Σε άθλια κατάσταση βρίσκονται πολλά διατηρητέα κτίσματα στην παλιά πόλη του Ναυπλίου και αρκετά κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να καταρρεύσουν αφού οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν να τα συντηρήσουν.
Το πρόβλημα δεν είναι βέβαια καινούργιο, όμως λόγω της οικονομικής κρίσης γενικεύεται αφού ελάχιστα από τα συγκεκριμένα ακίνητα πλέον συντηρούνται. Διέξοδο ίσως να έδινε η ένταξη των έργων συντήρησης και αποκατάστασης διατηρητέων κτηρίων στο ΕΣΠΑ, υποστηρίζει ο βουλευτής Γ. Ανδριανός, ο οποίος προτείνει και σειρά μέτρων που θα συμβάλλουν σημαντικά στη διάσωση του ιστορικού, αρχιτεκτονικού και ευρύτερα πολιτιστικού πλούτου του τόπου σ’ αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, αλλά και θα δώσουν δουλειά σε δεκάδες επαγγέλματα γύρω από τις οικοδομικές εργασίες, έναν κλάδο που χειμάζεται από την κρίση.
Ο βουλευτής με ερώτησή του προς τους αρμόδιους υπουργούς Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Τουρισμού και Εσωτερικών, τονίζει μεταξύ άλλων: «Εξαιτίας της κρίσης, η αποκατάσταση και συντήρηση διατηρητέων κτηρίων έχει πλέον απαγορευτικό κόστος για ένα σημαντικότατο ποσοστό των ιδιωτών ιδιοκτητών τους, εξέλιξη που δημιουργεί τον κίνδυνο κτήρια με ιστορική και αισθητική αξία, που συμβάλλουν στην ιδιαίτερη ταυτότητα περιοχών της Ελλάδας, να αφήνονται στην τύχη τους ή και να κινδυνεύουν με κατάρρευση.
Ο κίνδυνος αυτός γίνεται ακόμη εντονότερος σε περιοχές που έχουν ολόκληρες ανακηρυχθεί διατηρητέες, όπως η παλιά πόλη του Ναυπλίου.
Σ’ αυτό το δύσκολο περιβάλλον, συγκεκριμένα μέτρα για την στήριξη των ιδιοκτητών διατηρητέων κτηρίων – όπως η ένταξη των έργων συντήρησης και αποκατάστασης στο ΕΣΠΑ, η μείωση αντικειμενικών αξιών και φορολογίας, η κατάργηση των πολύπλοκων και αλληλοεπικαλυπτόμενων γραφειοκρατικών διαδικασιών – θα συνέβαλλαν σημαντικά στη διάσωση του ιστορικού, αρχιτεκτονικού και ευρύτερα πολιτιστικού πλούτου του τόπου μας».