ΆρθροΑρχείο

Μπλογκάδες και φερέφωνα

ΜΑΛΛΟΝ κάποιοι κακώς αντιλήφθηκαν την ελευθερία του λόγου και την χρήση του διαδικτύου για την διάδοση ιδεών και απόψεων. Διάφοροι άσχετοι με ψευδώνυμα και μη, εμφανίζονται σαν δημοσιογράφοι ενώ στην ουσία προπαγανδίζουν υπέρ προσώπων και καταστάσεων. Κάποιων τα μούτρα πιθανόν να ξινίσουν, αυτών φυσικά που γράφουν επώνυμα, αλλά θα τους ρωτήσω ευθέως αν θυμούνται πότε ήταν η τελευταία φορά που έκαναν κριτική σε άλλα πρόσωπα πέραν αυτών στα οποία καθημερινά στοχεύουν;

Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ δεν ξεχωρίζει παρατάξεις, κόμματα, πολιτικές προτιμήσεις και φιλικά πρόσωπα. Φυσικό είναι απ την μια μεριά να συγκεντρώνονται οι κριτικές προς αυτούς που διαχειρίζονται την εξουσία, όμως εξουσία ασκούν όλοι και αυτοί της πλειοψηφίας και αυτοί της μειοψηφίας, αφού στηρίζονται στο ίδιο αντιπροσωπευτικό σύστημα.

ΠΙΣΩ απ` την ανωνυμία των μπλογκάδων σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να κρύβονται ακόμα και οικονομικά συμφέροντα. Για τα πολιτικά, ουδεμία αμφισβήτηση, αφού το πολιτικό και κυρίως το παραπολιτικό αποτελούν την κύρια ύλη διαφόρων μπλογκάδων. Πίσω απ την ανωνυμία μερικές φορές αντί να προστατεύει τον γράφοντα, ο γράφων είναι εκείνος που σπιλώνει συνειδήσεις. Που με μια εσκεμμένη ή μη ανοησία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και οικογένειες σε … «αντιπαραθέσεις».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ανωνυμία στην δημοσιογραφία! Κάθε δημοσιογράφος που σέβεται τον εαυτό του υπογράφει επώνυμα, αλλιώς δεν δημοσιογραφεί καθόλου. Τις προάλλες διάβαζα σε ένα ανώνυμο μπλογκ κάποιον να επαίρεται της προσφοράς του στην τοπική αυτοδιοίκηση και να καλεί κάποιους σε συνέντευξη! Μη δημοσιογράφος που γίνεται κριτής χωρίς να δίνει στους άλλους την δυνατότητα να τον κρίνουν γιατί δεν τον ξέρουν αλλά είναι υποχρεωμένοι να υποστούν τις παρατηρήσεις ενός φαντάσματος και ενός αυτοεπαινούμενου.

ΑΣ βγουν λοιπόν επώνυμα να πουν την γνώμη τους, αν πραγματικά έχουν δική τους και όχι του υποβολέα τους.

(Άκης Ντάνος)