ΚοινωνίαΑρχείο

Σοβαρές καταγγελίες της πύλης Πολιτισμού Ναυπλίου κατά της Χ.Α. και της Αστυνομίας

Η επομένη των επεισοδίων

 

Σαν “απλό λεκτικό επεισόδιο” κατέγραψε το αστυνομικό τμήμα Ναυπλίου την εισβολή χρυσαυγιτών στην “Πύλη Πολιτισμού”, ιδιωτικό κοινωνικό παντοπωλείο στο Ναύπλιο. Σύμφωνα με περιγραφές, 2-3 χρυσαυγίτες μπήκαν στο κοινωνικό παντοπωλείο και άρχισαν να ζητούν τον λόγο που δίνονται τρόφιμα σε τσιγγάνους και αλλοδαπούς! Μάλιστα για λόγους εντυπωσιασμού βγήκε ένας έξω φωνάζοντας “ρε δεν δίνουν σε Έλληνες”. Φυσικά και δεν αληθεύει η κατηγορία, αφού η μεγάλη πλειοψηφία των 30 περίπου ατόμων που ενισχύονται από τον ιδιωτικό φορέα “Πύλη Πολιτισμού, Ναυπλίου” είναι Έλληνες. Παρόμοιο επεισόδιο είχε διαδραματιστεί και πριν μια εβδομάδα περίπου, όταν τσιγγάνοι απαίτησαν να τους δίνονται τρόφιμα, χωρίς να προσκομίζουν τα αναγκαία έγραφα. Καθ ην ώρα οι υπεύθυνοι της Πύλης Πολιτισμού, εξηγούσαν στους χρυσαυγίτες πως τα τρόφιμα δίνονται υπό προϋποθέσεις, (Ε9, οικογενειακή κατάσταση κλπ), άλλοι χρυσαυγίτες που ήταν ακροβολισμένοι σε διάφορες γωνίες άρχισαν να ενώνονται και να χειρονομούν κατά των πολιτών που έτρεξαν να προστατέψουν το κοινωνικό παντοπωλείο. Η παρουσία της αστυνομίας υπήρξε μάλλον διακοσμητική για να μην πούμε ενισχυτική της θρασύτητας των χρυσαυγιτών, αν πράγματι, όπως καταγγέλλει το κοινωνικό παντοπωλείο, έγινε αναγνώριση στα άτομα του παντοπωλείου και όχι στους εισβολείς “οι παριστάμενοι αστυνομικοί ενώ ζήτησαν ταυτότητες από ορισμένους από εμάς (οι οποίες και τους επεδείχθησαν) δεν διαπιστώσαμε να ζητήσουν ταυτότητα από τα μέλη της Χρυσής Αυγής.”!

Η Πύλη Πολιτισμού Ναυπλίου ανακοίνωσε ότι ο σύλλογος έχει ήδη προχωρήσει στη σύνταξη αναφοράς η οποία απευθύνεται “στις Αρχές (αρμόδια Υπουργεία, Αστυνομία, Δήμο, Περιφέρεια) και εξετάζει την προσφυγή σε κάθε αρμόδιο δικαστήριο. Πεποίθησή μας είναι ότι τα γεγονότα από την Χρυσή Αυγή ήταν προσχεδιασμένα, εδώ και καιρό, δεδομένου ότι είχαν και άλλες φορές στο πρόσφατο παρελθόν εισβάλλει στα γραφεία μας με σκοπό να “υπαγορεύσουν” σε εμάς έναν άλλο τρόπο λειτουργίας, σύμφωνο με τις ρατσιστικές τους αντιλήψεις. Άσκησαν παράνομη βία κατά των μελών του συλλόγου και κατά των δικαιούχων του κοινωνικού παντοπωλείου και κατάφεραν να προκαλέσουν προβλήματα και εν μέρει να ματαιώσουν τη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου και των άλλων δράσεων του Συλλόγου, εκείνη την ημέρα… Θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε χωρίς να υποταχθούμε στις απειλές και στις ρατσιστικές απαιτήσεις της Χρυσής Αυγής”.

Απ την πλευρά του το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλίου, πέρα από το ψήφισμα- καταδίκη των γεγονότων δεσμεύτηκε πως την επόμενη φορά – χτες το βράδυ- θα εκπροσωπηθεί από συμβούλους κατά την ώρα διανομής τροφίμων από το κοινωνικό παντοπωλείο, ώστε να αποφευχθούν αντίστοιχες καταστάσεις. Την ίδια δέσμευση ανέλαβε και η αστυνομική διεύθυνση Ναυπλίου.

 

Τι υποστηρίζει η Χ.Α.

Σε ανακοίνωση της Χ.Α. αναφέρεται μεταξύ άλλων: “Απίστευτα πράγματα συμβαίνουν στο Ναύπλιο από τον Σύλλογο «Πύλη Πολιτισμού» καθώς η πρόκληση του να χορηγεί τρόφιμα σχεδόν αποκλειστικά σε Ρομά και αλλοδαπούς της περιοχής ξεπερνά κάθε όριο. Λόγω της εγγύτητας των γραφείων του Συλλόγου με τα γραφεία της Οργάνωσης Αργολίδας του Κινήματος διαπιστώσαμε και μόνοι μας ότι οι πολυάριθμες καταγγελίες που δεχθήκαμε από Ναυπλιώτες είχαν απόλυτη βάση. Την ίδια ώρα που η «Πύλη Πολιτισμού» γυρίζει την πλάτη σε συμπατριώτες μας που βρίσκονται σε ανάγκη, προσφέρει τρόφιμα σε εβδομαδιαία βάση σε Ρομά και αλλοδαπούς της ευρύτερης περιοχής….Καταγγέλλουμε στους Ναυπλιώτες και Αργολιδείς συμπατριώτες μας την «Πύλη Πολιτισμού»- στην ουσία πρόκειται για μια παρέα αριστεριστών- για απροκάλυπτο ρατσισμό και διάκριση εις βάρος των Ελλήνων. Παραδίδουμε στη κρίση των Αργολιδέων τα κόμματα και το προσωπικό τους στην Αργολίδα, αυτούς που ενώ ποτέ δεν έσκυψαν πάνω από τον Έλληνα που νιώθει με πόνο τι σημαίνει «συμβίωση» με τους Ρομά, χαϊδεύουν και αβαντάρουν όσους ζουν παρασιτικά εις βάρος των συμπατριωτών μας.”

Οι καταγγελίες αυτές φυσικά είναι αστήριχτες, όπως διαφαίνεται απ τους καταλόγους διανομής τροφίμων του παντοπωλείου.

 

Τι απαντά Πύλη

“Παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα, με παρεμβάσεις μας στα τοπικά ΜΜΕ αλλά και σε εκδηλώσεις μας, αλλά και στις ώρες λειτουργίας των γραφείων μας, έχουμε ενημερώσει για τα κριτήρια των δικαιούχων του Κοινωνικού Παντοπωλείου, κάποιοι φίλοι, μας ζήτησαν να τα αναρτήσουμε και στο διαδίκτυο προκειμένου αυτά να είναι οποιαδήποτε στιγμή ορατά από τον καθένα.
Από την πρώτη στιγμή που λειτούργησε το Κοινωνικό Παντοπωλείο είχαμε θέσει ορισμένα κριτήρια για τη διανομή των τροφίμων, όπως το εισόδημα, η περιουσιακή κατάσταση, η απορία, η αναπηρία, η ανεργία, η ύπαρξη παιδιών, η μονογονεϊκότητα, κριτήρια τα οποία ίσχυαν και ισχύουν μέχρι και σήμερα….
Στους καλόπιστους και μόνο διευκρινίζουμε ότι, η πλειοψηφία των δικαιούχων είναι Έλληνες, ο αριθμός των οποίων διευρύνεται, λόγω των συνεπειών της οικονομικής κρίσης”.

 

 

Πανελλήνια διάσταση

 

Με επιστολή της προς τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τους πολιτικούς αρχηγούς και τους βουλευτές του νομού, που απεστάλη στις 25 Φεβρουαρίου 2013, η Πύλη Πολιτισμού” αναφέρει μεταξύ άλλων:

“Από το Νοέμβριο του 2011 λειτουργεί από το σύλλογό μας «Κοινωνικό Παντοπωλείο», η “Πύλη της Αγάπης”, το οποίο συλλέγει και διανέμει, στη συνέχεια, τρόφιμα σε διάφορες οικογένειες, ολόκληρου του δήμου Ναυπλιέων. Η διανομή των τροφίμων γίνεται κάθε Τετάρτη, από τις 17:30 μέχρι τις 20:00. …

Από την πρώτη στιγμή που λειτούργησε το Κοινωνικό Παντοπωλείο είχαμε θέσει ορισμένα κριτήρια για τη διανομή των τροφίμων, όπως το εισόδημα, η περιουσιακή κατάσταση, η απορία, η αναπηρία, η ανεργία, η ύπαρξη παιδιών, η μονογονεϊκότητα. Κριτήρια τα οποία ίσχυαν και ισχύουν μέχρι και σήμερα. Σε καμιά περίπτωση δεν αποκλείουμε άτομα με βάση το θρήσκευμα, την εθνικότητα, τις ιδεολογικές και φιλοσοφικές του πεποιθήσεις.

Όσες περισσότερες είναι οι προσφορές από τους απλούς ανθρώπους, ιδιώτες και επιχειρήσεις, τόσο διευρύνεται ο αριθμός των κάθε φορά δικαιούχων. Έτσι, την προηγούμενη χρονιά, μπορούσαμε και εξυπηρετούσαμε 100 περίπου οικογένειες κάθε μήνα, παρέχοντάς τους τα αναγκαία, ανά περίπτωση….

Την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013, περίπου στις 19:00 μ.μ. και ενώ βρισκόμασταν στη διαδικασία διανομής των τροφίμων, στους δικαιούχους, εισέβαλαν στα Γραφεία του Συλλόγου τρεις άνδρες -μαυροντυμένοι-, συστήθηκαν ως μέλη της Χρυσής Αυγής και ζητούσαν επίμονα τα κριτήρια διανομής των τροφίμων. Μάλιστα δήλωναν ότι θέλουν να τα ξέρουν προκειμένου να στείλουν δικά τους άτομα να πάρουν τρόφιμα. Στη συνέχεια δε δήλωσαν ότι θα επανέλθουν την επόμενη Τετάρτη (20 Φεβρουαρίου), για να «εποπτεύσουν» τη διαδικασία της διανομής, επειδή όπως ανέφεραν, “η διανομή απευθυνόταν κυρίως στους και αλλοδαπούς”.

Την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου, γύρω στις 17:30 μ.μ., όταν φθάσαμε στο χώρο, (επτά μέλη του συλλόγου), προκειμένου να ανοίξουμε τα γραφεία μας, διαπιστώσαμε ότι τριγύρω και απέναντι υπήρχαν μέλη της Χρυσής Αυγής, με κοντάρια, και ορισμένοι από αυτούς με κράνη, ή με καλυμμένα τα πρόσωπα με κατεβασμένα σκουφιά.

Υπήρχε κόσμος που εξυπηρετούνταν από εμάς ήδη από τις 17:30 μ.μ., είτε που έπαιρναν τρόφιμα, είτε που προσκόμιζαν τα σχετικά δικαιολογητικά, προκειμένου να υπαχθούν στο πρόγραμμα. Τα μέλη της Χρυσής Αυγής που βρίσκονταν ακόμη και στο πεζοδρόμιο, σε επαφή με την είσοδο των Γραφείων του Συλλόγου, έλεγχαν όποιον έμπαινε στα Γραφεία, ζητώντας του τα «χαρτιά» του, όπως έλεγαν, υπονοώντας προφανώς την ταυτότητά τους και άλλα συνοδευτικά έγγραφα.

Κάποια από τα μέλη του συλλόγου μας, βλέποντας τη διαδικασία ελέγχου από τα μέλη της Χρυσής Αυγής, βγήκαμε έξω και τους ζητήσαμε να απομακρυνθούν. Αυτοί μας απαντούσαν, ότι θα παραμείνουν εκεί και θα συνεχίσουν τους ελέγχους, ισχυριζόμενοι ότι βρίσκονται σε δημόσιο χώρο! Όταν μάλιστα ζητήσαμε να μιλήσουμε με κάποιον υπεύθυνο της οργάνωσής τους, προκειμένου να συζητήσουμε το ζήτημα της απομάκρυνσής τους, αυτοί μας ύβρισαν. Σε μέλος μας μάλιστα είπαν «άντε μέσα μωρή»! Ταυτόχρονα έλεγαν τα γνωστά συνθήματα «αίμα, τιμή Χρυσή Αυγή», «έξω οι ξένοι από την Ελλάδα» κλπ. Κάποια στιγμή, γύρω στις 18:15 μ.μ. ένα μέλος της Χρυσής Αυγής επιχείρησε να εισέλθει στα Γραφεία του Συλλόγου, με την πρόφαση ότι συνοδεύει κάποια κυρία για να πάρει τρόφιμα. Ζητήσαμε από αυτόν να μην μπει στα Γραφεία, και ότι η κυρία θα εξυπηρετηθεί από εμάς. Η εν λόγω κυρία δεν είχε κανένα απολύτως δικαιολογητικό μαζί της για να μας επιδείξει και όπως ήταν φυσικό δεν θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί εκείνη την ημέρα. Όσο περνούσε η ώρα η ένταση αυξάνονταν, με αποτέλεσμα να σταματήσει πλήρως η διαδικασία εξυπηρέτησης των δικαιούχων του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Βλέποντας ότι οι δικαιούχοι είχαν καταληφθεί από φόβο, φοβούμενοι ειδικότερα ότι θα δαρούν από τα μέλη της Χρυσής Αυγής και ότι η ένταση διαρκώς αύξανε, γύρω στις 6:30 καλέσαμε την Αστυνομία. Πράγματι σε λίγα λεπτά έφθασε δύναμη αστυνομικών, οι οποίοι ζήτησαν από τα μέλη της Χρυσής Αυγής να απομακρυνθούν από το πεζοδρόμιο που βρίσκονταν μπροστά από τα Γραφεία. Οι Χρυσαυγίτες απομακρύνθηκαν ελάχιστα από το χώρο, παραμένοντας στο πλάι και απέναντι, ελάχιστα μέτρα από την είσοδο των γραφείων. Δυστυχώς όμως οι παριστάμενοι αστυνομικοί ενώ ζήτησαν ταυτότητες από ορισμένους από εμάς (οι οποίες και τους επεδείχθησαν) δεν διαπιστώσαμε να ζητήσουν ταυτότητα από τα μέλη της Χρυσής Αυγής.!…

Τα μέλη της Χρυσής Αυγής με την παρουσία τους, με κράνη, κοντάρια και με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, παρεμπόδιζαν και εν μέρει ματαίωσαν τη λειτουργία του συλλόγου. Τόσο με τον έλεγχο των «χαρτιών» των ατόμων που προσέρχονταν στα Γραφεία μας, όσο και με τη φυσική τους παρουσία ακριβώς μπροστά από τα Γραφεία του Συλλόγου, παρεμπόδιζαν τις δραστηριότητές μας.

Ότι ακολούθησε τα γεγονότα, η έκδοση του δελτίου τύπου της Χρυσής Αυγής που απεστάλη και αναρτήθηκε σε τοπική ιστοσελίδα, αλλά και διαβάστηκε από υποψήφιο βουλευτή τους στα τοπικά Τηλεοπτικά Μέσα συνιστά συκοφαντική δυσφήμηση.

Το δυστύχημα – αλλά και το αδίκημα – είναι, ότι αυτά τα ψεύδη και οι συκοφαντίες, οι παράνομες πράξεις και οι απειλές της Χρυσής Αυγής εναντίον ενός νόμιμου συλλόγου που ασκεί νόμιμες δραστηριότητες, φιλοξενούνται από τα τοπικά ΜΜΕ, αναπαράγοντας έτσι όλες τις αθλιότητες σε βάρος του συλλόγου μας”.