ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Παραιτήθηκε η Τζαβάρα

Μία ανακοίνωση του (ΣΕΤΑΑ) …άλλων εποχών οδηγεί σε κρίση τον συνδικαλισμό
 
 
Μια “επιπόλαια απόφαση” του Σωματείου Εργαζομένων Τοπικής Αυτοδιοίκησης Αργολίδας (ΣΕΤΑΑ) με στόχο τον δήμαρχο Ναυπλιέων Δ. Κωστούρο, οδήγησε για μια ακόμα φορά σε αναξιοπιστία τον συνδικαλισμό σε τοπικό επίπεδο, αφού δεν φρόντισαν πρώτα να ενημερωθούν, αλλά ούτε κάλεσαν όλα τα μέλη τους να συναποφασίσουν φανερώνοντας πως κάποιοι θεωρούν την σφραγίδα του σωματείου τσιφλίκι τους. Ο τρόπος με τον οποίο πάρθηκε η απόφαση οδήγησε την Γωγώ Τζαβάρα, μέλος του ΣΕΤΑΑ σε παραίτηση. Στην επιστολή της προς τα μέλη του ΔΣ του ΣΑΤΑΑ η κα. Τζαβάρα αναφέρει: “Αγαπητοί συνάδελφοι
του Σωματείου Εργαζομένων Τοπικής Αυτοδιοίκησης Αργολίδας
«Σ.Ε.Τ.Α.Α.»
Όταν πριν από ένα περίπου χρόνο συμμετείχα στις εκλογές για την ανάδειξη μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου μας, ήταν γιατί πίστευα ότι θα μπορούσα να προσφέρω στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των συναδέλφων. Θεώρησα δε, ότι μέσα από θεσμοθετημένες διαδικασίες, με αξιοπρέπεια και νηφαλιότητα, θα υπηρετούσα αποκλειστικά και μόνο το καλώς εννοούμενο συμφέρον αυτών.
Ένα εργατικό σωματείο είναι ένας χώρος συλλογικής δράσης. Γι΄ αυτό το λόγο και πρέπει, όχι μόνο στα διακηρυγμένα αιτήματα και τους στόχους του, αλλά και στην ίδια την καθημερινή του δράση, πρακτική και λειτουργία των θεσμικών οργάνων του, να αντιπαλεύει την κυρίαρχη λογική και πρακτική και να ενεργεί υποδειγματικά και με διαφάνεια.
Και τούτο διότι άλλο ο δυναμισμός και η μαχητικότητα, την οποία όλοι μας θα πρέπει να επιδεικνύουμε στην διεκδίκηση των καθ΄ όλα δικαίων αιτημάτων των εργαζομένων τα οποία έχουμε κληθεί να υπηρετήσουμε ως Διοικητικό Συμβούλιο και άλλο η αμετροέπεια, η ειρωνεία, η εμπλοκή σε ανταλλαγή ύβρεων και η ασύμμετρη προσβολή της αξιοπρέπειας οποιουδήποτε προσώπου.
Με τέτοιες ενέργειες, αντί να προασπίζουμε το συμφέρον των εργαζομένων, ναρκοθετούμε και υποσκάπτουμε την ανεξαρτησία, την οποία θα πρέπει να επιδεικνύει το συνδικαλιστικό κίνημα, ώστε να είναι και να θεωρείται σοβαρό και προπαντός αξιόπιστο στις διεκδικήσεις του.
Τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή το σοβαρότατο πρόβλημα το οποίο δημιουργήθηκε λόγω της καθυστέρησης πληρωμής των εργαζομένων του Δήμου Ναυπλιέων (ένα πρόβλημα το οποίο ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Ε.Τ.Α.Α. προσπάθησα να αντιμετωπίσω με όλες μου τις δυνάμεις, θεωρώντας τουλάχιστον αυτονόητο και δίκαιο το αίτημα των εργαζομένων να πληρωθούν στην ώρα τους), εξεδόθησαν, χωρίς την παραμικρή ενημέρωσή μου, δύο δελτία τύπου τα οποία φέρουν τους αριθμούς πρωτοκόλλου 31/28-12-2012 και 32/30-12-2012 του Σωματείου Εργαζομένων Τοπικής Αυτοδιοίκησης Αργολίδος.
Τα παραπάνω δελτία τύπου, τα οποία φέρονται ως εκδοθέντα από το Διοικητικό Συμβούλιο αυτού, αντί να επικεντρώνονται στο σοβαρότατο ζήτημα το οποίο δημιουργήθηκε, κυριολεκτικώς αναλώνονται σε μία επί προσωπικού επίθεση και αντιπαράθεση με τη δημοτική αρχή.
Επειδή το ύφος και το περιεχόμενο των ανωτέρω δελτίων τύπου είναι τουλάχιστον ατυχές και σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με το ήθος και την ευπρέπεια η οποία θα πρέπει να χαρακτηρίζει την συλλογική μας δράση ως συνδικαλιστικό σωματείο, θεωρώ ότι η ερήμην μου και εν αγνοία μου σύνταξη και δημοσιοποίηση αυτών, καθιστά διακοσμητική την παρουσία μου στο διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου, ενόψει και του ότι κατά τον χρόνο εκδόσεως αυτών είχα, ή μάλλον πίστευα ότι είχα, την ιδιότητα της Γραμματέως του Σωματείου.
Για τους παραπάνω λόγους, και αφού ευχαριστήσω θερμά τους συναδέλφους που με τίμησαν με την στήριξή τους, υποβάλλω με λύπη μου την παραίτησή μου από το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου, τονίζοντας ότι θα συνεχίσω να στηρίζω τον υγιή συνδικαλισμό και θα δηλώνω πάντα παρούσα στους αγώνες που θα επακολουθήσουν”.
 
Τι είχε συμβεί
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρουσιαζόταν έλλειμμα στο ταμείο του δήμου και εναπόκειτο στον υπάλληλο να αναλάβει την ευθύνη της πληρωμής, πράγμα που η υπάλληλος δεν ανελάμβανε, αφού η όλη διαδικασία, ακόμα και με εντολή Δημάρχου δεν θα ήταν σύννομη. Το ΣΕΤΑΑ όμως ακολούθησε τον εύκολο δρόμο της καταγγελίας του δημάρχου, εκθέτοντας τον εαυτό του για δεύτερη φορά, αφού φάνηκε άθελά του ίσως να “κάνει πλάτες” στην αντιπολίτευση. Το χειρότερο όμως είναι πως ενοχοποιήθηκε στο τέλος μια υπάλληλος για το ότι έμειναν απλήρωτοι τον μισθό του 15πενθημέρου όλοι οι συνάδελφοί της!
Ορθώς το Σωματείο βεβαίως επιχείρησε να στηλιτεύσει την εκπρόθεσμη πληρωμή των συναδέλφων του, όμως τόσο ο τρόπος, όσο και η στοχοποίηση θύμισαν άλλες εποχές άκαρπου λαϊκισμού όπως διαφαίνεται και απ την ανακοίνωσή του: «αδίστακτα ο κ. δήμαρχος και η “χορτάτη” παρέα του, άφησαν απλήρωτους τους εργαζόμενους χωρίς να σκεφτούν πρωτοχρονιά, Θεοφάνια, τέλη κυκλοφορίας, δόσεις φόρου εισοδήματος και μύρια άλλα δεινά. Αβασάνιστα βάπτισαν περίπου παράνομους τους άλλους Ο.Τ.Α., τα Ν.Π.Δ.Δ. πανελλαδικά και την Ενιαία Αρχή Πληρωμής που πλήρωσαν το σύνολο των δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων πανελλαδικά στις 27 Δεκεμβρίου 2012».