ΡεπορτάζΑρχείο

Τα λεωφορεία της Πελοποννήσου στην Αθήνα θα αλλάξουν προορισμό

Η εξαγγελία του υπουργού Ανάπτυξης και Υποδομών για την δημιουργία νέου Κεντρικού Σταθμού Υπεραστικών Λεωφορείων στον Ελαιώνα, αποτελεί την αρχή του τέλους της λειτουργίας του ιστορικού σταθμού του ΚΤΕΛ Πελοποννήσου στον Κηφισό.
Ο Κωστής Χατζηδάκης μίλησε για κατασκευή του νέου ενιαίου για την Αθήνα ΚΣΥΛ με ΣΔΙΤ, με σύμπραξη του Δημοσίου, των Υπεραστικών Λεωφορείων και τρίτου επενδυτή.
Αν δεν σκαλώσει αυτή τη φορά το έργο, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν, τότε σε λίγα χρόνια ο σταθμός λεωφορείων του ΚΤΕΛ στον Κηφισό θα αποτελεί ανάμνηση για όσους επί σειρά ετών χρησιμοποιούσαν το λεωφορείο για τις μετακινήσεις τους στην Αθήνα.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 90 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο νέος σταθμός θα κατασκευαστεί πάνω από το αμαξοστάσιο του Μετρό στην περιοχή και κοντά στον σταθμό «Ελαιώνας».
Στο νέο σταθμό προβλέπεται η μεταφορά των ΚΤΕΛ Κηφισού και Λιοσίων σε μια έκταση 90 στρεμμάτων.
Ο νέος σταθμός θα κατασκευαστεί σε 22 στρέμματα, ενώ τα υπόλοιπα 23 στρέμματα θα χρησιμοποιηθούν για εμπορικές χρήσεις (ξενοδοχείο, τράπεζες, καταστήματα, φαρμακεία, σουπερμάρκετ).
Ο σταθμός θα συνδυάζει υπεραστικές και αστικές συγκοινωνίες, μέσα σταθερής τροχιάς και χώρους στάθμευσης με 480 θέσεις παρκινγκ.
Το έργο εκτιμάται ότι μπορεί να δοθεί σε λειτουργία εντός δύο ετών από την έναρξη της κατασκευής του.
Όπως έχει γραφτεί στον τύπο το Δημόσιο θα συμβάλει με την παραχώρηση της γης, ο δε επενδυτής μαζί με τα ΚΤΕΛ θα αναλάβουν τη χρηματοδότηση της κατασκευής και της λειτουργίας του σταθμού.
Στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρειες, σχετικά με τη μορφή ΣΔΙΤ, τους φορείς υλοποίησης και τα χρονοδιαγράμματα του έργου.