ΟικονομίαΑρχείο

Μετά τα φέσια στα βερίκκοκα μένει και απούλητη η σοδιά

Σα να μην έφταναν τα περσινά φέσια που έφαγαν οι βερικοκοπαραγωγοί της Αργολίδας και της Κορινθίας κινδυνεύει να μείνει και απούλητη η φετινή τους σοδιά, αφού λίγες είναι οι εταιρείες που έμειναν για να εμπορευτούν τα βερίκοκα Τιρύνθου και Μπεμπέκου.
Πολλοί από τους εμπόρους και τους εξαγωγείς που αγόραζαν τα βερίκοκα στο παρελθόν λόγω της οικονομικής κρίση είτε έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους είτε άλλαξαν δραστηριότητα. Έτσι η φετινή παραγωγή κινδυνεύει να μείνει στα δέντρα, και με δεδομένο ότι το βερίκοκο αποτελεί σημαντική πηγή εισοδήματος, οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση.
Από τους βουλευτές της ΝΔ Γ. Ανδριανό και Χρ. Δήμα ζητείται η παρέμβαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιου Τσαυτάρη ώστε να μπορέσουν οι παραγωγοί να διαθέσουν τα βερίκοκα σε τιμή διαμορφωμένη από τη σχέση προσφοράς και ζήτησης και όχι από άλλους παράγοντες που υπομονεύουν την τιμολόγηση του προϊόντος και προκαλούν τη μεγάλη διαφορά τιμής «από το χωράφι στο ράφι».
Να σημειωθεί ότι ως νωπά προϊόντα και πολύ ευαίσθητα στις κλιματικές συνθήκες, τα βερίκοκα πρέπει να διατεθούν άμεσα στην αγορά, συνεπώς να πωληθούν χωρίς χρονοτριβές από τους παραγωγούς στους εμπόρους-εξαγωγείς και στους κονσερβοποιούς.