Αρχείο

Διεθνές το Φεστιβάλ Επιδαύρου

Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Επίδαυρο ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας. Ο κος Τζαβάρας δήλωσε στην «Καθημερινή» ότι «μέρος από τον συμβολισμό της Επιδαύρου θα τον αξιοποιήσω κάνοντας ένα Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος. Έχω ενημερώσει σχετικά και τον πρωθυπουργό. Είμαι σε συμφωνία με τον κ. Κ. Γεωργουσόπουλο και τις επόμενες ημέρες θα καλέσω όσους έχουν σκηνοθετήσει στην Επίδαυρο να πουν τις θέσεις τους ώστε να προχωρήσουν σ ένα λαμπρό και ακτινοβόλο φεστιβάλ σε οικουμενική κλίμακα».
Με δηλώσεις επίσης στο «Βήμα» ο κος Τζαβάρας τόνισε: «Στη συνέχεια αντίστοιχες επιστολές μπορούμε να απευθύνουμε και στο εξωτερικό ώστε να φτιαχτεί μια επιτροπή που να είναι διεθνής. Πιστεύω ότι αρκετό καιρό κρατήσαμε το αρχαίο δράμα σε τοπικό επίπεδο. Καιρός είναι να πάρει τις οικουμενικές διαστάσεις που του αναλογούν έτσι κι αλλιώς…»
Ο κ. Τζαβάρας πάντως δήλωσε πως το Υπουργείο δεν σκοπεύει να μειώσει τις αρμοδιότητες του καλλιτεχνικού διευθυντή του Ελληνικού Φεστιβάλ, οπότε το «Διεθνές θα λειτουργήσει παράλληλα με την υπόλοιπη Επίδαυρο». Τα σχέδια αυτά πάντως δεν θα υλοποιηθούν το προσεχές Καλοκαίρι αφού σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό «στόχος μας είναι με αργά και σταθερά βήματα να φτιάξουμε κάτι που θα μείνει».
Επίση με δηλώσεις του στο «Βήμα» ο θεατρολόγος Κώστας Γεωργουσόπουλος τόνισε: «Πιστεύω ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια διεθνής επιτροπή που γνωρίζει το είδος και το θέατρο και να επιλέγει ελληνικές και ξένες προτάσεις για παραστάσεις ειδικά σχεδιασμένες για το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Μπορεί να είναι συνεργασίες ανάμεσα σε ξένους σκηνοθέτες και Ελληνες ηθοποιούς ή το αντίστροφο όπως μπορεί να είναι αμιγώς ελληνικές και ξένες. Παράλληλα, θα μπορούσε να είναι και διαγωνιστικό το Φεστιβάλ. Κάθε παραγωγή θα αναλαμβάνει το κόστος της και η Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένη να αναλάβει τη φιλοξενία κατά τη διάρκεια των προβών και των παραστάσεων».