ΠολιτισμόςΑρχείο

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ανάδειξης του σπηλαίου Φράχθι

Ολοκληρώνονται οι εργασίες της ανάδειξης του σπηλαίου Φράγχθι στην Ερμιονίδα, που έγινε με αυτεπιστασία από την Εφορεία Σπηλαιολογίας και Παλαιοανθρωπολογίας και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
Το σπήλαιο Φράγχθι είναι ένα παγκόσμιο μνημείο της ανθρώπινης ιστορίας και σαν τέτοιο είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο και στα επόμενα χρόνια θα συνεισφέρει σημαντικά στην πολιτιστική και οικονομική ζωή του τόπου, αφού θα αποτελέσει ένα ισχυρό πόλο έλξης επισκεπτών από όλο τον κόσμο.
Στον χώρο που βρίσκεται το Φράχθι, σύμφωνα με την μελέτη, μεταξύ άλλων δημιουργήθηκαν τρεις θύρες εισόδου, αντικαταστήθηκε η περίφραξη, έγιναν αποψιλώσεις από τη βλάστηση, ανασκαφικοί καθαρισμοί, αποχωματώσεις, διερευνητικές εργασίες, διαλογή και διευθέτηση σκόρπιων αρχιτεκτονικών μελών, συντήρηση-στερέωση των τοιχοποιιών, τεκμηρίωση των τελικών σταθμών των επιφανειών τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό των κτισμάτων, διευθέτηση των όμβριων υδάτων με την παροχέτευσή τους στο δίκτυο της πόλης, εξασφάλιση των απολήξεων των τοιχοποιιών, συντήρηση κινητών αρχιτεκτονικών μελών, επιγραφών και αξιόλογων ευρημάτων, συντήρηση επιφανειών ― δαπέδων, ψηφιδωτών, κονιαμάτων κ.ά.
Ακόμα διαμορφώθηκαν χώροι στάσης-θέασης συνολικού εμβαδού 325 τ.μ., τοποθετήθηκαν οκτώ πάγκοι ανάπαυσης και ενημερωτικές πινακίδες.
Τα εγκαίνια προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι και πρόκειται να κληθούν να συμμετάσχουν Διεθνείς και Ελληνικοί Επιστημονικοί Φορείς της Αρχαιολογίας, του Πολιτισμού και της Ανθρωπολογίας, καθώς επίσης και το Υπουργείο Πολιτισμού και οι φορείς του.
 Ένα μεγάλο όραμα του πρώην Δήμου Κρανιδίου και μια επίμονη προσπάθεια από το 1999, υλοποιήθηκε προς όφελος ολόκληρης της Ερμιονίδας.