ΟικονομίαΑρχείο

Να μην μένουν στα …χαρτιά οι συμφωνίες με την Κίνα

Στα …χαρτιά μένουν πολλές από τις συμφωνίες για εξαγωγές, που γίνονται με την Κίνα, αφού αποδεικνύεται ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να εξασφαλιστούν ικανοποιητικοί ποιοτικοί έλεγχοι.
Αποτέλεσμα είναι οι παραγωγοί να χάνουν μια πηγή εισοδήματος, και η εθνική οικονομία να μην επωφελείται από ένα μεγαλύτερο εξαγωγικό άνοιγμα στην κινέζικη αγορά.
Αυτές τις επισημάνσεις έκανε ο βουλευτής Γιάννης Ανδριανός στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου που συνεδρίασε με θέμα την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γενικής Διοίκησης Επιθεώρησης Ποιότητας, Ελέγχου και Καραντίνας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για τη συνεργασία σε θέματα ποιότητας, υγιεινής και ασφάλειας αγροτικών προϊόντων και τροφίμων».
Ο βουλευτής αναφέρθηκε στην σημασία των πρωτοβουλιών που μπορούν να δώσουν εξαγωγική ώθηση στα ελληνικά προϊόντα. Συγκεκριμένα υπογράμμισε:
«Παρά τον κυρωτικό του χαρακτήρα, αυτό το νομοσχέδιο, αυτή η Συμφωνία που συζητάμε σήμερα είναι σημαντική και αυτό γιατί η Κίνα είναι μια τεράστια και ουσιαστικά ακόμη ανεκμετάλλευτη αγορά για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα. Βεβαίως, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι και η χώρα μας δέχεται μεγάλες εισαγωγές κινέζικων προϊόντων για να καλύψει ανάγκες της.
Η στενότερη συνεννόηση και ο συντονισμός σε θέματα ποιότητας, υγιεινής και ασφάλειας των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, είναι – εάν λειτουργεί σωστά – μια σημαντικότατη διασφάλιση για τους παραγωγούς μας, που επιθυμούν να εξάγουν τα προϊόντα τους στην κινεζική αγορά, αλλά και για  τους Έλληνες καταναλωτές κινέζικων προϊόντων.
Πρέπει λοιπόν να έχουμε στο νου μας ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολυάριθμες συμφωνίες για την εξαγωγή προϊόντων στην Κίνα, οι οποίες όμως έμειναν τελικά στα χαρτιά διότι δεν ήταν εύκολο να εξασφαλιστούν ικανοποιητικοί ποιοτικοί έλεγχοι. Έτσι, και οι παραγωγοί μας έχασαν μια πηγή εισοδήματος, και η εθνική οικονομία δεν επωφελήθηκε από ένα μεγαλύτερο εξαγωγικό άνοιγμα στην κινέζικη αγορά. Μια στενότερη λοιπόν συνεργασία, μπορεί να απαντήσει σε αυτό το πρόβλημα, και το ζητούμενο είναι να εξασφαλίσουμε εκείνες τις πρακτικές που εγγυούνται το λιγότερο κόστος και τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα και διασφάλιση των προϊόντων και των παραγωγών μας.
Στην περιοχή όπου εκλέγομαι, την Αργολίδα, οι παραγωγοί προσβλέπουν σε αυτές τις πρωτοβουλίες που θα δώσουν εξαγωγική ώθηση στα ελληνικά προϊόντα. Ξέρουμε καλά το ενδιαφέρον που έχουν δείξει οι Κινέζοι για το ελαιόλαδο, το κρασί, αλλά και για άλλα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα. Οφείλουμε, λοιπόν, να συνεργαστούμε με πνεύμα ισότητας, ειλικρίνειας και αλληλοσεβασμού με τις κινεζικές αρχές, πάνω σε αυτό το θέμα που συμφέρει και τους δύο λαούς και τις δύο οικονομίες.
Άλλωστε, οι συμφωνίες εξαγωγών αγροτικών προϊόντων, αλλά ιδιαίτερα η Συμφωνία της επένδυσης της COSCO στο Λιμάνι του Πειραιά από την Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, μας δείχνει το δρόμο και αποδεικνύει τις αναπτυξιακές δυνατότητες που υπάρχουν όταν υπάρχει αναπτυξιακή στρατηγική.
Τέλος, θέλω να προσθέσω ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή των επιμελητηρίων στις σχετικές επιτροπές».