ΠολιτικήΑρχείο

Κυμάτισαν οι Μαυροκόκκινες στην πλατεία συντάγματος στο Ναύπλιο

 

Γύρισαν την πλάτη στην Χ.Α

 

Παρ όλο που ο Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή πραγματοποίησε τα επίσημα εγκαίνια των γραφείων του στην Αργολίδα, «Η Κυριακή 20 Ιανουαρίου», δεν ήταν τελικά «μια πολύ μεγάλη ημέρα για την Αργολίδα, μια γιορτή για τους χιλιάδες εθνικιστές και πατριώτες του νομού μας. στη πλατεία της Πρόνοιας στο Ναύπλιο» όπως ανέφερε η πρόσκληση της Χ. Α, και η πορεία στο κέντρο του Ναύπλιου, αποτράπηκε από την αποφασιστικότητα που έδειξαν οι παρευρισκόμενοι του «αντιφασιστικού-αντιρατσιστικού μετώπου Αργολίδας», αφού ούτε η παρουσία του βουλευτή της Χ.Α. Ηλία Κασιδιάρη ήταν ικανή να τους εμψυχώσει. Κατά την διάρκεια των εγκαινίων η ατμόσφαιρα ήταν από αδιάφορη έως ψυχρή για τους 130-150 οπαδούς της Χ.Α.

Την ίδια στιγμή που η Πλατεία Καποδίστρια έβριθε από ζωντάνια με τους αναρχικούς να έχουν αναλάβει την περιφρούρηση των παρευρισκομένων. Μερικές φωνές για να διαλυθεί η συγκέντρωση γιατί οι Χ.Α ήθελε να κάνει πορεία ως το δημαρχείο και την παλιά πόλη κάμφθηκαν από την αποφασιστικότητα των αντιεξουσιαστών που είπαν, «Όποιος θέλει να φύγει, ας φύγει, εμείς θα μείνουμε εδώ δεν παραδίδουμε την πόλη στους φασίστες». Η ψυχραιμία που επέδειξαν όλοι όσοι συμμετείχαν στην αντιφασιστική εκδήλωση απέναντι στις προκλήσεις βοήθησε σημαντικά στο να μην συμβεί κανένα παρατράγουδο και οι Χ.Α να επιστρέψουν στην Πρόνοια λέγοντας συνθήματα στα δέντρα που πάρκου του ΟΣΕ, αφού δεν υπάρχουν σπίτια και μαγαζιά σε εκείνο το σημείο για να τους ακούσουν. Πολύ ψύχραιμα διαχειρίστηκε την υπόθεση και η αστυνομία με αποτέλεσμα να μην συμβεί το παραμικρό. Μετά την αποχώρηση των Χ,Α, το αντιφασιστικό μέτωπο πραγματοποίησε «θριαμβευτική είσοδο» μέσα στην πόλη όπου και για πρώτη φορά οι Αναρχικοί και οι αντιεξουσιαστές έγιναν δεκτοί από τους πολίτες και τους επιχειρηματίες με θερμά χειροκροτήματα, ενώ δεν ήταν λίγοι και εκείνοι που φώναζαν μαζί τους αντιεξουσιαστικά και αντιφασιστικά συνθήματα!

 

Οι μαυροκόκκινες

Με ανακοίνωσή τους στο Ιντιμιντια οι αναρχικοί Αργολίδας επισημαίνουν:

 

Έμεινε αμόλυντη η παλιά πόλη του Ναυπλίου.

Χάρη στην επιμονή των ντόπιων αναρχικών και των αλληλέγγυων συντρόφων τους από την περιοχή του Λουτρακίου να παραμείνουν ακόμα και μόνοι τους στην πλατεία Καποδίστρια προκειμένου να μην αφήσουν τα ερπετά να διαδηλώσουν μπροστά από το δημαρχείο της Πρώτης Πρωτεύουσας, οι φασίστες δεν τόλμησαν να πλησιάσουν και από απόσταση «εκτός βολής», άφησαν τις βάρβαρες ιαχές τους.

Μετά το Άργος και στο Ναύπλιο η παρουσία του αναρχικού χώρου στα πολιτικά δρώμενα αρχίζει να παίζει πρωτεύοντα ρόλο. Οι αναρχικοί της περιοχής ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Αντιφασιστικού-Αντιρατσιστικού μετώπου Αργολίδας και ανέλαβαν την περιφρούρηση της εκδήλωσης καθώς και της πορείας μέσα στην πόλη μετά την απομάκρυνση των ασπόνδυλων. Το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων και των επιχειρηματιών στην παλιά πόλη υποδέχτηκε με χειροκροτήματα την αντιφασιστική πορεία μέσα στην πόλη την ίδια ώρα που οι μαυροκόκκινες κυμάτιζαν για πρώτη φορά στο ιστορικό κέντρο του Ναυπλίου.

 

Αντιδράσεις για ΣΥΡΙΖΑ

Η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να έχει ξεκάθαρη θέση για το αν θα έμενε επί της πλατείας ή θα υποχωρούσε μόλις εμφανίζονταν οι Χ.Α., έδωσε τροφή για ποικίλους και ειρωνικούς σχολιασμούς, παρ όλο που στο τέλος, αρκετοί εκ των ΣΥΡΙΖΕΩΝ ήταν εκείνοι που αποφάσισαν να μείνουν. Πολλά πυρά στράφηκαν και κατά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Κοδέλα, απολάμβανε τον καφέ του σε πλησίον της πλατείας καφετέρια και αφού είχε τοποθετηθεί στα τοπικά ΜΜΕ, χωρίς να αναφερθεί στις πολιτικές δυνάμεις που βρίσκονταν επάνω στην πλατεία: «Βρίσκομαι εδώ επειδή θεωρώ ότι σε μια χώρα με εκρηκτικά προβλήματα η λύση δεν είναι ο φασισμός και ο κοινωνικός κανιβαλισμός, αλλά η καθημερινή μας κινητοποίηση και η οργάνωση για να απαλλαγούμε από το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, την τρόικα και τα μνημόνια.

Στο κουρέλιασμα της Δημοκρατίας από τα μνημονιακά κόμματα, ο φασισμός έρχεται να βάλει την οριστική ταφόπλακα και να δημιουργήσει μια κοινωνία διακρίσεων, φόβου, ρατσιστικών διώξεων και μισαλλοδοξίας, όπου θα ισχύει ακόμα πιο πολύ όχι το δίκαιο, ο σεβασμός των ατομικών, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, αλλά ο “νόμος του ισχυρού”.

Με αφορμή τη σημερινή συγκέντρωση θα ήθελα να απευθύνω ένα κάλεσμα-έκκληση στην τοπική κοινωνία και ειδικά στους νέους ανθρώπους: Τα σοβαρά κοινωνικά αδιέξοδα να μην οδηγήσουν κανένα, ούτε στην ατομική παραίτηση, ούτε σε δράσεις και λογικές φασιστικές και μισαλλοδοξίας. Έχουμε ανάγκη τον καθένα, ως υπερασπιστή της πραγματικής Δημοκρατίας, ως δημιουργό μιας νέας Ελλάδας της αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης. Για να οδηγηθούμε στην πρόοδο και να μην καταδικαστούμε στην οπισθοδρόμηση!

Σε μια χώρα που έδωσε αγώνες για την ελευθερία και τη δημοκρατία, σε μια χώρα που έζησε στο παρελθόν έντονα και για μεγάλα διαστήματα την προσφυγιά και τη μετανάστευση, σε μια χώρα που λόγω της καταστροφής των μνημονίων χιλιάδες νέοι άρχισαν και πάλι να μεταναστεύουν, δεν έχει θέση ο φασισμός και η ρατσιστική βία».

 

Αναρχικοί για Κοδέλα

 

Σε διάλογο στο Ιντιμιντια, τονίζεται ότι: «μαχητική παρουσία και αποφασιστικότητα υπήρχε από την τοπική Ανταρσύα, εκτός βέβαια από τους συντρόφους αντιεξουσιαστές του Άργους και της Κορίνθου. Υπήρχανε και κανα δυο μέλη της ΔΗΜΑΡ, βασικά όμως  πολύς νέος κόσμος .Για άλλη μια φορά ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ εμφανιστηκε με δύο γραμμές, η μία που εκφράστηκε από τον τοπικό βουλευτή και τους συνοδούς τους που ήρθε για δηλωσεις στη τβ, έλεγε στον κόσμο ότι τώρα πρέπει να λήξει, να φύγουμε κτλ και όταν κορυφώθηκε το πράγμα πήγε και κρύφτηκε με έναν της συνοδείας του σε μια καφετέρια και πίνανε καφέ. Ενώ οι άλλοι, οι “κομματικοί” συριζαίοι μείνανε και συμμετείχανε κανονικά». Ανταπαντώντας κάποιος ΣΥΡΙΖέος προφανώς ισχυρίστηκε πως: «μάλλον δεν είσαι καλά ενημερωμένος. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν “ήρθε για δηλώσεις” αφού από ότι είδα εγώ ήταν στη συγκέντρωση από τις 14.00 μέχρι τις 18.00 ενώ έκατσε σε ένα καφέ παραδίπλα το τελευταίο μισάωρο, όταν θα έρχονταν οι Χρυσαυγίτες, όπως εκτίμησαν και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ εκεί, ώστε να μην τροφοδοτήσει τις θεωρίες του Δένδια. Την άποψη ότι δεν χρειαζόταν να μείνουμε εκεί την είχε κι άλλος κόσμος. Μπορούμε να πούμε πολλά αλλά τουλάχιστον μη λες ψέμματα…». Για να εισπράξει αμέσως το σχόλειο: «Να διευκρινίσω πως δεν ήμουν στο Άργος ούτε στο Ναύπλιο ούτε πουθενά. Απλά διαβάζω αυτό που γράφεις, το οποίο, αν κατάλαβα καλά, είναι ότι “ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πήγε σε εκδήλωση παρεμπόδισης των εγκαινίων της ΧΑ στο Άργος, αλλά όταν έφτασαν οι Χρυσαβγίτες και θα άρχιζαν τα εγκαίνια έκατσε σε παρακείμενη καφετέρια για να μη δίνει δικαιώματα στο Δένδια”.

Αν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι συμμετέχοντας σε αντιφασιστικές εκδηλώσεις κάνουν κακό στο κόμμα ή στη χώρα γιατί δίνουν πάτημα στο Δένδια, μάλλον έχουν χάσει τα αβγά και τα πασχάλια.

Από την άλλη, αν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ  πηγαίνουν σε αντιφασιστικές εκδηλώσεις και μιλάνε στα κανάλια καπελώνοντάς τες, μάλλον δεν έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα με το Δένδια, και άρα μάλλον άλλος είναι ο λόγος της συγκεκριμένης αποχώρησης. Μη λέμε κι ό,τι θέλουμε δηλαδή»!