ΡεπορτάζΑρχείο

Στόχος της τροχαίας η μείωση των ατυχημάτων

Το Τμήμα Τροχαίας Ναυπλίου προσυπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα  Οδικής Ασφάλειας (Εuropean Road Safety Charter). Εκτιμώντας, ότι ο αριθμός θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων στην Ευρώπη βρίσκεται επί του παρόντος σε ανεπίτρεπτα επίπεδα και ότι πρέπει να ληφθούν τα πλέον αποτελεσματικά μέτρα, το Τμήμα Τροχαίας Ναυπλίου δεσμεύτηκε  την μείωση  των θανάτων από τροχαία ατυχήματα τουλάχιστον κατά 50%, στόχος που έχει τεθεί από την  Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας.
Συγκεκριμένα, περιεχόμενο της δέσμευσης είναι η πραγματοποίηση  εκπαιδευτικών δράσεων για τα επόμενα τρία χρόνια με απώτερο σκοπό  την ενημέρωση του κοινού για το μείζον θέμα της οδικής ασφάλειας  και κατά συνέπεια την  μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, αφού κάθε χρόνο στους δρόμους  της Ευρώπης θρηνούνται 30.000-35.000 ανθρώπινες ζωές εξαιτίας τροχαίων ατυχημάτων.
Η Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας είναι μια Ευρωπαϊκή συμμετοχική πλατφόρμα που ιδρύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και  αποτελείται  από εταιρίες, συλλόγους, τοπικές και  δημόσιες αρχές, σχολεία και ερευνητικές ομάδες. ¨Όλοι αυτοί  αναλαμβάνουν να πραγματοποιήσουν συγκεκριμένες δράσεις και μοιράζονται τις πρακτικές τους, με στόχο να επιλύσουν τα προβλήματα οδικής ασφάλειας που αντιμετωπίζουν στο καθημερινό τους περιβάλλον και συνεπώς   να βοηθήσουν  στη μείωση των θυμάτων των τροχαίων ατυχημάτων.
 
Πινακίδες
 
Εντωμεταξύ, με Απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νικόλαου Δένδια, επιστρέφονται οι άδειες οδήγησης, καθώς οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων (αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων), προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες στη μετακίνησή τους για τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Η Απόφαση αφορά στα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας που έχουν αφαιρεθεί ή κατατεθεί στις Αστυνομικές Αρχές μέχρι και την 20.12.2012.
Επίσης, στο πλαίσιο της ίδιας Απόφασης, δεν θα εκτελεστούν οι εκκρεμείς διοικητικές αποφάσεις, επιδοθείσες ή μη, που εκδόθηκαν κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 103 του Κ.Ο.Κ. «επιβολή διοικητικών μέτρων», για τροχαίες παραβάσεις που βεβαιώθηκαν μέχρι και την 20.12.2012.
Από την παραπάνω Απόφαση εξαιρούνται και δεν επιστρέφονται τα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας οχημάτων, που αφορούν στις εξής παραβάσεις:
Οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος
Οδήγηση με ταχύτητα πέραν της επιτρεπόμενης
Παραβίαση της ένδειξης ερυθρού σηματοδότη
Κυκλοφορία ανασφάλιστων οχημάτων
Μη καταβολή τέλους διοδίων
Οι αποφάσεις, που έχουν εκδοθεί από Δικαστικές ή άλλες Αρχές, εκτελούνται κανονικά.
Επισημαίνεται ότι για την επιστροφή των παραπάνω στοιχείων οδήγησης και κυκλοφορίας θα πρέπει προηγουμένως να καταβληθεί το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο.