Site icon Αρχείο anagnostis.org

Σε ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλέπει η Περιφέρεια …αλλά τα σκουπίδια αυξάνονται

Ασπιρίνες στον ετοιμοθάνατο

 

Χτες το μεσημέρι ολοκληρώθηκε στο Ναύπλιο η συνάντηση Δημάρχου Ερμιονίδας Δημάρχου Δημήτρη Καμιζή και του αντιπεριφερειάρχη Τάσου Χειβιδόπουλου με τεχνικούς της περιφέρειας για την απομάκρυνση κάποιων δεμάτων από το Σταύρο Διδύμων. Η συζήτηση με τις τεχνικές υπηρεσίες ξεκίνησε προχτές, με την συμμετοχή και του βουλευτή Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Κοδέλα, για να ολοκληρωθεί χτες με την απόφαση για μεταφορά μέρους των σύμμεικτων δεματοποιημένων καθώς και των ανάμεικτων σκουπιδιών σε άλλο μέρος, ώστε να δημιουργηθεί χώρος για την εγκατάσταση διαλογέα και συσκευής κομποστοποίησης. Μέχρι να γίνουν όλα αυτά δόθηκε εντολή ο δεματοποιητής να δουλεύει σε δύο βάρδιες για να μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών. Σύμφωνα με τον Δήμο Ερμιονίδας “Από τον Δήμαρχο και όσους πήραν το λόγο, τονίστηκε ιδιαίτερα η αναγκαιότητα για την άμεση άρση των επικίνδυνων καταστάσεων και των σοβαρών, για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον κινδύνων, που έχουν δημιουργηθεί στην Ερμιονίδα και στους κατοίκους της.
Αυτό αναγνωρίστηκε και από τον κ. Χειβιδόπουλο, ο οποίος δήλωσε ότι πράγματι η απομάκρυνση των δεμάτων είναι αρμοδιότητα και ευθύνη της αιρετής Περιφέρειας, σύμφωνα με τον ΠΕ.Σ.Δ.Α, που είχε γίνει το 2010, χωρίς η παρούσα Περιφερειακή Αρχή να έχει ευθύνη για τον ΠΕ.Σ.Δ.Α που τότε καταρτίστηκε. Ο κ. Χειβιδόπουλος αναγνώρισε την σοβαρότητα του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί, μετά την τελευταία περίπτωση της πυρκαγιάς με αυτανάφλεξη”.
Όμως μας πληροφόρησαν φίλοι από την Ερμιονίδα, υπό την καθοδήγηση των τεχνικών της περιφέρειας μέρος του προβλήματος έχει κουκουλωθεί με την δημιουργία του βουνού από σκουπιδόχωμα στην βόρεια πλευρά της χωματερής. Ένα βουνό πάντως που ούτε χώρο δημιούργησε ούτε θα φύγει πότε από εκεί με οποιαδήποτε μορφή.

Σύμφωνα με την “ Οικολογική Εναλλακτική Πρωτοβουλία Ερμιονίδας” “στον σωρό των καμένων και μη σκουπιδιών προστέθηκαν 150 φορτηγά χώμα, φτιάχνοντας ένα φράγμα στα πλευρά του δεματοποιητή που θα τον προστατεύσει από νέα πιθανή φωτιά και φυσικά από έναν δυνατό αέρα που θα φυσά από το βουνό. Αυτός είναι ο αδειοδοτημένους χώρος σαν Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ). Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει όριο απομάκρυνσης των σκουπιδιών από τους ΣΜΑ τα δυο χρόνια γι αυτό και ο Σταύρος είναι παράνομη χωματερή και όχι ΣΜΑ”.

Το ερώτημα είναι αφού η περιφέρεια υποστηρίζει πως με την κομποστοποίση και την διαλογή που πρόκειται να γίνει στην Ερμιονίδα θα έχουμε ολοκληρωμένη διαχείριση, γιατί δεν προχωρά και σε άλλες περιπτώσεις σε αυτής της μορφής αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως έχει ζητηθεί επανειλημμένα στο παρελθόν, αλλά και τώρα απ όλες σχεδόν τις περιβαλλοντικές οργανώσεις;

 

 

Η Παρέμβαση Πολιτών Ερμιονίδας

Είχαν προηγηθεί της χτεσινής και άλλες συζητήσεις πάνω στο συγκεκριμένο πρόβλημα και στις οποίες η Παρέμβαση Πολιτών Ερμιονίδας,συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη που διήρκεσε 2 ώρες ύστερα από πρόσκληση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ.Τατούλη. Το θέμα της σύσκεψης ήταν η συζήτηση του δεσμευτικού πλαισίου ενεργειών που προέκυψε απο την διαβούλευση που ξεκίνησε με την ημερίδα στο Κρανίδι της Αργολίδας σε συνεργασία με το CISD(Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη).

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συνεργασίας, παρουσία εκτός του κ.Τατούλη ,στελεχών της περιφέρειας και περιφερειακών συμβούλων(κ.Μιχαλόπουλος Σύμβουλος της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τα απορρίμματα, κ.Λάμπρος Μπούκλης Περιφ. Σύμβουλος, υπεύθυνος ανακύκλωσης και κομποστοποίησης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, κ.Πουλάς Αντιπερειφεριάρχης για Θέματα Υγείας, κ.Καραβασίλη και κ.Σαχίνης (απο το CISD), κ.Καρρά και κ.Δημαράκης (απο την ΠΑΠΟΕΡ), κ.Σφυρής (Δημοτικός Σύμβουλος επικ ΔΗΣΥΕΡ, στο Δήμο Ερμιονίδας ), κ.Σπανός και κ.Πέτρου (Ομάδα Πολιτών Φούρνων -Διδύμων) και αποφασίστηκε η περαιτέρω συνεργασία και διαβούλευση ολίγων ημερών των παρευρισκομένων φορέων” με αποτέλεσμα τις χτεσινές τελικές αποφάσεις.

 

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων αναφέρει: “Η επιλογή της δεματοποίησης στην Ερμιονίδα απέδειξε ότι αποτελεί μια λύση πρόχειρη και ακατάλληλη. Ακατάλληλη γιατί είναι μια χωματερή με δέματα απορριμμάτων, αλλά και διάσπαρτων που περιμένουν τη δεματοποίησή τους. Ακατάλληλη, γιατί στοχεύει στη συγκέντρωση σύμμεικτων απορριμμάτων, που θα οδηγηθούν κάποια στιγμή – άγνωστο πότε- στην καύση. Στην καλύτερη περίπτωση, εφόσον δεν αναφλεγούν, θα οδηγηθούν κάποτε στο παρωχημένης τεχνολογίας εργοστάσιο που μεθοδεύεται να κατασκευαστεί με τη διαδικασία των Σ.Δ.Ι.Τ. Και όλα αυτά για να έχουν κέρδος τα γνωστά εργολαβικά συμφέροντα, σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων, με την εκτόξευση των δημοτικών τελών.

Αποτελεί περιβαλλοντικό έγκλημα η διατήρηση έως και σήμερα χωματερών (είτε ΧΑΔΑ είτε δεματοποιημένων), σε όλο το νομό, από τα Δίδυμα έως την Καραθώνα και τη Νέα Κίο. Η Περιφέρεια και οι κυβερνήσεις επί χρόνια δε δίνουν λύση και δεν εφαρμόζουν προγράμματα ανακύκλωσης γιατί προσπαθούν να δρομολογήσουν επιλογές που θα εξυπηρετούν τους μεγαλοεπιχειρηματίες των “σκουπιδιών”. Παρακολουθούν με προσοχή τις προτάσεις που προέρχονται από τους διάφορους πλασιέ των εργολαβικών συμφερόντων, που προτείνουν εισαγόμενες τεχνολογίες με επίκεντρο την καύση. Αδιαφορούν για τις προτάσεις εναλλακτικής διαχείρισης με Πρόληψη, επανάκτηση, διαλογή στην πηγή, κομποστοποίηση, ΧΥΤΥ οι οποίες προτείνονται από ενεργούς πολίτες, περιβαλλοντικές οργανώσεις και την αριστερά. Και προβλέπονται ακόμα και από τον ΠΕΣΔΑ του 2010. Είναι υπεύθυνοι για τη ρύπανση που επιβαρύνει τη γη, τα νερά και τον αέρα μας”.

 

Οικολόγοι Πράσινοι

Αντίστοιχη αντιμετώπιση του προβλήματος προτείνει και η Γραμματεία των ΟΠ Πελοποννήσου: “Περιβαλλοντικός Αρμαγεδόνας υφίσταται τρεις μέρες τώρα, από την καύση 30.000 τόνων δεματοποιημένων και χύδην, σύμμεικτων ΑΣΑ που είναι προσωρινά τοποθετημένοι στον χώρο του δεματοποιητή, στην Ερμιονίδα. Ήταν θέμα χρόνου να εκραγεί η ωρολογιακή βόμβα των δεματοποιητών. Σήμερα, σειρά έχει η Ερμιονίδα, αύριο κάπου αλλού.

Λύση υπάρχει και είναι συγκεκριμένη.

Πρόληψη δημιουργίας – Διαλογή στην πηγή – Ανακύκλωση / Κομποστοποίηση και ΧΥΤΥ.

Εφόσον μάλιστα οι Δήμοι, χρόνια τώρα και δυστυχώς ακόμη και σήμερα, δηλώνουν αναρμοδιότητα ή ανικανότητα να την υλοποιήσουν, η μόνη που οφείλει – πρέπει και μπορεί να την βάλει στην πράξη είναι η ίδια η κοινωνία : μέσα από εταιρικά σχήματα κοινωνικής οικονομίας

Εμείς, οι Οικολόγοι Πράσινοι Πελοποννήσου δεν θα δείξουμε καμία ανοχή!!

Όχι άλλα λόγια, ήρθε η ώρα για πράξεις!!

Συμπαραστεκόμαστε στην Δημοτική Αρχή και ζητάμε την παρέμβαση του εισαγγελέα για την πλήρη διερεύνηση των ενδεχόμενων ευθυνών για το περιβαλλοντικό έγκλημα που εξελίσσεται.

Επιτέλους, πρέπει να λογοδοτήσουν όλοι όσοι συνέργησαν στην δημιουργία της τοξικής, βραδυφλεγούς βόμβας στο Κρανίδι και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου και της Ελλάδας”.

 

 

 

 

MISELE

se raster parakalw

 

CISD: ανησυχία για την πυρκαγιά των απορριμμάτων στον δεματοποιητή Σταυρού Διδύμων

 

Το CISD (Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη) παρακολουθεί με ιδιαίτερο προβληματισμό την εξέλιξη των γεγονότων και σχετικών ενεργειών που αφορούν στην πυρκαγιά των χύδην αποθηκευμένων σύμμεικτων απορριμμάτων στο χώρο του Δεματοποιητή Σταυρού Διδύμων, από την στιγμή της εκδήλωσής της.

 

Παράλληλα, ευρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με εκπροσώπους της Παρέμβασης Πολιτών Ερμιονίδας και της Πρωτοβουλίας Πολιτών Διδύμων-Φούρνων οι οποίοι επικοινώνησαν και με τον Γενικό Επιθεωρητή της ΕΥΕΠ.

 

Το γεγονός αυτό, που συνέβη λίγες μόνο ημέρες μετά από ευρεία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου στην Τρίπολη, στις 29 Ιανουαρίου 2013, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη κ. Πέτρου Τατούλη (μετά από αίτημα του CISD), δημιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία καθώς μεγιστοποιεί τις ήδη σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην περιοχή.

 

Ταυτόχρονα, προβληματίζει η στάση της Δημοτικής Αρχής, που αφενός δεν προσήλθε στην προαναφερθείσα σύσκεψη, αν και είχε κληθεί, αφετέρου αναφέρθηκε δημόσια -χωρίς έγκυρη τεκμηρίωση- σε γεγονός «εμπρησμού», καθώς είναι γνωστό ότι ανάλογες πυρκαγιές σε ανεξέλεγκτες και παράνομες χωματερές αποτελούν μέσο δραστικού περιορισμού του όγκου των αστικών απορριμμάτων!

 

Το CISD ζήτησε την άμεση συνδρομή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και των αρμόδιων Υπηρεσιών της Περιφέρειας, σε συνεργασία με τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, για τον συντονισμό των ενεργειών που αφορούν

 

· στον περιορισμό επέκτασης και οριστικής κατάσβεσης της πυρκαγιάς,

 

· στην διερεύνηση της έκτασης της περιβαλλοντικής ζημιάς καθώς και των ενδεχόμενων επιπτώσεων στη δημόσια υγεία

 

· στην αποκατάσταση της όποιας διαπιστωμένης περιβαλλοντικής ζημιάς

 

Επιπλέον, το CISD συλλέγει τα απαραίτητα στοιχεία για την υποβολή, στην αρμόδια Αρχή, Αιτήματος Ανάληψης Δράσης (άρθρο 13, ΠΔ 148/2009) για την Αποκατάσταση της προκληθείσης Περιβαλλοντικής Ζημίας, με καταλογισμό της δαπάνης στον κατά νόμο υπεύθυνο Δήμο Ερμιονίδας.

Exit mobile version