Τα φυτοφάρμακα και το εξασθενές χρώμιο αναστάτωσαν την Περιφέρεια Πελοποννήσου
Με τα χέρια δεμένα
Υπολείμματα τοξικών φυτοφαρμάκων, ποιότητα του νερού ύδρευσης και έλεγχοι των προϊόντων της περιφέρειας οδήγησαν σε αντιπαράθεση τον Λάμπρο Μπούκλης με τον αντιπεριφερειάρχη για θέματα υγείας Ανδρέα Πουλά.
Η ιστορία ξεκίνησε όταν σύμφωνα με τις καταγγελίες της Greenpeace που είδαν το φως της δημοσιότητας εντοπίστηκαν σε φρούτα και λαχανικά 27 διαφορετικές χημικές δραστικές ουσίες. Ειδικότερα, εξετάστηκαν συνολικά 24 δείγματα μήλων, αχλαδιών, καρότων, κολοκυθιών, πατατών, κρεμμυδιών και μπανανών που αγοράστηκαν από καταστήματα της Καλλιθέας, του Περιστερίου, του Χαλανδρίου και του κέντρου της Αθήνας.
Τα 15 προϊόντα ήταν ελληνικής προέλευσης και τα εννέα εισαγωγής. Στη συντριπτική πλειονότητα των δειγμάτων εντοπίστηκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων, ενώ βρέθηκαν 27 χημικές δραστικές ουσίες, από τις οποίες πολλές είναι απαγορευμένες για χρήση εντός της Ε.Ε. και άλλες νόμιμες, στις επίσημες εγκρίσεις των οποίων όμως χαρακτηρίζονται «τοξικές», «εξαιρετικά τοξικές», «επικίνδυνες για το υδάτινο περιβάλλον» και ύποπτες για σοβαρότατες επιπτώσεις στην υγεία.
Στο θέμα αναφέρθηκε ο γραμματέας του ΠεΣυ Πελοποννήσου, επικεφαλής της “Συμπολιτείας του Μοριά” κ. Λ. Μπούκλης, ο οποίος χαρακτηριστικά τόνισε μεταξύ άλλων: “Έχουμε θέσει πολλές φορές στην Περιφέρεια το θέμα ασφάλειας των τροφίμων. Μόλις πριν ένα μήνα, στις 11/4/13 καταθέσαμε επερώτηση για την ποιότητα του νερού, όπου σε υποερώτημα αναφέραμε ότι πρέπει να ελεγχθεί και το αρδεύσιμο νερό. Ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης κ. Πουλάς, ουσιαστικά δεν μας έδωσε καμία απάντηση. Διότι ζητήσαμε στοιχεία από όλες τις Αντιπεριφέρειες και για την ποιότητα του νερού και για τις αρδεύσιμες καλλιέργειες.
Και τις τελευταίες απάντησε ότι δεν είναι αρμόδιος! Για μας, κανείς δεν πρέπει να κρύβεται πίσω από το γράμμα του νόμου, όταν δεν τον συμφέρει, σε μια Περιφέρεια που θέλει να λέγεται Ευρωπαϊκή. Το ψάχνει, ενημερώνεται και ενημερώνει…
Σε άλλες περιπτώσεις θα μιλήσουμε και για παράβαση καθήκοντος! Όταν δεν έχουν γίνει οι δέουσες ενέργειες των Αντιπεριφερειών, οι κατάλληλες μετρήσεις και ποιοτικά για να έχει προστατευθεί η δημόσια υγεία ως οφείλουν και ως έχουν ορκιστεί εδώ και 2,5 χρόνια. Οι καταστάσεις που θα ακολουθηθούν δεν θα είναι αυτές που ακολουθήθηκαν στο παρελθόν. Δηλαδή να υπάρχει σιωπή και ομερτά στην ασφάλεια των τροφίμων! Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε αυτή την τακτική. Και βλέποντας ότι οι Αντιπεριφέρειες δεν παίρνουν τις ανάλογες πρωτοβουλίες που ορίζει η νομοθεσία, πραγματικά ανησυχούμε πάρα πολύ και για την υγεία μας, αλλά κυρίως για την ευαισθησία που πρέπει να έχει η Περιφέρεια Πελοποννήσου”
Μιλώντας στον “α” ο κ. Πουλάς υποστήριξε πως κατανοεί τις αγωνίες όλων για την ποιότητα των τροφίμων και του νερού, όμως αυτά είναι θέματα που άπτονται της αρμοδιότητας της αντιπεριφερειάρχου για τα αγροτικά κας. Νικολάκου. ¨Όσον αφορά μάλιστα το χρώμιο που παρατηρήθηκε στο Σχοίνο Κορινθίας και κοντά στους Φούρνους στην Ερμιονίδα, γι αυτά ειναι υπεύθυνες οι ΔΕΥΑ των περιοχών αυτών και οι οποίες θα πρέπει να αναρτούν τακτικά στην ιστοσελίδα τους τις εργαστηριακές αναλύσεις του νερού. Όμως πολλές ΔΕΥΑ δεν το κάνουν και σε αυτό μπορεί να παρέμβει μόνο η αποκεντρωμένη διοίκηση και το Υπουργείο. Βέβαια υπάρχει και ένα ακόμα πρόβλημα που δεν μπορεί να το λύσει η Περιφέρεια, αυτό ως προς τις τιμές χρωμίου στο νρό, όπου η γενικότερη περιγραφή μπορεί να αποκρύβει σοβαρούς κινδύνους για την δημόσια υγεία.