ΡεπορτάζΑρχείο

Τι κρύβεται πίσω από την εξέγερση στη Δικαστική Φυλακή Ναυπλίου

Ο υπερπληθυσμός και ο συνθήκες φύλαξης των κρατουμένων είναι η βαθύτερη αιτία της προχθεσινής εξέγερσης των κρατουμένων στην Δικαστική Φυλακή Ναυπλίου. Αυτή τη στιγμή στη Δικαστική Φυλακή Ναυπλίου «στοιβάζονται» 580 κρατούμενοι, τη στιγμή που η δυναμικότητα της φυλακής είναι μόλις 300. τα προβλήματα είναι καθημερινά, και οι συνθήκες κράτησης απαράδεκτες. Αλλά και η φύλαξη των κρατουμένων κρέμεται από μια …κλωστή.
Δεν είναι η πρώτη φορά που τα τελευταία χρόνια σημειώνονται κάθε είδους διαμαρτυρίες τόσο από τους κρατούμενους, όσο και από τους ίδιους τους φύλακες στην Δικαστική Φυλακή Ναυπλίου, με αιτία τον υπερπληθυσμό των κρατουμένων.
Αυτή τη φορά ο θάνατος ενός κρατούμενου στάθηκε η αφορμή για την εξέγερση, που σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης στη Δικαστική Φυλακή Ναυπλίου.
Οι κρατούμενοι την ώρα του προαυλισμού τους έβαλαν φωτιά σε σεντόνια, στρώματα και κουβέρτες που φρόντισαν να έχουν μαζί τους, προβάλλοντας παράλληλα αιτήματα για καλύτερη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Γύρω στις 10.30 το πρωί κινδύνευε να επεκταθεί η εξέγερση, ενώ πυκνοί καπνοί έβγαιναν από την φυλακή. Οι κρατούμενοι ακούγονταν έξω από την Δικαστική Φυλακή να φωνάζουν και αρνούνταν να μπουν στα κελιά τους. Επικρατούσε πανδαιμόνιο και η κατάσταση φαινόταν ανεξέλεγκτη.
Γρήγορα όλη η φυλακή «ζώστηκε» από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που έφτασαν εκεί και από δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες ήταν έτοιμες να επέμβουν, κάτι το οποίο τελικά δεν συνέβη. Ταυτόχρονα στην ταράτσα πάνω από τα κελιά ακροβολίστηκαν οι φύλακες της εξωτερικής φρουράς, ώστε να έχουν τον έλεγχο από ψηλά, αν χρειαστεί.
Όμως η εξέγερση τελικά περιορίστηκε στις φωτιές που άναψαν στο προαύλιο και με παρέμβαση των σωφρονιστικών υπαλλήλων ηρέμισαν οι κρατούμενοι και επέστρεψαν στα κελιά τους.
Οι αστυνομικές δυνάμεις παρέμειναν προληπτικά έξω από την φυλακή ολόκληρη την ημέρα.
Εντωμεταξύ, πυροσβεστικά οχήματα μπήκαν στον χώρο της φυλακής και έσβησαν τις φωτιές.
Σχετικά με τον θάνατο του 26χρονου Παλαιστίνιου λέγεται ότι προήλθε από παθολογικά αίτια. Εξέπνευσε μία ώρα αφότου μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο από ανακοπή.