ΠολιτικήΑρχείο

Περίεργες αντιπαραθέσεις για Βεργίνα και ανάπλαση του κέντρου του Άργους

 

Τι τρέχει;

 

 

 

 

 

 

 

Πραγματικά είναι να ψάχνεται κανείς κάθε φορά που γίνεται κουβέντα για το Άργος. Από την μια μεριά η πλειοψηφία, συμπεριφέρεται όπως δυστυχώς συνηθίζεται απ την “πλειοψηφία σε κάθε Δήμο”, θεωρώντας πως ντε φάκτο οι απόψεις της είναι σωστές, απ την άλλη η στείρα αντιπολίτευση δεν μπορεί να οδηγήσει στις αναγκαίες εκείνες συνθέσεις για την ανάπτυξη της περιοχής.

Σε ενημερωτική συνέντευξη που παραχώρησε ο Δήμαρχος Άργους – Μυκηνών κ. Δημήτρης Καμπόσος επ’ αφορμή της πρόσφατης αδελφοποίησης με τον Δήμο Βέροιας (Βεργίνα) αλλά και την παραλαβή του 1ου τμήματος της μελέτης ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της πόλης, υπογράμμισε “τη σπουδαιότητα των δύο γεγονότων για τον Δήμο μας, έναν Δήμο τον οποίο έχει στιγματίσει η έλλειψη οράματος από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές, αλλά και η αρνητική στάση της αντιπολίτευσης σε οποιαδήποτε κίνηση πραγματοποιείται”.

 

Άργος -Βεργίνα

Η τοποθέτηση του Δημάρχου Άργους για τα αίτια που οδήγησαν στην αδελφοποίηση με τον δήμο Βέροιας οδήγησε σε “μια περ’ιεργη αντιπαράθεση” του Δήμου Άργους με αρθρογράφο των “Νέων” τον κ. Ηλία Κανέλλη. Ο αρθρογράφος της αθηναϊκής εφημερίδας, προφανώς επηρεασμένος απ το πολιτικό παρελθόν και το στιλ ομιλίας του Δημάρχου Άργους-Μυκηνών, προσβάλει ακόμα και την ιστορική μνήμη, αμφισβητώντας ακόμα και ιστορικές πηγές, αλλά πολύ περισσότερο γελοιοποιώντας άνευ λόγου τους ίδιους τους κατοίκους του δήμου στο πρόσωπο μιας μαθήτριας που τόλμησε να αναφερθεί στην αρχ. συγγένεια του Άργους με τους βασιλείς της Μακεδονίας.

Γράφει λοιπόν μεταξύ άλλων ο αρθρογράφος των Νέων: “Ο δήμαρχος Καμπόσος χρησιμοποίησε τη φιλόξενη κρατική τηλεόραση για ένα υποδειγματικό μάθημα ιστορίας. «Οι βασιλείς της Μακεδονίας κατάγονταν από το Άργος» αποφάνθηκε από την αρχή, χωρίς περιστροφές. Από πού προκύπτει; Από τα ιστορικά ντοκουμέντα που θα παρέθετε στις μιάμιση (sic), την ώρα της αδελφοποίησης. «Ο τρισέγγονος του Ηρακλή, ο Τήμενος, ήταν βασιλιάς του Άργους, της παλαιότερης πόλης της Ευρώπης, και είχε κάποια συγγένεια με τον Περδίκκα Α’, βασιλιά της Μακεδονίας. Κατά συνέπεια ο Τήμενος ήταν συγγενής του Μεγαλέξανδρου» τόνισε στη συνέχεια μια μαθήτρια, όρθια πλάι στον περήφανο καθηγητή της (που δεν χρειάζεται να τον αξιολογήσει κανείς). Μια άλλη μαθήτρια προσέθεσε ότι η αδελφοποίηση των δύο πόλεων θα συμβάλει στο να ακυρωθούν «και άλλες απόψεις περί της καταγωγής του Μεγάλου Αλεξάνδρου».Τι σημαίνει αυτό; Υπάρχει αμφιβολία επί τούτου ή δεν θάπρεπε η κοπελίτσα να αναφερθεί σε ιστορικά θέματα; Μήπως θα πρέπει να αφήσουμε κι αυτά να τα διαχειρίζονται οι ανά τετραετία εκπρόσωποι στο κοινοβούλιο; Το ότι ο δήμαρχος Άργους αναφέρθηκε στο θέμα της ΦΙΡΟΜ, χωρίς να σημαίνει πως σώνει και καλά οι απόψεις του ήταν σωστές, δεν έχει την εμβέλεια εκείνη που θα επηρέαζε την εξωτερική πολίτικη, να μην τρελαθούμε κι όλας.

Σήμφωνα με τον δήμο Άργους-Μυκηνών “το αίτημα προς αδελφοποίηση με τη Βέροια έγινε τον Οκτώβριο του 2012 και με βάση σοβαρά ντοκουμέντα ιστορικών της αρχαιότητας όπως του Ηροδότου, του Θουκυδίδη, του Πλούταρχου και του Αρριανού, οι οποίοι καταγράφουν την καταγωγή της γενιάς του Μεγάλου Αλεξάνδρου από το Άργος. Θεωρούμε τιμή αυτή τη συγγένεια και έχουμε υποχρέωση να ενώσουμε τα κομμάτια της ιστορίας”.

Υπάρχει βέβαια και μια λανθασμένη εμμονή στην ανακοίνωση του Δήμου Άργους-Μυκηνών να αναφέρεται σε Σλάβους, ενώ οι Σκοπιανοί θεωρούν τους εαυτούς τους γηγενείς μακεδόνες. Ο δήμαρχος Άργους-Μυκηνών θα έπρεπε να παραμείνει στο ζήτημα που έγινε η αδελφοποίηση και να μην μπλέξει τα εθνικά με τον τουρισμό και την αδελφοποίηση.

Και ενώ και δεύτερο άρθρο του κ Κανέλλου αναφέρεται στη πολιτική δραστηριότητα του κ. Καμπόσου, ο δήμαρχος Άργους-Μυκηνών αισθάνθηκε πως βάλλεται και εκ των έσω καταγγέλλοντας την αντιπολίτευση: “Ευχαριστούμε και τους τοπικούς σπεκουλαδόρους, Αναγνώστου και Κωτσοβό, που με μικροκομματική μικροψυχία και πολιτική εμπάθεια έσπευσαν να δυσφημήσουν και αυτοί την πόλη μας μέσω των site που διατηρούν. Με τον τρόπο αυτό άφησαν ανυπεράσπιστο τον τόπο μας, το Άργος και την ιστορική παρακαταθήκη του”.

Τώρα αν απ τα ανοίγματα αυτά στην εξωτερική πολιτική ευνοηθεί ή όχι ο δήμος Άργους-Μυκηνών, θα φανεί στην συνέχεια.

 

 

 

Ανάπλαση του Κέντρου

 

 

Η ανακοίνωση των προθέσεων αλλαγής της εικόνας του ιστορικού κέντρου του Άργους προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις τόσο από φορείς όσο και από τις δημοτικές παρατάξεις.

 

Ο εμπορικός σύλλογος

Άμεση συνάντηση με την μελετήτρια εταιρεία- για να την αναλυτική διατύπωση του περιγράμματος του σκεπτικού,των εμπειριών και των οραματισμών του Εμπορικού Συλλόγου για το παρόν και το μέλλον τη πόλης, ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος δια του προέδρου του Μιχάλη Αναγνωστόπουλου και του γεν. γραμματέα Γιάννη Βίρλου.Στην ανακοίνωσή του ο Ε.Σ. Άργους μεταξύ άλλων αναφέρει: “ Με βάση το σημερινά δεδομένα πιστεύουμε ότι η συνεργασία με ένα μελετητικό γραφείο – με πολύ ισχυρό τεχνοκρατικό και εμπειρικό υπόβαθρο – μας δίνει τη δυνατότητα της διαμόρφωσης ενός πλήρως νέου αστικού κέντρου, απαλλαγμένο από τις αστοχίες και τις ανομίες του παρόντος και του παρελθόντος, με σκοπό τη μετατροπή του ιστορικού κέντρου σε ένα σύγχρονο αστικό πόλο, με δικό του πρωτότυπο χαρακτήρα, προσδίδοντας νέα ταυτότητα στη πόλη, με βασική κεντρική στόχευση την συγκράτηση του πληθυσμού σ αυτό (ειδικό πρόβλημα της συγκεκριμένης πόλης λόγω γειτνίασης με το Ναύπλιο), αλλά και την πιθανή μελλοντική προσέλκυση ξένων επισκεπτών, σε συνδυασμό με την απαραίτητη προβολή της μελλοντικής επάρκειας της μελέτης στις επόμενες δεκαετίες, και τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου αστικού περιβάλλοντος, χωρίς έξωθεν επιδράσεις εξατομικευμένων αισθητικών προτιμήσεων, που αλλοιώνουν την σκέψη και τη δυνατότητα του μελετητή να παρουσιάσει μια συγκροτημένη και συνεκτική μελέτη…

Θα επιμείνουμε σε λύσεις που δεν θα είναι αποτέλεσμα ατομικών αισθητικών προσεγγίσεων, μικροπολιτικών συμβιβασμών, εξατομικευμένων μικρό-εξυ- πηρετήσεων, και ικανοποίησης θυλάκων ανομίας, που έχουν αποκτήσει ιδιοκτησιακή αντίληψη για τη χρήση του δημόσιου χώρου”.

 

Η αστική ανάπλαση στο Άργος και οι θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Από πλευράς της αξιοματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Γιώργος Αναγνώστου ανφέρεται μεταξύ άλλων και σε επιμέρους έργα που θα πρέπει να γίνουν ώστε να υπάρξει σύνδεση με τους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης:

Θέση μας είναι ότι η αστική ανάπλαση οφείλει να εξυπηρετεί δύο στόχους. Πρώτος στόχος η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών με τον εξωραισμό του κέντρου της πόλης και την ένταξη των σημαντικότερων αρχαίων μνημείων ( Αρχαίο Θέατρο, Αρχαία Αγορά κτλ ) στην καθημερινή ζωή των πολιτών . Δεύτερος στόχος η δημιουργία ενός ενιαίου χώρου, αστικό κέντρο – κεντρικός αρχαιολογικός χώρος, ώστε οι χώροι αυτοί να λειτουργούν αμφίδρομα τροφοδοτώντας την επισκεψιμότητά τους….

Για τους παραπάνω λόγους στο Δημοτικό Συμβούλιο που συνεδρίασε την Δευτέρα 11 Μαρτίου και αποφάσισε την έγκριση της πρώτης φάσης της μελέτης της ανάπλασης προτείναμε :

Τα έργα εξωραισμού να επεκταθούν σε όλο το μήκος της οδού Δαναού, δημιουργώντας ένα δρόμο περιπάτου που θα ενώνει το εμπορικό με το ιστορικό κέντρο της πόλης. Η αναβίωση σε σύγχρονη μορφή της «παλιάς δενδροστοιχίας του Άργους», είναι σίγουρα μια επιλέξιμη παρέμβαση.

Τα έργα ανάπλασης να συμπεριλάβουν και τμήματα των οδών Θεάτρου και Τριπόλεως στο μήκος που γειτνιάζουν με το Αρχ. Θέατρο και την Αρχ. Αγορά, δημιουργώντας μια ζώνη χαμηλής όχλησης για τα διερχόμενα αυτοκίνητα….

Οι θέσεις αυτές έτυχαν της σύμφωνης γνώμης του Δημάρχου και ενσωματώθηκαν στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στην εξέλιξη της μελέτης είναι παραπάνω από επιβεβλημένη η ενημέρωση των πολιτών, η έκφραση θέσεων από τους εμπλεκόμενους επιστημονικούς φορείς, η αναζήτηση συμφωνιών και συγκλίσεων, διότι η πόλη δεν ανήκει σε καμία Δημοτική Αρχή, ανήκει στους πολίτες της, ιδιαίτερα τους νέους που θα ζήσουν και θα δημιουργήσουν σε αυτή. H δημόσια διαβούλευση πρέπει να εξαντλήσει τα όριά της”.

 

Η Δημοτική αρχή

Με την συνένωση με την Βέροια και κατ επέκταση με την Βεργίνα και η επανασύνδεση του Άργους με τους Μακεδόνες σε συνδυασμό δε με την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου, τη μετατροπή του σε ένα σύγχρονο πόλο έλξης, με χαρακτήρα και ταυτότητα, θεωρεί η δημοτική Αρχή ότι πλέον ειναι δεδομένη την προσέλκυση ξένων επισκεπτών.

«Έχω πει πολλάκις και θα συνεχίσω να λέω πως ο Τουρισμός είναι μονόδρομος για μας. Οι βάσεις μπήκαν. Οι όποιες διαφωνίες, καλό θα ήταν, να έχουν εποικοδομητικό ρόλο και οι σκιές και οι ψίθυροι να λείπουν, για το καλό του τόπου μας.» τόνισε ο Δήμαρχος Άργους-Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος