ΟικονομίαΑρχείο

Χάνουν εκατομμύρια τα ΕΛΤΑ από τις εφημερίδες

Η αλλαγή στο καθεστώς διανομής του περιφερειακού τύπου έφερε μεγάλη απώλεια εσόδων στα ΕΛΤΑ. Από 41.000.000 € που εισέπρατταν κάθε χρόνο, έπεσαν στα 8.000.000 € (!). Ως λύση τώρα, ετοιμάζουν την παροχή νέων υπηρεσιών προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση.
 
Με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα Μέσων Ενημέρωσης Γιάννη Παναγιωτόπουλου έγινε συνάντηση εργασίας των εκπροσώπων των Ενώσεων Ιδιοκτητών Περιφερειακού Τύπου και της διοίκησης των ΕΛ.ΤΑ. Σκοπός της συνάντησης η ενημέρωση των φορέων για την υφιστάμενη νομοθεσία και η διατύπωση προτάσεων – λύσεων αναφορικά με το μελλοντικό καθεστώς της διακίνησης του Περιφερειακού Τύπου.
Την συνάντηση, που έγινε στο κτήριο της Γ.Γ.Μ.Ε., συντόνισε ο Γεν. Γραμματέας κ. Παναγιωτόπουλος και παραβρέθηκαν από πλευράς ΕΛ.ΤΑ. ο κ. Κωστής Μελαχρινός, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛ.ΤΑ., η υπεύθυνη πωλήσεων και Marketing κ. Στέλλα Γυπαράκη και ο Τεχνικός Σύμβουλος κ. Βασιλείου, ενώ από πλευράς ενώσεων οι πρόεδροι της ΕΙΕΤ, του ΣΗΠΕ, της ΕΔΙΠΤ, και της ΕΙΗΕΕ.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου Φάνης Ζουρόπουλος έκανε μια σφαιρική ενημέρωση για το θέμα της διακίνησης των περιφερειακών εφημερίδων τονίζοντας ότι οι εβδομαδιαίες εφημερίδες ανέκαθεν αποτελούσαν τον καλύτερο πελάτη των ΕΛ.ΤΑ., παρά τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν στην διανομή τους, μέχρι την κατάργηση της επιχορήγησης και του περιορισμού της διανομής στα 400 φύλλα, γεγονός που ανάγκασε τους εκδότες να στραφούν σε άλλους τρόπους διανομής των φύλλων τους, και τα ΕΛ.ΤΑ. να χάσουν τους παραδοσιακούς πελάτες τους και αρκετά εκατομμύρια… Κατηγόρησε ευθέως όλες τις πολιτικές ηγεσίες που δεν φρόντισαν να εντάξουν τις εβδομαδιαίες εφημερίδες στην Α΄ διαλογή, όπως ισχύει για τις ημερήσιες, παρά τα επί χρόνια αλλεπάλληλα αιτήματα της ΕΙΕΤ, και ζήτησε έστω και τώρα τις προτάσεις των ΕΛ.ΤΑ. για μια νέα τιμολογιακή πολιτική απαραίτητη προϋπόθεση για να επιστρέψουν οι εβδομαδιαίες εφημερίδες στα ΕΛΤΑ . Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι πρόεδροι των άλλων ενώσεων παρά το ότι οι ημερήσιες εφημερίδες δεν εξαρτούν την διανομή τους σε μεγάλο βαθμό από τα ΕΛ.ΤΑ., όπως και τα μέλη της ΕΔΙΠΤ παρότι η συχνότητα έκδοσής τους δεν απαιτεί άμεση διανομή (15ήμερες, μηνιαίες, περιοδικά κλπ.).
Οι υπεύθυνοι των ΕΛ.ΤΑ. παραδέχθηκαν ότι η αλλαγή στο καθεστώς διανομής του περιφερειακού τύπου έφερε μεγάλη απώλεια εσόδων, από 41.000.000 € που εισέπρατταν, κάθε χρόνο, έπεσαν στα 8.000.000 € (!), γι’ αυτό αναζητούν την παροχή νέων υπηρεσιών προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση. Όπως δήλωσε ο Δ/νων Σύμβουλος κ. Μελαχρινός η πρώτη αυτή επαφή είχε ενημερωτικό χαρακτήρα και σύντομα θα είναι σε θέση να ανακοινώσει πακέτο μέτρων και προϊόντων που θα αφορούν και τις περιφερειακές εφημερίδες, όπως π.χ. διανομή και παράλληλη είσπραξη συνδρομής από τα ΕΛ.ΤΑ., αποστολή εφημερίδων με αντιπαροχή και πώληση περιφερειακών εφημερίδων από όλα τα υποκαταστήματα της χώρας (περίπου 1.000) σε ειδικά Stand, κ.α. Τα ΕΛ.ΤΑ. προσαρμόζονται στη νέα εποχή, δήλωσε, με ίδρυση νέων ανταγωνιστικών υπηρεσιών και προϊόντων.
Για την νέα τιμολογιακή πολιτική επιφυλάχθηκε να φέρει πρόταση στη νέα συνάντηση που θα γίνει σύντομα με πρωτοβουλία πάλι της Γ.Γ.Μ.Ε. αν και όπως επισήμανε, οποιαδήποτε προσφορά των ΕΛ.ΤΑ. πρέπει να έχει την έγκριση της αρμόδια επιτροπής, που υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομικών για να τεθεί σε ισχύ, πράγμα που προϋποθέτει και πολιτική βούληση.