ΆρθροΑρχείο

Οι ικανοί αιρετοί μπορούν να μειώσουν τα δημοτικά τέλη

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου
ΑΝΑΓΚΑΙΑ περισσότερο από ποτέ είναι η μείωση των δημοτικών τελών από τους ΟΤΑ. Όσο δύσκολα κι αν είναι τα οικονομικά τους (πράγματι σε πολλές περιπτώσεις με το ζόρι βγαίνει ακόμα και η μισθοδοσία), πρέπει να αντιληφθούν την οικονομική πίεση που δέχονται οι πολίτες, οι οποίοι δεν δύνανται πλέον να συνεισφέρουν όπως στο παρελθόν.
ΤΩΡΑ θα φανεί αν είναι απλοί διαχειριστές – λογιστές οι δήμαρχοι ή αν μπορούν να βρουν τρόπους να ελαφρύνουν τα βάρη των δημοτών τους κάνοντας εξορθολογισμό των δαπανών κυρίως στα ανταποδοτικά τέλη, αλλά και στα υπόλοιπα. Άλλωστε οι αυξήσεις των δημοτικών τελών τα προηγούμενα χρόνια ήταν τόσο μεγάλες που δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια αύξησής τους. Είναι καιρός οι αιρετοί να αρχίσουν να σκέφτονται την μείωση.
ΠΕΡΥΣΙ κάποιοι δήμοι έκαναν την αρχή και κατάφεραν να μειώσουν τις βασικές κατηγορίες δημοτικών τελών (καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού). Το ίδιο πρέπει να καταφέρουν φέτος να πράξουν και οι υπόλοιποι. Είναι ώρα να αναλογιστούν οι αιρετοί την δυσμενή οικονομική συγκυρία και να λάβουν απόφαση σταθμίζοντας τις τρομακτικές απώλειες, που βιώνουν τα δύο τελευταία χρόνια στο εισόδημά τους οι πολίτες και οι επαγγελματίες.
ΑΛΛΩΣΤΕ προτιμότερο είναι να μειωθούν τα τέλη και να πληρώνονται, παρά αρχίσουν να πέφτουν τα φέσια βροχή από δημότες και επιχειρηματίες, που δεν έχουν πλέον την δυνατότητα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ των δήμων για το έτος 2013, δεν πρέπει να συνταχθεί μόνο από τις υπηρεσίες. Χρειάζεται να εφαρμοστεί κοινωνική πολιτική από τους αιρετούς, με ταυτόχρονο εξορθολογισμό των δαπανών. Ώστε να μην μειωθούν αντίστοιχα, οι παροχές των δήμων προς τους δημότες.
ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ οι αιρετοί θα πρέπει να βάλουν σε λειτουργία όλο το ταλέντο τους, ώστε να καταφέρουν να υλοποιήσουν την μείωση, χωρίς απώλειες…