ΆρθροΑρχείο

Φαύλος κύκλος

ΣΤΑ ΥΨΗ εκτινάχτηκε και πάλι η ανεργία σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Νοεμβρίου, που δόθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στη δημοσιότητα. Περισσότερο απ΄ όλους πλήττονται όσοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα από 30-54 ετών, δηλαδή στην πιο παραγωγική ομάδα του πληθυσμού, τους ανθρώπους που θα μπορούσαν να προσφέρουν με την εργασία τους και με την εμπειρία τους στην ανάπτυξη αυτού του τόπου. Αυτή η ηλικιακή ομάδα αποτελεί το 64,02% των εγγεγραμμένων ανέργων στα μητρώα του ΟΑΕΔ, ενώ τα στοιχεία υπολογίζεται ότι είναι ακόμα πιο δραματικά αν προστεθούν όσοι δεν έχουν περάσει επίσημα το κατώφλι της ανεργίας, αλλά στην ουσία δεν έχουν εισοδήματα. Και είναι πάρα πολλοί πλέον αυτοί.
ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ επαγγελματιών που πλήττονται βαρύτατα από την οικονομική κρίση,  είναι η οικονομική κατάσταση που θα διαμορφωθεί στο εξής, ενώ διάχυτη είναι η ανησυχία για το αύριο.
ΣΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ δεν κυκλοφορεί πλέον «ψυχή», αν εξαιρέσουμε κάποιες λίγες από τις γιορτινές ημέρες που υπάρχει μια στοιχειώδης κίνηση στα μαγαζιά. Επομένως τα ταμεία των καταστημάτων μένουν άδεια ή αδειάζουν αμέσως με τις υποχρεώσεις που τρέχουν. Φιλότιμες είναι οι προσπάθειες των επαγγελματιών της επαρχίας που προσπαθούν και καταφέρνουν στις περισσότερες περιπτώσεις να συμπιέσουν κι άλλο τις τιμές σε όλα τα προϊόντα. Λίγες όμως είναι οι πωλήσεις που καταφέρνουν να κάνουν. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι προμηθευτές τους στέλνουν συνεχώς προσφορές, αλλά δεν κουνιέται φύλλο. Οι παραγγελίες έχουν σταματήσει.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ είναι να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, με ανέργους που δεν μπορούν να ψωνίσουν και με επιχειρήσεις που απολύουν κι άλλον κόσμο, αφού δεν μπορούν να σταθούν στα πόδια τους.
Οι στρατιές των ανέργων μεγαλώνουν και η επιχειρηματικότητα καταστρέφεται. Και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται και δεν σταματά…