Η απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου
Από την πάνω γωνία της πλατείας ακούστηκε το δυνατόν κλάξον να προαναγγέλλει την θριαμβευτική ιπποτική είσοδο οχήματος. Ο Μητσάρας ο Έκκεντρος πάνω σε ένα τεράστιο παλαιομοδίτικο καναρινί ποδήλατο με βαμμένες πράσινες τις ρόδες του εμφανίστηκε στον χώρο της πλατείας. Έκκεντρος ήταν το παρατσούκλι του από το σχολείο. Από το νηπιαγωγείο η συμπεριφορά του ήταν έντονα προκλητική δεν ενοχλούσε κανέναν όμως. Στα γυμνασιακά του χρόνια ήταν η πιο ξεχωριστή φιγούρα του σχολείου. Έχουν μείνει ιστορικές οι εμφανίσεις του με τα τεράστια παντελόνια τύπου καμπάνα και ο ίδιος να ακροβατεί πάνω σε χοντρά ψηλά τακούνια. Ήταν και ο πρώτος μαθητής που άλλαζε και χρώματα στα μαλλιά του. Για την πορτοκαλί κόμμωση είχε πάρει επιεικώς διήμερη αποβολή . Η μεγάλη οικονομική επιφάνεια του πατέρα του και το κύρος του στην τοπική κοινωνία τον βοήθησαν να τελειώσει αξιοπρεπώς την έκτη τάξη του γυμνασίου. Ο πατέρας του έξυπνος άνθρωπος κατάλαβε ότι αυτός ο γιός του δεν έκανε για σπουδές. Αλλά αξιολόγησε σωστά το ιδιαίτερο επικοινωνιακό ταλέντο. Μπορεί να ήταν εκκεντρικός αλλά πάντα ήταν αγαπητός στον κόσμο. Όσο μεγάλωνε στα χρόνια γίνονταν ένας μικρός γραφικός ήρωας για την τοπική νεολαία. Του άφησε το μικρό ξενοδοχείο στην ακροθαλασσιά. Ο Μητσάρας αποδείχτηκε διαχρονικά εκκεντρικός αλλά και διαχρονικά πετυχημένος ξενοδόχος. Έτσι μπόρεσε να φτάσει στην πρώτη ήντα δεκαετία της ζωή του χωρίς οικονομικές ανησυχίες και συνέχισε το εκκεντρικό του ταξίδι στην ζωή και στην καθημερινότητα.
Στην καφετέρια της πάνω γωνίας, εκεί που έκανε την είσοδο του ο Μητσάρας , κάθονταν και έπιναν τον καφέ τους ο Γιάννης και ο Κώστας. Ήταν συμμαθητές και οι τρείς μέχρι τα γυμνασιακά τους χρόνια. Μετά χάθηκαν οι δρόμοι τους . Οι άλλοι δυο έκαναν καριέρα στο δημόσιο και πήραν νωρίς τις συντάξεις τους. Από τους λίγους συνταξιούχους που πρόλαβαν να πάρουν και γενναία εφάπαξ. Ήταν και οι δυο κλασική περίπτωση Ελληνάρα βολεμένου αργόσχολου. Έκαναν δεύτερη καριέρα ως καφενόβιοι και είχαν άποψη για όλους και για όλα. Πρώτος τον αντιλήφθηκε ο Γιάννης.
-Ρε Μητσάρα, τι έγινε, άρχισες πάλι τα οικολογικά σου;
Ο Μητσάρας δεν απάντησε γιατί έπρεπε να ολοκληρώσει την ιεροτελεστία των δυο φραπέδων που έπινε στη σειρά. Έπινε έναν σκέτο, χωρίς να μιλά σε κανέναν. Μετά παράγγελνε ένα γλυκό και τότε έδινε σημασία στους άλλους. Η επικοινωνία θέλει την γλυκάδα της σύμφωνα με την κοσμοθεωρία του. Όταν ανέβαζε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τότε μιλούσε με τους άλλους, να έχει γλύκα ο λόγος του.
-Τι του μιλάς, αφού ξέρεις ότι με τον δεύτερο φραπέ με ζάχαρη θα γυρίσει να μας κοιτάξει. Δεν τον θυμάσαι από το σχολείο, έκκεντρος όνομα και πράγμα.
Ο Μητσάρας πήρε μια γουλιά από τον γλυκό καφέ και γύρισε προς τους παλιούς συμμαθητές του.
-Γιάννη, ξέρεις ότι ο Μητσάρας δεν επαναλαμβάνει τίποτα στην ζωή του. Δεν ξαναμπαίνουμε ποτέ στο ίδιο ποτάμι που έλεγε ο δάσκαλος. Τα οικολογικά έγιναν πριν πολλά χρόνια και για συγκεκριμένους λόγους.
-Έτσι όπως σε είδα με το ποδήλατο, το μυαλό μου πήγε στα οικολογικά.
-Όχι, πολιτική διαμαρτυρία είναι .
-Το ποδήλατο;
-Ναι, περίμενε και θα δεις.
Ο Μητσάρας σήκωσε το χέρι του και έκανε νόημα να τον πλησιάσει ένας νεαρός ,ο οποίος κρατούσε ένα μεγάλο ορθογώνιο πλαίσιο. Ο νεαρός κατευθύνθηκε στο ποδήλατο. Με επιδέξιες κινήσεις στερέωσε το παραλληλόγραμμο κομμάτι πλεξιγκλάς πάνω στην μεγάλη σχάρα του ποδηλάτου. Πάνω στο διαφανές υλικό ήταν ζωγραφισμένη μια σημαία της Βραζιλίας με το γνωστό λογότυπο , ordem e progresso, ( τάξη και πρόοδος) . Ο Μητσάρας ανέβηκε στο ποδήλατο και πέρασε μπροστά από τους δυο παλιούς συμμαθητές. Με έκπληξη διάβασαν το σύνθημα διαμαρτυρία του Μητσάρα.
-Δεν θέλω να είμαι η επόμενη λεία.
Βγαίνω στους δρόμους όχι άλλη Βράζει-λεία.
Οι δυο παλιοί συμμαθητές κοίταξαν έκπληκτοι το πετυχημένο σλόγκαν του Μητσάρα.
-Η μοίρα του λαγού, στιφάδο είναι ( του φώναξε ο Γιάννης).
-Άμα χάσεις την τάξη σου δεν έχεις καμία πρόοδο (ανταπάντησε ο Μητσάρας, με το γνωστό εκκεντρικό του τρόπο και ένα δυνατό ήχο από το κλάξον).
Μέχρι να φτάσει στο ξενοδοχείο του θα είχε διανύσει με την ποδηλατική του διαμαρτυρία την μισή πόλη. Στο βάθος του δρόμου ακούγονταν τα πρώτα σφυρίγματα και επευφημίες για τον Μητσάρα.
-Πάντως εγώ νομίζω ότι έχει στοιχεία ιδιοφυίας ( είπε συγκινημένος ο Κώστας).
-Πολλά λεφτά έχει και μπορεί να κάνει ότι του καπνίσει. Με τις παλαβομάρες του διαφημίζει και το ξενοδοχείο του!!!.
-Ναι, αλλά αυτός δουλεύει ακόμα, διαμαρτύρεται. Ενώ εμείς γίναμε οι τεμπέληδες της εύφορης πλατείας.
-Μα συγκρινόμαστε εμείς με τον Μητσάρα; Εντάξει βγήκαμε λίγο νωρίς στην σύνταξη αλλά το σύστημα μας έδωσε την δυνατότητα αυτή. Εμείς του φταίμε;
-Αυτό που του είπες για τον λαγό και τα οικολογικά, τι ιστορία είναι;
-Πριν από κάποιες δεκαετίες όταν η λέξη οικολογία ήταν άγνωστη στην Ελλάδα ο Μητσάρας έγινε οικολόγος.
-Μάλλον έχω χάσει επεισόδια.
-Εξ αιτίας του έχουμε θηροφυλακή στον τόπο μας. Με μια παρέα από πιτσιρικάδες έφτιαξε την οικολογική πολιτοφυλακή, στήνανε μπλόκα σε λαθροθήρες. Αλλά το πιο εκκεντρικό εκείνης της περιόδου ήταν όταν έστειλε για νοσηλεία ένα λαγό στο κέντρο υγείας.
-Τι πράγμα ;
-Όπως σου τα λέω και τα ακούς.
-Ο Μητσάρας έκανε την περιπολία του στα βουνά μήπως δει κανένα λαθροθήρα. Κάπου άκουσε κάτι τουφεκιές αλλά δεν βρήκε τίποτα. Στο δρόμο της επιστροφής κόντεψε να σκοτωθεί όταν φρέναρε απότομα για να μην σκοτώσει ένα τραυματισμένο λαγό. Να φανταστείς το σύννεφο σκόνης που σήκωσε φάνηκε από την πλατεία αλλά μετά καταλάβαμε τι έγινε. Κατεβαίνει και τυλίγει το λαγό με το μπουφάν. Αμέσως τον πάει στο κέντρο υγείας.
-Καλά, δεν υπήρχε κτηνίατρος εδώ κοντά να τον πάει;
-Αν τον πήγαινε σε κτηνίατρο δεν θα ήταν ο Μητσάρας ο Έκκεντρος.
-Κατεβαίνει που λες και πάει στους τραυματιοφορείς. Στην άσπρη μπλούζα του υπήρχαν σημάδια αίματος από τον πληγωμένο λαγό. Όλοι νόμισαν ότι ήταν πληγωμένος ο ίδιος από κανένα θυμωμένο κυνηγό.
-Τι έγινε ρε Μητσάρα , που χτύπησες; (Του είπε ο Νώντας ο τραυματιοφορέας).
-Εγώ πουθενά, έχω χτυπημένο μέσα στο αμάξι.
-Παίρνουν το φορείο και τρέχουν στο αμάξι, πίσω τους ο Μητσάρας.
-Που είναι ρε Μητσάρα ο τραυματίας;
-Ο λαγός καθώς χαροπάλευε είχε πέσει από το κάθισμα.
-Να, εδώ.
-Και βάζει ο Μητσάρας τον λαβωμένο λαγό πάνω φορείο. Τα έχασε ο δεύτερος τραυματιοφορέας δεν ήξερε τι να κάνει ήταν και νέος στην δουλειά.
-Εντάξει ρε Μητσάρα, θα στον τακτοποιήσω. Αύριο θα είναι έτοιμος. Θα έρθεις εσύ η κανένας άλλος συγγενής να τον παραλάβει; ( Είπε ο Νώντας.)
-Εγώ αύριο στις 12 θα είμαι εδώ.
-Την άλλη μέρα ο Μητσάρας την δωδεκάτη ώρα πήγε να παραλάβει τον αναρρώσαντα λαγό. Βγαίνει έξω ο Νώντας.
-Μητσάρα ο ασθενής δεν άντεξε τα πολλαπλά τραύματα του και κατέληξε ένα νοστιμότατο στιφάδο. ( Και του παρέδωσε τα κόκκαλα του λαγού σε μια τσάντα και το μπουφάν σε μια άλλη.)
-Ο Νώντας όμως δύσκολα ξεμπέρδεψε με τον Μητσάρα γιατί του έκανε μήνυση για πλημμελή άσκηση καθηκόντων.
-Έλα ρε, έγινε αυτό;
-Όπως σου το λέω και το ακούς, πλήρωσε δικηγόρο για τον λαγό…..
Από την τηλεόραση ακούγονταν η αναγγελία της νέας κυβέρνησης.
-Με αίσθημα ευθύνης και για την αποφυγή να εκτροχιαστούμε στην δίνη της χρεοκοπίας, η πολιτική μας συμπεριφορά πρέπει να περιστρέφεται στο κέντρο των ευρωπαϊκών ……
Δεν μπόρεσαν να ακούσουν τίποτα άλλο, μια παρέα νεαρών ποδηλατών με τον Μητσάρα μπροστάρη έπαιρνε την αντίθετη κατεύθυνση της πόλης φωνάζοντας το σύνθημα του Μητσάρα
-Δεν θέλω να είμαι η επόμενη λεία
Βγαίνω στους δρόμους όχι άλλη Βράζει-λεία.
Ο Κώστας σηκώθηκε όρθιος και χειροκροτούσε τους αυθόρμητους διαδηλωτές. Ο Γιάννης τον κοιτούσε μισοθυμωμένος γιατί δεν μπορούσε να ακούσει το έκτατο δελτίο ειδήσεων.
-Τι με κοιτάς Κώστα, αν είχαμε δέκα Έκκεντρους* μπορεί να βγαίναμε και από την κρίση….. πρέπει να αλλάξουμε άξονα περιστροφής.
*έκκεντρος : αυτός που δεν συμπίπτει με το κέντρο του κύκλου, ο άξονας περιστροφής δεν περνά από το κέντρο του
**η ιστορία είναι σχεδόν φανταστική, γιατί πριν πολλά χρόνια σε κέντρο υγείας της Αργολίδας διακομίστηκε τραυματίας λαγός για νοσηλεία αλλά κατέληξε στιφάδο…..