Μην κάνετε αποθήκες μαθητών τα σχολεία
Για μια ακόμα φορά τα «πήγαινε έλα» του υπουργείου παιδείας στο θέμα της επάνδρωσης των τάξεων έχει επιφέρει για μια αναστάτωση τόσο στους εκπαιδευτικούς, όσο και στους γονείς που βλέπουν πως μέσω της αύξησης των μαθητών ανά τάξη μειώνεται η ποιότητα της προσφερόμενης εκπαίδευσης. Η κατάσταση αυτή οδήγησε τον ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κοδέλας να καταθέσει σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Ο βουλευτής Αργολίδας μεταξύ άλλων υπογραμμίζει ότι, η ποιοτική εκπαίδευση δε μπορεί να υπάρχει σε σχολεία που μετατρέπονται σε “αποθήκες μαθητών” λόγω της πολυαριθμίας (από 26 έως 30) των μαθητών ανά τμήμα αλλά και της μη εφαρμογής των ισχυουσών διατάξεων στον καθορισμό του ανώτατου ορίου μαθητών ανά τάξη όταν υπάρχουν μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Συγκεκριμένα στην Ερώτησή του ο κ. Δ. Κοδέλας αναφέρει:
“Τις τελευταίες μέρες στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Αργολίδας υπάρχει μεγάλη αναστάτωση με βάση συγχωνεύσεις τμημάτων που λαμβάνουν χώρα αυτήν ακριβώς την περίοδο, ενώ έχει ξεκινήσει η σχολική χρονιά, λειτουργούν τα σχολεία και έχει κατανεμηθεί το εκπαιδευτικό προσωπικό.
Ως συνέπεια των παραπάνω συγχωνεύσεων δημιουργούνται τμήματα με μεγάλο αριθμό μαθητών δυσχεραίνοντας το εκπαιδευτικό έργο που μπορεί να επιτελεστεί ενώ δημιουργείται και σοβαρό πρόβλημα στην κατανομή των εκπαιδευτικών.
Για κάποια από τα σχολεία ως επιχείρημα/πρόσχημα χρησιμοποιείται ο αριθμός των “ενεργών μαθητών” που φοιτούν στα σχολεία “διαγράφοντας” όσους εκτιμούν(!) ότι τελικά δεν θα συμμετάσχουν στα μαθήματα, πριν καν εξαντληθούν τα ανώτατα όρια απουσιών.
Παράλληλα, δεν εφαρμόζεται στον υπολογισμό του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα η παράγραφος 15 του άρθρου 28 του ν. 4186/2013 για τους μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σύμφωνα με την οποία ο μέγιστος αριθμός μαθητών ανά τάξη μειώνεται κατά τρεις (3) για κάθε έναν μαθητή των παραπάνω κατηγοριών. Μάλιστα, αυτό δεν εφαρμόζεται ούτε καν στα τρία σχολεία (4ο Γυμνάσιο Άργους, 1ο Γυμνάσιο Ναυπλίου, Γυμνάσιο Κρανιδίου) όπου λειτουργούν τμήματα ένταξης.
Επειδή, η διαδικασία συγχωνεύσεων στα τμήματα ενώ έχει ξεκινήσει η σχολική χρονιά προκαλεί ιδιαίτερη αναστάτωση σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς και παραπέμπει σε “εκκαθάριση εν λειτουργία” των σχολείων.
Επειδή, η Πολιτεία οφείλει να περιφρουρεί και να στηρίζει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά αντί να σπεύδει να θεωρήσει μαθητές που ξεκίνησαν με απουσίες το σχολείο ως προγραμμένους.
Επειδή, ποιοτική εκπαίδευση δεν μπορεί να υπάρχει σε σχολεία που μετατρέπονται λόγω της πολυαριθμίας (από 26 έως 30) των μαθητών ανά τμήμα σε “αποθήκες μαθητών”.
Ερωτάται ο κύριος υπουργός:
Έχει υπόψιν το υπουργείο τις παραπάνω διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα ενώ έχει ξεκινήσει η σχολική χρονιά και πώς τοποθετείται σε αυτό;
Εφαρμόζεται και, αν όχι, για ποιον λόγο η διάταξη που αφορά στον καθορισμό του ανώτατου ορίου μαθητών ανά τάξη όταν υπάρχουν μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες;
Τι προτίθεται να κάνει το υπουργείο ώστε τα τμήματα να λειτουργήσουν όπως καθορίστηκαν και κατανεμήθηκαν στις αρχές Σεπτέμβρη, ώστε να αποφευχθεί η μεγάλη αναστάτωση που προκαλείται εις βάρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας;”