Προς υλοποίηση η πρόταση Λιαρόπουλου για το νοσοκομείο Ναυπλίου
Έρχεται το λουκέτο;
Αναστάτωση επικρατεί τα τελευταία 24ωρα μετά από εκτενή δημοσιεύματα σχετικά με το μέλλον του νοσοκομείου Ναυπλίου.
Συγκεκριμένα, γράφτηκε σε δημοσίευμα της «Ημερησίας», ότι όπως αναφέρει ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Διευθυντής Εργαστηρίου Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας, Τμήματος Νοσηλευτικής, Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Λυκούργος Λιαρόπουλος «Το νοσοκομείο Ναυπλίου είναι μικρό και ουσιαστικά υπολειτουργεί, αφού ο πληθυσμός της περιοχής καλύπτεται από το νοσοκομείο του Άργους. Στις πιθανές αιτιάσεις περί απόστασης, ο καθηγητής αναφέρει την περίπτωση του Σισμανόγλειου νοσοκομείου, «το οποίο οι Αθηναίοι για να προσεγγίσουν διανύουν μία απόσταση ακόμη και 20 χιλιομέτρων».
Το θέμα έχει προκαλέσει αναστάτωση τόσο στους εργαζόμενους του νοσοκομείου όσο και στους κατοίκους του Ναυπλίου. Να σημειωθεί ωστόσω ότι το θέμα είναι γνωστό εδώ και έναν χρόνο τουλάχιστον αφού ήταν στην πρόθεση και της προηγούμενης κυβέρνησης να κλείσει το νοσοκομείο. Μάλιστα είχαν γίνει εκτενείς αναφορές στον τύπο.
Σύμφωνα πάντα με το συγκεκριμένο δημοσίευμα, ο κ. Λιαρόπουλος δηλώνει 100% υπέρ της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του ΕΣΥ, που προωθεί η κυβέρνηση αλλά και των Συμπράξεων μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Ο καθηγητής ο οποίος είχε αναλάβει και τη μελέτη για τις συγχωνεύσεις στο ΕΣΥ, υπογραμμίζει ότι «υπάρχουν σήμερα νοσοκομεία και άλλες μονάδες υγείας που υπολειτουργούν και θεωρητικά θα μπορούσαν να είναι υποψήφιες προς ενοικίαση». Διευκρινίζει ωστόσο ότι μία τέτοια απόφαση θα πρέπει να γίνει με πολύ προσεκτικά βήματα προκειμένου να μη σκοντάψει σε μια σειρά νομικών θεμάτων, όπως είναι για παράδειγμα η περίπτωση των κληροδοτημάτων.
Η μελέτη για τις συγχωνεύσεις, σύμφωνα με τον κ. Λιαρόπουλο, θα μπορούσε να αποτελέσει την «πυξίδα» για τις σχετικές αποφάσεις.
Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ακόμα ότι: «Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας -κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων- ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ενοικίαση τμημάτων του ΕΣΥ, κυρίως στην Περιφέρεια. Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει τον πλέον πρόσφορο -για το δημόσιο συμφέρον- τρόπο για την «… αξιοποίηση ενοικίασης της αργούσας δυναμικότητας περιφερειακών νοσοκομείων του ΕΣΥ….
Ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, κοσμήτωρ Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Κυριόπουλος μιλώντας στη «Ημερησία», «φωτογραφίζει» τα υποψήφια νοσοκομεία προς ενοικίαση. Σύμφωνα με τον καθηγητή (υπεύθυνος για την εκπόνηση του «χάρτη» Υγείας), «σήμερα το κύριο βάρος της νοσοκομειακής περίθαλψης το σηκώνουν 25 δημόσια νοσοκομεία. Από αυτά, 17-18 νοσοκομεία είναι τριτοβάθμια και πανεπιστημιακά και τα υπόλοιπα είναι περιφερειακά δευτεροβάθμια». Υπάρχει και μια ομάδα περίπου 60-70 νοσοκομείων, τα οποία – σημειώνει ο καθηγητής- διεκπεραιώνουν απλές περιπτώσεις και εμφανίζουν μικρά ποσοστά πληρότητας, που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ξεπερνά το 50%!
Μία άλλη ομάδα, περίπου 20-30 νοσοκομείων, είναι αυτά που θα μπορούσαν να διατεθούν προς άλλη χρήση, αφού όπως αναφέρει ο κ. Κυριόπουλος «επιβιώνουν αποκλειστικά των πολιτικών και τοπικών ιδιαιτεροτήτων». Και πρόσθεσε: «Στην πράξη δεν παρέχουν δευτεροβάθμια περίθαλψη. Λειτουργούν υποτυπωδώς, σαν κέντρα υγείας»