ΠολιτικήΑρχείο

Η Υ.Π.Α. θέτει θέμα ασφάλειας των πτήσεων στην Τρίπολη

Για μία ακόμα φορά το αεροδρόμιο της Τρίπολης φρενάρει, προς απογοήτευση των επιχειρηματιών που ασχολούνται με τον τουρισμό και οι οποίοι είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους σε αυτό για την περεταίρω τουριστική ανάπτυξη.
Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας απορρίπτει την επικαιροποιημένη μελέτη που υποβλήθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, με το επιχείρημα ότι τα επιχειρησιακά προβλήματα και ο κίνδυνος της ασφάλειας των πτήσεων παραμένουν ακόμα και στην περίπτωση της επέκτασης και της περιστροφής του διαδρόμου στο Αεροδρόμιο της Τρίπολης.
Αλλά δεν είναι μοναδικό εμπόδιο η ασφάλεια των πτήσεων αφού αν βρεθεί τεχνικός τρόπος να είναι οι πτήσεις ασφαλείς, υπάρχουν και άλλα εμπόδια που δυσχεραίνουν την υλοποίηση της μετατροπής του αεροδρομίου.
Αυτά προκύπτουν από την γραπτή απάντηση που έδωσε ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων  Κ. Χατζηδάκης, στον βουλευτή Γιάννη Ανδριανό, που κατέθεσε σχετική ερώτηση για το αεροδρόμιο.
Ο Υπουργός στην απάντησή του, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι:
 «Η ΥΠΑ με το υπ’ αριθμ. ΑΠ/ΥΠΑ/Δ13/Α/34129/1460/30-10-2012 έγγραφό της, μας ενημέρωσε ότι:
Η εξέταση των προτάσεων της επικαιροποιημένης μελέτης που υποβλήθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και των συναφών συμπληρωματικών μελετών που εκπονήθηκαν από την ίδια, έχουν οδηγήσει στα εξής συμπεράσματα:
1. Τα επιχειρησιακά προβλήματα και ο κίνδυνος της ασφάλειας των πτήσεων παραμένουν ακόμα και στην περίπτωση της επέκτασης και της περιστροφής του διαδρόμου στο Αεροδρόμιο της Τρίπολης.
2. Η ανάπτυξη συμβατικών ενόργανων διαδικασιών βασιζόμενων σε VOR/DME και για τα δύο άκρα του διαδρόμου δεν κρίνεται δυνατή λόγω των ορεινών όγκων.
3. Η εγκατάσταση και επιχειρησιακή χρήση ILS δεν είναι εφικτή λόγω εμφανών εμποδίων – εδαφικών εξάρσεων και ουσιαστική μη αξιοποιήσιμη λόγω OCH, υψηλών ελαχίστων και βαθμού καθόδου μη συμβατού με τις απαιτήσεις του ICAO.
4. Η χρήση και εκμετάλλευση δορυφορικών συστημάτων (EGNOS-SBAS) η οποία αποτελεί μια ενδεχόμενη λύση δεν είναι εφικτή επί του παρόντος, δεδομένου ότι ο Ευρωπαϊκός σχεδιασμός για την έναρξη εκτέλεσης διαδικασιών βασισμένων στο EGNOS στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια ξεκινά το 2015.
Σημειώνεται ότι κρίσιμο μέγεθος για την οριστική αξιολόγηση της εν λόγω πρότασης θα αποτελέσουν τα συμπεράσματα μελέτης κόστους – οφέλους, η οποία θα εκπονηθεί εφόσον επιλυθούν οι ανωτέρω δυσχέρειες καθώς πολιτική προτεραιότητα του ΥΠΑΝΥΠ αποτελεί η διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας και της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων της Πολιτείας».