Site icon Αρχείο anagnostis.org

Η Οικία Τσώκρη στα χέρια του Δήμου Άργους Μυκηνών

Το Σπίτι του Οπλαρχηγού της επανάστασης του 1821 Δημητρίου Τσώκρη αγοράζει ο Δήμος Άργους-Μυκηνών.
 
Πρόκειται για την αγορά της ιστορικής διατηρητέας Οικίας Τσώκρη στο Άργος, που βρίσκεται στην οδό που φέρει το όνομά του, η κατασκευή της οποίας χρονολογείται το 1829.
 
Ο Δήμος Άργους- Μυκηνών πέτυχε την έγκριση της χρηματοδότησης για την αγορά του σπιτιού, έπειτα απο σχετικό αίτημα που έκανε, τον περασμένο Απρίλιο, προς το “Πράσινο Τάμειο”, που εκπονεί το πρόγραμμα “Απόκτηση και διαμόρφωση ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων και Διατηρητέων κτιρίων στις πόλεις 2013”.
 
Στόχος του Δήμου, είναι η διάσωση της ερημωμένης οικιάς που κινδυνεύει να καταστραφεί απο το πέρασμα των χρόνων αλλά και απο την πλήρη εγκατάληψη της και να δημιουργηθεί στη θέση της το Μουσείο του 1821, ώστε να βρούν μόνιμη στέγη αντικείμενα του Τσώκρη.  Ήδη, ο Δήμος έχει στην κατοχή του φορεσία του οπλαρχηγού.
 
Σύμφωνα με το Δήμο Άργους-Μυκηνών: “ Με την αγορά της οικιάς Τσώκρη, αποκαθίσταται η τιμή της προσφοράς του Αργείου οπλαρχηγού της Επανάστασης και το όραμα για μια πόλη με σημαντικά ιστορικά ορόσημα ενδυναμώνεται”
 
Στόχος του Δημάρχου Καμπόσου είναι: “Το Άργος να βγεί απο την πολυετή καταδική και απομόνωση και να γίνει προορισμός για εσωτερικό και εξωτερικό τουρισμό. Σιγά-σιγά αυτό γίνεται πραγματικότητα”.
Με το ίδιο πρόγραμμα χρηματοδοτείται και η αγορά του Πρώτου Φαρμακείου της Ελλάδας από το δήμο Ναυπλίου.
Λίγα λόγια για τον Δήμητριο Τσώκρη
 
Ο Δημήτριος Τσώκρης υπήρξε εξέχουσα στρατιωτική προσωπικότητα του 1821 και κατόπιν βουλευτής Άργους. Το 1821 και αφού επέστρεψε από την Κωνσταντινούπολη στο Άργος οργάνωσε στρατιωτικό σώμα το οποίο συντηρούσε με δικά του έξοδα και πολλοί καπεταναίοι αναγνωρίζοντας τις ηγετικές του ικανότητες τέθηκαν υπό τις διαταγές του. Ως οπλαρχηγός του Άργους προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στην πατρίδα και αναδείχθηκε πρώτος στρατιωτικός της επαρχίας Άργους.. Βρέθηκε σε διάφορους ακροβολισμούς και σε μάχες στο Παλιόκαστρο του Άργους και είναι θαμμένος στον Αη Γιάννη. Ο Κολοκοτρώνης έτρεφε μεγάλη εκτίμηση για το πρόσωπό του, το ίδιο και ο Ι. Καποδίστριας. Έλαβε μέρος στην Δ΄ και Ε΄ εθνοσυνελεύσεις. Μετά το 1843 μεσουράνησε και στην πολιτική και εξελέγη πολλές φορές βουλευτής. Η κατασκευή της οικίας Τσώκρη χρονολογείται το 1829, ενώ κηρύχθηκε διατηρητέα το 1965.  

Exit mobile version