Αρχείο

Ενέταξαν τα έργα αποχέτευσης χωρίς κονδύλια και τώρα τα απένταξαν

 

Επικίνδυνοι χειρισμοί

 

Με την υπ’ αρ. 126367 απόφαση του το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανακάλεσε 27 έργα τα οποία είχε εντάξει στο πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007-2013. Ένα εξ αυτών αφορούσε το αποχετευτικό των Μύλων και το άλλο του Δρεπάνου.

Το έργο του Δήμου Άργους Μυκηνών «Δίκτυο Αποχέτευσης Δημοτικής Ενότητας Λέρνας και Αγωγός Μεταφοράς Λυμάτων» προϋπολογισμού 9.183.187,82 Ευρώ, είχε ενταχθεί στις 31-3-2011 και ο δήμος Άργους Μυκηνών ήταν εν αναμονή της έγκρισης δημοπράτησης του, της σχετικής δηλαδή άδειας, υπό τις οδηγίες του υπουργείου ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες υλοποίησης του. Παρελθόν είναι πλέον οι έπαινοι της σημερινής δημοτικής αρχής προς τον τότε δήμαρχο Λέρνας για το χαμηλό κόστος της μελέτης του έργου αποχέτευσης των Μύλων, αφού η απένταξη του έργου δημιούργησε τριβές και μουρμούρες. Μουρμούρες και γκρίνιες προκάλεσε αντίστοιχα και η απένταξη του Δρεπάνου.

 

 

 

Η αιτιολογία της απένταξης εστιάζεται σύμφωνα με την απόφαση:

 

α) στην ανάγκη για ορθολογική διαχείριση των υπερδεσμεύσεων (overbooking) και την εξυγίανση του προγράμματος ώστε να μην επιβαρυνθεί το ΠΔΕ της χώρας με αμιγώς εθνικούς πόρους για τη χρηματοδοτική τους κάλυψη.

β) στο γεγονός ότι δεν θεωρούνται οι πράξεις αυτές απαραίτητες σε σχέση με τις ανελαστικές υποχρεώσεις της χώρας έναντι στην Ε.Ε. στο τομέα του Περιβάλλοντος (οικισμοί Γ’ προτεραιότητας σύμφωνα με την οδηγία 91/271/ΕΟΚ).

Σχετική ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, δηλαδή το όργανο που ασχολείται επισταμένα με τα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης τονίζεται μεταξύ άλλων πως «παρά το γεγονός ότι η εμφανιζόμενη αιτιολογία βασίζεται σε μία λογική προσέγγιση,
για υπερδέσμευση πόρων του προγράμματος αυτοί που σίγουρα δεν έχουν καμία ευθύνη είναι οι φορείς της Αυτοδιοίκησης».

Το έργο της αποχέτευσης Λέρνας θα εκτελεστεί πιο γρήγορα από τις προβλέψεις


Από τη στιγμή που έγινε γνωστή στο δήμο Άργους Μυκηνών η εξέλιξη αυτή ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών και οι συνεργάτες του, κινήθηκαν άμεσα με ραντεβού στην Αθήνα σε πολύ υψηλό διοικητικό και πολιτικό επίπεδο και συζήτησε όλα τα ενδεχόμενα.

Σύμφωνα με τον Δήμο Άργους «η ενημέρωση που παρείχαν οι αρμόδιοι φορείς ανέδειξαν, όπως και η ΚΕΔΕ αναφέρει, ότι εντάχθηκαν έργα, χωρίς την ευθύνη των δήμων, τα οποία ξεπερνούσαν κατά 325% (!!!!!) το προϋπολογισμό του προγράμματος. Μοιραία έπρεπε να περικοπούν έργα, διαδικασία η οποία συνεχίζεται.

Αυτό που μπορούμε να ανακοινώσουμε στην παρούσα φάση, καθώς γίνονται λεπτοί χειρισμοί και συνεννοήσεις την ώρα αυτή, είναι ότι με μεθοδικότητα χαμηλούς τόνους και σοβαρότητα, ο δήμος Άργους χειρίζεται το πολύ σημαντικό αυτό θέμα όλο αυτό το χρονικό διάστημα και είμαστε πεπεισμένοι ότι το έργο θα γίνει, και πιο γρήγορα από την προηγούμενη διαδικασία.
Όλοι οι χειρισμοί που έπρεπε να είχαν γίνει βρίσκονται σε εφαρμογή και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είμαστε σε θέση να ενημερώσουμε για τις εξελίξεις».

Αντιδράσεις των βουλευτών

Σχετικά ετεροχρονισμένα ακολούθησαν οι αντιδράσεις των βουλευτών του Νομού, αφού και αυτοί μάλλον «πιάστηκαν στον ύπνο» από τους επικίνδυνους για την δημόσια υγεία χειρισμούς της Κυβέρνησης. Τόσο όμως ο κ. Μανιάτης (ΠΑΣΟΚ), όσο και ο κ. Κοδέλας (ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ) επισημαίνουν και πολύ σωστά τους κινδύνους για την δημόσια υγεία του νομού από τους απορροφητικούς βόθρους των Μύλων που εφάπτονται των πηγών της Λέρνας απ τις οποίες τροφοδοτείται με πόσιμο νερό καλής ποιότητας το 60% του πληθυσμού της Αργολίδας με προοπτική κάλυψης όλου του νομού.

 

 

Ο Μανιάτης

 

Αναφορικά με την απένταξη από το Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α. των έργων αποχέτευσης Λέρνας και Δρεπάνου, ο Γραμματέας της Κ.Ο. ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Βουλευτής Αργολίδας, Γιάννης Μανιάτης, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι είναι τουλάχιστον ακατανόητη «η απόφαση του Υ.Π.Ε.Κ.Α. για απένταξη των έργων αποχέτευσης Λέρνας και Δρεπάνου μαζί με άλλα 25 έργα από άλλους νομούς της Ελλάδας. Η Κ.Ε.Δ.Ε. με σχετική δήλωσή της θέτει το θέμα στις σωστές του διαστάσεις, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις διαδικασίες ωρίμανσης των έργων από την πλευρά της Κεντρικής Διοίκησης. Το Μάρτιο η Διοίκηση να εντάσσει έργα, το Μάιο – Ιούνιο η ίδια Διοίκηση να παραλαμβάνει τους φακέλους των έργων προκειμένου να τους αξιολογήσει, επί 5-7 μήνες να μην προωθείται η διαδικασία αξιολόγησης και ωρίμανσης και τον Οκτώβριο η Διοίκηση να καθησυχάζει τη Βουλή, το ίδιο και το Δεκέμβριο και στο τέλος Δεκεμβρίου τα έργα να απεντάσσονται.

Και τα 2 (δύο) παραπάνω έργα αποτελούν σημαντικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και πρέπει με κάθε τρόπο να υλοποιηθούν στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα. Θεωρώ ότι το Υπουργείο πρέπει να επανεξετάσει ειδικά τα δύο έργα της Αργολίδας, δεδομένου ότι η ωριμότητα των δράσεων και η σπουδαιότητα των έργων, τεκμηριώνουν την αναγκαιότητα επανεξέτασης. Το ελάχιστο που πρέπει να γίνει, είναι η δημιουργία ενός ειδικού Προγράμματος προώθησης των έργων, με συνεργασία του Υ.Π.Ε.Κ.Α., της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Κ.Ε.Δ.Ε. και των άμεσα ενδιαφερομένων Δήμων».

 

 

 

Ο Κοδέλας

 

Επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, χαρακτηρίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Δ, Κοδέλας την “απένταξη” σημαντικών έργων αποχέτευσης από το ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με τον κ. Κοδέλα «πριν λίγες μέρες έγινε γνωστό ότι σύμφωνα με απόφαση του ΥΠΕΚΑ (21/12/2012, αρ. Πρωτ. Οικ. 126367) “απεντάχθηκαν”, μεταξύ άλλων, δύο έργα αποχέτευσης του νομού Αργολίδας από το ΕΣΠΑ.

Ως γνωστό, η “απένταξη” είναι ο όρος “μπαμπούλας”, σε χρήση από τις Διαχειριστικές Αρχές, σε κάθε φάση υλοποίησης ενός έργου συγχρηματοδοτούμενου από  Ευρωπαϊκά Κονδύλια, κυρίως για  έργα με τελικό δικαιούχο κάποιο οργανισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Για άλλη μια φορά υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι λειτουργεί ένα  ανορθολογικό και γραφειοκρατικό σύστημα που “αποφασίζει” για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα, το οποίο έχει σκοπό να δημιουργεί εμπόδια ενώ παρέχει και τα προσχήματα για να διευκολύνει τις επιλογές του πολιτικού συστήματος με άλλα κριτήρια.

Ειδικά για την περίπτωση της Λέρνας θα θέλαμε  να σας επισημάνουμε, ότι, επειδή προφανώς   τα έργα απεντάχθηκαν με διαγραφές  από λίστες -”πρακτική” που  συνηθίζεται τελευταία- αγνοήσατε ένα γεγονός, που όλοι στο νομό (και όχι μόνο) γνωρίζουν: Οι  πηγές της Λέρνας από όπου  υδρεύεται όλο σχεδόν το Αργολικό Πεδίο με πληθυσμό περίπου 100 χιλιάδων ανθρώπων και με ακόμη περισσότερες χιλιάδες επισκεπτών, λόγω  των σημαντικών διεθνούς φήμης τουριστικών πόλων της περιοχής, επηρεάζονται ως προς την ποιότητα από τη διάθεση των λυμάτων των ανάντι οικισμών στο υπέδαφος».

Ο Βουλευτής Αργολίδα; Του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ερωτήσεις προς τους συναρμόδιους υπουργούς ζητώντας να πληροφορηθεί τις προθέσεις του υπουργείου  «να αλλάξει το καθεστώς λειτουργίας  των Διαχειριστικών Αρχών με άλλο, που θα έχει ορθολογικότερο χαρακτήρα, ώστε να μην κατασπαταλώνται πόροι, αλλά αυτοί  να αξιοποιούνται  με μοναδικό γνώμονα  τις ανάγκες της δοκιμαζόμενης ελληνικής κοινωνίας». Παράλληλα ζήτησε να πληροφορηθεί  «σχετικά με το Δίκτυο Αποχέτευσης της Δημοτικής Ενότητας Λέρνας έλαβε το υπουργείο σας υπόψη του το εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα της προστασίας των πηγών και της ανεκτίμητης αξίας που έχουν τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για το περιβάλλον;» καθώς και αν «Προτίθεται το υπουργείο σας να ανακαλέσει την απόφαση απένταξης των δύο παραπάνω έργων;»

 

 

Η αποχέτευση Δρεπάνου

 

Μέσω του προσωπικού του Μπλογκ ο δήμαρχος Ναυπλιέων δημήτρης Κωστούρος απάντησε ότι: «Επειδή κάποιοι εξακολουθούν να μαλώνουν με την πραγματικότητα, για το θέμα της αποχέτευσης του Δρεπάνου, το ξαναπιάνω.

Λοιπόν η ένταξη έγινε το 4/2012. Αμέσως μετά ξεκίνησε η “ωρίμανση του έργου”, και τα “τεύχη δημοπράτησης” είχαν σταλεί για έγκριση όπως προβλέπεται τον 5/2012. Από εκεί και πέρα πρέπει το ΕΠΠΕΡΑ, να κάνει ενέργειες που ποτέ δεν έγιναν. Αν είχαν πρόβλημα με αυτά που έστειλε η ΔΕΥΑΝ, θα έπρεπε να σταλεί έγγραφο. Δεν εστάλει. Δύο φορές επαναβεβαίωσαν την ομαλή πορεία του έργου τον 10/2012 και τον 12/2012 αμέσως απλά το απένταξαν όπως και τα άλλα 26.

Αντί λοιπόν να αναδειχτεί το μεγάλο πολιτικό θέμα που προκύπτει, όπως αναφέρει και η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ,   κάποιοι σπεύδουν να λασπολογήσουν “μεγάλες οι ευθύνες Κωστούρου!!!”.

Εννοείται πάντως ότι θα δούμε πολλά ακόμα, τόσο σε επίπεδο λάσπης, όσο και σε επίπεδο ψέματος. Η συγκεκριμένη δηλαδή προσπάθεια (που έτσι κι αλλιώς είναι “υπερβολικά γελοία” για να γίνει πιστευτή από πολλούς) δεν θα είναι η μοναδική, αλλά αντιθέτως αυτές οι κινήσεις θα πολλαπλασιαστούν .

Κανέναν από αυτούς δεν ενδιαφέρει η αλήθεια και η πραγματικότητα μόνο η ιδιοτέλειά τους.

Αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί μας τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα!!! Τελικά η επόμενη μέρα για το δήμο μας χρειάζεται καλύτερη αντιπολίτευση”.