Κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά τι προβλέπει η μελέτη για την διαχείριση των σκουπιδιών, αφού η Περιφέρεια Πελοποννήσου αποσπασματικά ενημερώνει για την πορεία τους, όμως ο προσδιορισμός χώρων μεταφόρτωσης των σκουπιδιών έχει ήδη γεννήσει τις πρώτες αντιδράσεις. Μεταξύ των διαφωνούντων και το «οικολογικό χέρι» του Περιφερειάρχη ο Λάμπρος Μπούκλης, ο οποίος αμφισβήτησε ακόμα και την ύπαρξη περιβαλλοντικών μελετών για τους χώρους μεταφόρτωσης.
Αντιδρά η αντιπολίτευση
Ο επικεφαλής της Οικολογικής Συμπολιτείας του Μοριά και Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου, Λάμπρος Μπούκλης, παρουσία αγωνιούντων κατοίκων της περιοχής του Δ.Δ. Καλλιρόης, Δήμου Οιχαλίας, Μεσσηνίας – αλήθεια οι Αργολιδείς που ήταν; – τάχθηκε κατά της συγκεκριμένης γεωγραφικής επιλογής. Την ίδια στάση κράτησαν και όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 14ης Οκτωβρίου, στην Τρίπολη.
Σύμφωνα με πληροφορίες το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, δεν έχει ακόμη λάβει θεσμικά την προβλεπόμενη αναλυτική ενημέρωση, για τον διαγωνισμό διαχείρισης απορριμμάτων, που διενήργησε η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Σύμφωνα με τον κ. Μπούκλη ούτε και η θεσμοθετημένη Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, έχει συνεδριάσει, για να συζητήσει το θέμα της διαχείρισης και συναφή στοιχεία.
Όπως υπογράμμισε ο Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου «συνεπώς, πριν βαπτιστεί ένα έργο ως φιλικό προς το περιβάλλον ή ακόμη περισσότερο ως Οικολογικό πρέπει πρώτα να παρουσιασθούν όλες οι παράμετροι των σχεδιαζόμενων δράσεων, μεθοδολογιών και έργων, και με αντικειμενικά κριτήρια να αξιολογηθούν, κάτι το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί, με ευθύνη της Περιφέρειας Πελοποννήσου».
Φόβοι και στο Άργος
Οι κινητοποιήσεις στην Μεσσηνία ξύπνησαν μνήμες στην Αργολίδα, από τότε που ο δήμαρχος Παπανικολάου έψαχνε να βρει μέρος για την δημιουργία χωματερής και οι μελέτες επί χάρτου έδιναν κι έπαιρναν, με αποτέλεσμα την δημιουργία της χωματερής στα Γκριμάρια, όπου δεν εφαρμόστηκε ποτέ καμιά περιβαλλοντική μελέτη. Σε μια περιοχή τελείως ακατάλληλη αφού ο υπόγειος υδροφορέας είναι ψηλά, στα 5μέτρα περίπου και η γειτνίαση στον χείμαρρο Ίναχο την καθιστά επικίνδυνη. Όμως όπως και τότε έτσι και σήμερα η έλλειψη άλλου χώρου για την εναπόθεση σύμμικτων σκουπιδιών, οδηγεί στο ίδιο σημείο. Η παραπληροφόρηση όμως και η έλλειψη γνώσης για το που βρίσκεται η σημερινή χωματερή, όπου προβλέπεται πως θα γίνει κι ο σταθμός μεταφόρτωσης έχει «μεταφέρει» το πρόβλημα στην Ν. Κίο παρ όλο που η χωματερή βρίσκεται στα διοικητικά όρια του παλαιού δήμου Άργους και πλησιέστερα στο Άργος και στην Δαλαμανάρα.Από κει και μετά λογικό ήταν να υπάρξουν αντιδράσεις.
«Οι πολίτες μπροστά»
Με επιστολή του στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του δημοτικού συνδυασμού «οι πολίτες μπροστά» Γ. Αναγνώστου ζητά από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου να συγκαλέσει «άμεσα ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να ενημερωθούν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, καθώς και οι πολίτες, για τις εξελίξεις που υπάρχουν στο θέμα της διαχείρισης των στερών αποβλήτων, καθώς και για την λειτουργία του σταθμού μεταφόρτωσης, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης στη υφιστάμενη χωματερή του δήμου στα όρια της Ν. Κίου».
Σε αντίθεση με τον κ. Αναγνώστου ο δημοτικός σύμβουλος τη παράταξής Σπ. Κουσκούκης ζητά να ενημερωθούν οι πολίτες της Νέας Κίου.
«Για άλλη μια φορά κάποιοι αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς.
Κάποιοι στην περιφέρεια Πελοποννήσου και προφανώς, με τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου ‘Αργους – Μυκηνών, κου Καμπόσου, αποφάσισαν ο σταθμός μεταφόρτωσης των απορριμμάτων με τους δεματοποιητές για την Αργολίδα (και πιθανώς όχι μόνον), να γίνει στη Νέα Κίο.
Με τα δεδομένα αυτά είναι προφανής πλέον η ρύπανση του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα με την ταυτόχρονη υποβάθμιση της περιοχής.
Καλούμε τον δήμαρχο Άργους – Μυκηνών να προβεί σε άμεση ενημέρωση των πολιτών.
Ζητούμε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και τον πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας που είναι και θεσμικά υπεύθυνοι να καλέσουν σε γενική συνέλευση τους πολίτες της Νέας Κίου, να τους ενημερώσουν για τον σχεδιασμό που προωθείτε τοποθετηθούν και να εκφράσουν τις δικές τους θέσεις.
Στη Νέα Κίο δεν μπορούμε να δεχτούμε τετελεσμένα και αποφάσεις που παίρνονται στις πλάτες των πολιτών».
«Πρόταση Ελπίδας»
Την ανάγκη ενημέρωσης σημειώνει με επιστολή του και ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πρόταση Ελπίδας» Σωτήρης Κωτσοβός: «σχετικά με την έντονη κινητικότητα που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, γύρω από το θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην περιφέρειά μας, καθώς και για την λειτουργία των σταθμών δεματοποίησης, μεταφόρτωσης, ανακύκλωσης, κ.α. και δεδομένου ότι χώροι απ΄ αυτούς καθορίστηκαν και στην περιοχή του Δήμου μας,
Παρακαλούμε, λόγω του κατεπείγοντος και εν όψει λήψεων τελικών αποφάσεων από τις αρμόδιες αρχές, με δική σας πρωτοβουλία, να συνέλθει άμεσα το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου μας, με θέμα την πλήρη ενημέρωσή μας σ΄ αυτά , αφού ως γνωστόν ουδεμία ενημέρωση έχουμε για τις τελευταίες επιμέρους σχετικές ενέργειες και αποφάσεις .
Η άγνοια και η ανησυχία τόσο του Δ.Σ. όσο και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, θα παρατείνεται, όσο παρατείνεται η έλλειψη αληθούς πληροφόρησης πάνω σ΄ αυτά.
Το Δ.Σ. του Δήμου μας, πιστεύουμε ότι είναι το κορυφαίο όργανο που έχει το δικαίωμα της γνώσης, της ενημέρωσης αλλά και της άποψης για τα αληθή δεδομένα, από και προς όλους. Ελπίζουμε στην αποδοχή του αιτήματός μας και για τις άμεσες δικές σας ενέργειες».
Τι πρόκειται να συμβεί
Αν επαληθευτούν οι πληροφορίες του «α» ο χώρος μεταφόρτωσης για τα σκουπίδια του δήμου Άργους-Μυκηνών θα βρίσκεται στο σημείο όπου είναι η σημερινή χωματερή του Άργους στην περιοχή Γκριμάρια. Η φόρτωση – μεταφόρτωση θα γίνεται σε κοντέινερ μάσα σε στεγασμένο χώρο ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος ρύπανσης του φυσικού περιβάλλοντος. Όπως πληροφορούμεθα η δημοτική αρχή πέτυχε ειδική συμφωνία ώστε να μην επιβαρύνεται ο Δήμος με την μετακομιδή την οποία αναλαμβάνει αποκλειστικά η ίδια η εταιρία. Με αυτό τον τρόπο θα εξοικονομηθούν χιλιάδες ευρώ μηνιαίως που θα στοίχιζε η μεταφορά των σκουπιδιών στην Τρίπολη με χρέωση του Δήμου. Το πρόβλημα πλέον του κόστους θα το έχουν οι δήμοι Ερμιονίδας, Επιδαύρου και Ναυπλιέων, που θα είναι υποχρεωμένοι να μεταφέρουν τα σκουπίδια του σε μεγαλύτερη απόσταση. Σε κάθε περίπτωση τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται ως δεδομένο αφού για όλα τα σημεία μεταφόρτωσης υπάρχει αμφιβολία κατά πόσον υπάρχουν μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων.