Την ώρα που οι υποψήφιοι αλωνίζουν τα χωριά και νοιάζονται για την εκλογή τους, την ώρα που η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει την πόρτα και του τελευταίου σπιτιού, την ώρα που το μέλλον του καθενός διαγράφεται θολό, τα ναρκωτικά εισβάλουν στην ηλικιακή ομάδα των εφήβων (15 έως 19 ετών) όπου καταγράφεται μια τρομερή αύξηση.
Ειδικά σε σχέση με την κάνναβη, που είναι η πιο διαδεδομένη παράνομη ουσία ανάμεσα στους εφήβους, η έρευνα καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά σχετικά συστηματικής χρήσης (τουλάχιστον μία φορά τον τελευταίο μήνα) στην Αργολίδα, με ποσοστό 9%.
Την έρευνα που διεξήγαγε το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής, με επικεφαλής την ομότιμη καθηγήτρια Αννα Κοκκέβη, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), παρουσίασε το προηγούμενο Σάββατο, η «Espresso» (ρεπορτάζ Στ. Δεληγιώργης). Έγινε σε δείγμα 37.000 μαθητών ηλικίας 13-19 ετών από όλη την επικράτεια.
Οι περιφέρειες Αττικής και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά χρήσης ναρκωτικών (κυρίως κάνναβης) στους μαθητές ηλικίας 15 έως 19 ετών, ανεξάρτητα από τη συχνότητα χρήσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο δημοσίευμα, σημαντικός αριθμός μαθητών έχει δοκιμάσει και άλλα είδη ουσιών. Τα υψηλότερα ποσοστά τουλάχιστον μίας χρήσης χαπιών ecstasy από μαθητές ηλικίας 13 έως 19 ετών καταγράφονται στη Ροδόπη, τη Λακωνία και τη Ζάκυνθο με 4,4%, 3,9% και 3,6% αντίστοιχα. Από την άλλη, στη Ζάκυνθο διαπιστώνεται το υψηλότερο ποσοστό δοκιμής υπνωτικών-ηρεμιστικών χαπιών (12,8%), ενώ ακολουθούν Θεσσαλονίκη και Σέρρες με 10,1%. Τέλος, ο Εβρος, η Κέρκυρα και η Θεσσαλονίκη καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις στη δοκιμή εισπνεόμενων ουσιών (π.χ. κόλλα, βενζίνη), με ποσοστά περίπου 13%.
Η Αργολίδα επίσης παρουσιάζει υψηλά ποσοστά και στους εφήβους που θεωρούνται βαρείς καπνιστές (πάνω από 11 τσιγάρα την ημέρα). Το 11% ανήκει σε αυτή την κατηγορία.
Πάντως οι μαθητές στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Βορείου Αιγαίου και Αττικής κατέχουν τα πρωτεία στο κάπνισμα. Πιο συγκεκριμένα, τουλάχιστον μία φορά τον τελευταίο μήνα δηλώνει ότι έχει καπνίσει το 23,9% των εφήβων ηλικίας 15-19 ετών στο Βόρειο Αιγαίο, το 23,6% στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και το 22,1% στην Αττική. Στο συστηματικό κάπνισμα την πρώτη θέση κατέχουν οι μαθητές (13 έως 19 ετών) της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με 18,2% και ακολουθούν το Βόρειο Αιγαίο και η Αττική με 16,6% και 15% αντίστοιχα. Στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη καταγράφονται και οι περισσότεροι «θεριακλήδες» (όσοι δηλαδή καπνίζουν περισσότερα από 11 τσιγάρα την ημέρα) με ποσοστό 8,8%, ενώ ακολουθούν οι περιφέρειες Πελοποννήσου και Κεντρικής Μακεδονίας με 7,3% και 6,5%.
Από το δημοσίευμα απουσιάζει η Αργολίδα στην κατανάλωση αλκοόλ από τους εφήβους, όπου τα πρωτεία καταγράφονται στο Βόρειο Αιγαίο, την Κεντρική Μακεδονία και την Κρήτη με 67,2%, 65,2% και 63,9%. Από την άλλη, τα υψηλότερα ποσοστά συχνής χρήσης αλκοόλ (τουλάχιστον 10 φορές μέσα στον τελευταίο μήνα) εντοπίζονται σε Κεντρική, Δυτική και Ανατολική Μακεδονία-Θράκη: 14,4%, 13,9% και 13,8%. Σε ό,τι αφορά την υπερβολική χρήση αλκοόλ (τουλάχιστον πέντε ποτά στη σειρά έστω και μία φορά τον τελευταίο μήνα), τα μεγαλύτερα ποσοστά διαπιστώνονται στο Βόρειο Αιγαίο, την Κρήτη και την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη με 51,5%, 50,6% και 48,6%. Το Βόρειο Αιγαίο και η Κρήτη κατέχουν τα πρωτεία και στα ποσοστά μέθης (τουλάχιστον τρεις φορές στη ζωή των μαθητών) με 16,5% και 16,4%, ενώ από κοντά ακολουθεί η Δυτική Μακεδονία με 16,2%.