό. Ποιος του στέρησε την πρωτιά; Ο αριστερός χώρος. Ποιος είναι ο μαλάκας; Ο χώρος που αντί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα τρώγεται με τα ρούχα του.

ΜΑΡΙΟΣ Δ. ΦΙΡΦΙΛΙΩΝΗΣ:
Αντιγράφω: “ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ έδωσαν εντολή στον Τσίπρα να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Υπό προϋποθέσεις όμως:”
Το έχω ακούσει αρκετές φορές τις 2 τελευταίες μέρες και κάθε φορά σκέφτομαι:
Από που ως που ο λαός ζήτησε να μας βγάλει από την κρίση o Τσίπρας…;
…με το 17%;
Δεν κριτικάρω το άρθρο σου φίλε γιατί το σκεπτικό του είναι άλλο από την παραπάνω φράση αλλά παίρνω ευκαιρία να εκφραστώ:
Α ρε πως αλλάζουν οι καιροί!!!
Από εκεί που το 40% και το 42% νομιμοποιούσε τον αρχηγό κόμματος να λέει ότι πήρε καθαρή εντολή, φτάσαμε να περιμένουμε από ένα 37χρονο πολιτικό, ενός δύσκολου αριστερού συνασπισμού (ακόμα χειρότερα), που έτυχε ενός ενισχυμένου εκλογικού αποτελέσματος – λόγω διαμαρτυρίας -, να περιμένουμε να μας βγάλει από την κρίση….
Μήπως να διαβάσουμε πάλι το εκλογικό αποτέλεσμα…
Εγώ πάντως δεν βλέπω καμία τέτοια εντολή ρε φίλε, βλέπω απλώς την ευκαιρία του εκλογικού σώματος να κουνήσει και αυτός λίγο το δάκτυλο στη μούρη των πολιτικών μια φορά!!!!
ΤΩΡΑ αν στην επερχόμενες, αναμενόμενες εντολές αυτά τα ποσοστά επικυρωθούν ή και επαυξηθούν τότε σίγουρα το εκλογικό σώμα θα έχει δώσει κάποιο ξεκάθαρο μήνυμα και τότε κανένας εν Ελλάδι πολιτικός, αριστερός ή δεξιός δεν θα μπορεί να υπεκφύγει των ευθυνών του όπως με απίστευτη πιρουέτα έπραξε ο Στυλοβάτης της Δημοκρατίας κος Σαμαράς και η Δογματική Μούμια της Αριστεράς κα Παπαρήγα.
ΑΣ ΜΗΝ ΠΥΡΟΒΟΛΟΎΜΕ ΤΟΝ ΠΙΑΝΊΣΤΑ ΛΟΙΠΌΝ, και ας αναλογιστούμε αν εμείς ως πολίτες καλούμε την αριστερά να δώσει την δική της κυβερνητική λύση.
ΑΝ ΝΑΙ τότε ας γιγαντώσουμε την υποστήριξή μας στις επόμενες εκλογές, έτσι ώστε πραγματικά να έχει τέτοια ξεκάθαρη εντολή η αντιμνημονιακή αριστερά.
ΑΝ ΟΧΙ ας ξαναγυρίσουμε στις παλιές μικροαστικές μας συνήθειες…άλλωστε το δεύτερο ξέρουμε να το κάνουμε πολύ καλά και με ελαφρά την συνείδηση.

ΕΛΕΝΗ:
Πάει πέρα – δώθε η διερευνητική εντολή σ΄ αυτόν τον κύριο με τα άσπρα μαλλιά, νομίζω Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον λένε …
Να πάμε ξανά σε εκλογές να μπουν τα πράγματα στη θέση τους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ να πάρει ότι του αναλογεί πραγματικά δηλαδή 4η θέση και να παίζει το παιχνιδάκι του μόνος του από την ασφάλεια της αντιπολίτευσης, η χρυσή αυγή να πάει από ΄κει που ΄ρθε στο 0 μηδέν.
Προτιμώ την ευφράδεια του Καρατζαφέρη από τα σκονάκια με σαρδάμ του Καμμένου, την παρουσία της Ντόρας που έχει σοβαρότερο λόγο να είναι λυπημένη, και τόοοσες άλλες φωνές κατά του “δικομματισμού”.
Συγγνώμη Αλέκα που δεν σε ψήφισα αυτή τη φορά, αλλά θέλω να είμαι στην Ευρώπη…
Επιτέλους ας καταλάβουμε όλοι ότι τα μυαλά όπως και τα αλεξίπτωτα δουλεύουν καλύτερα όταν είναι ανοιχτά.

ΜΑΡΙΑ ΦΑΚΙΟΛΑ:
Δηλαδή κανείς δεν συμφωνεί με κανέναν και αφού δεν υπάρχει αυτοδυναμία πρέπει να ξανακάνουμε εκλογές! Τώρα γιατί αυτό μου φαίνεται να δικαιώνει τον Αντωνάκη, δεν ξέρω! Φαντάσου να ‘χαμε και απλή αναλογική, θα κάναμε εκλογές μέχρι …..τελικής πτώσης.

ΜΑΡΙΟΣ Δ. ΦΙΡΦΙΛΙΩΝΗΣ:
Μπα μην ανησυχείς… απλά είναι μια κατάσταση αλλαγής και ο καθένας πρέπει να πιάσει το νέο πόστο του και ίσως σε τέτοιες εποχές η περίπτωση των επαναληπτικών εκλογών λειτουργεί σας την κόσκινο στο αλεύρι.
Για καλό ΖΥΜΩΜΑ θέλει το αλεύρι 1-2 ΚΟΣΚΙΝΙΣΜΑΤΑ.
Μετά ο καθένας μας αντιμετωπίζει τους φόβους του ή την οργή του και επιστρέφει με την ουρά στα σκέλια στις μικροαστικές του συνήθειες ή βρίσκει την δύναμη ψυχής να αναζητήσει νέους δρόμους.
Ο καθένας διαλέγει και παίρνει. Αλλά αυτό γίνεται εύκολα και γρήγορα!!!
Απλά πρέπει να το αφήσουμε να γίνει…το κοσκίσισμα!!

ΜΑΡΙΑ ΦΑΚΙΟΛΑ:
Όχι αγαπητέ μου, σου θυμίζω τους στίχους του ποιητή που λέει: “τα λόγια που μας έλεγε μας χάιδεψαν τ΄ αυτιά, μ’ απέχουνε πολύ απ’ την αλήθεια”! Για να πιστέψω, δεν θέλω μόνο λόγια που χαϊδεύουν τ΄ αυτιά. Αυτό το έκανε ο Γιωργάκης (βλ. “λεφτά …).

ΜΑΡΙΟΣ Δ. ΦΙΡΦΙΛΙΩΝΗΣ:
Σωστό ο στίχος Μαρία!! Και συμφωνώ. Αυτό λέω και εγώ. Ότι αυτό το διάστημα είναι κατάλληλο ο καθένας μας να μετρήσει καλύτερα την επιλογή που έκανε. Αλλά πραγματικά, βρήκες εσύ έστω και έναν να σου μιλήσει στα ίσια και έξω από τα δόντια;;; Όμορφοι στίχοι πάντως και επιμένω ότι δεν φοβάμαι τις επαναληπτικές εκλογές… την δημοκρατία τους φοβάμαι πλέον…

ΑΝΩΝΥΜΟΣ:
Το ερώτημα είναι ποια καινούργια κυβέρνηση !
Αυτήν που προτείνει ο Σύριζα ή αυτήν που πασχίζουν όλοι οι άλλοι να φτιάξουν εκβιάζοντας τον Σύριζα να συμμετέχει;
Εγώ δεν περιμένω σχεδόν τίποτα από καμιά κυβέρνηση ! Εκείνο που περιμένω είναι να γίνει καθαρό στον κόσμο το ότι χωρίς την συμμετοχή ΤΟΥ και την ενεργό δράση σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου καμιά κυβέρνηση και κανένας Τσίπρας δεν μπορεί να μας σώσει.
Τόσα χρόνια οι περισσότεροι βρισκόμασταν στη γωνία ή τον καναπέ μας και είχαμε αφήσει τους άλλους να αλωνίζουν… Χωρίς σοβαρό και δυνατό κίνημα αλλαγές και ανατροπές δεν γίνονται. Καιρός λοιπόν να ασχοληθούμε και με αυτό !

ΤΟ ΑΡΘΡΟ:
Το άρθρο του Άκη Γκάτζιου, που έδωσε αφορμή για να ανοίξει ο διάλογος ακολουθεί:
ΑΡΓΗΣΕ ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ, αλλά ήρθε τελικά η ώρα της Αριστεράς στην Ελλάδα. Ο Τσίπρας και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατάφεραν, όσα δεν είχε καταφέρει από το 1974 μέχρι σήμερα η Αριστερά, που παρέμενε στην γωνία αποκομμένη και απομονωμένη ως κίνημα διαμαρτυρίας.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ τα δύο κυρίαρχα μέχρι τώρα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία πρέπει να αντιληφθούν τα μηνύματα της κάλπης. Καταλαβαίνουν τα δύο αυτά κόμματα τι γίνεται, ή από την πανωλεθρία που έπαθαν δεν συνειδητοποιούν τι συμβαίνει και θεωρούν ότι είναι ακόμα οι πρωταγωνιστές;
ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ έδωσαν εντολή στον Τσίπρα να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Υπό προϋποθέσεις όμως:
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προσέξει, αφού ένα μέρος του ποσοστού του είναι ψήφος διαμαρτυρίας των άλλων κομμάτων. Και οι ψηφοφόροι των άλλων κομμάτων που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνουν στην επιλογή τους και να μην ξεστρατίσουν.
ΜΗΝ ΜΠΕΡΔΕΥΟΥΜΕ επομένως το μνημόνιο, με την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτός ο διαχωρισμός πρέπει να είναι ξεκάθαρος από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αφού τα παπαγαλάκια έχουν πιάσει δουλειά ρίχνοντας τόνους λάσπης, προσπαθώντας να πείσουν τους πολίτες για το αντίθετο.
Ο ΑΛΕΞΗΣ Τσίπρας αυτή τη στιγμή πρέπει να καταθέσει ένα υλοποιήσιμο σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας και εξόδου της από την κρίση, φέρνοντας έτσι την κεντροαριστερά στο προσκήνιο και ξεκινώντας ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία αυτού του τόπου. Αλλιώς, η Αριστερά, θα παραμείνει ξανά στην γωνία αποκομμένη και απομονωμένη ως κίνημα διαμαρτυρίας, έχοντας κάνει απλά ένα διάλειμμα από την μέχρι τώρα πορεία της.(Άκης Γκάτζιος)