ΚοινωνίαΑρχείο

Τα …πάνω – κάτω με φιλικό αλκοτέστ σε Ναύπλιο και Άργος

Εθελοντές από το Ναύπλιο και το Άργος έκαναν τα …πάνω – κάτω στη νυχτερινή διασκέδαση του Ναυπλίου και του Άργους. …για το καλό φυσικά όσων διασκεδάζουν και πίνουν ένα ποτηράκι παραπάνω.
 
Η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα που γιορτάστηκε με τον τρόπο της έξω από το Room Cocktail Bar στο Ναύπλιο και τους Πειρατές του Νότου στο Άργος, είχε σκοπό να ενημερώσει τους οδηγούς σχετικά με το αν είναι ικανοί να οδηγήσουν μετά την νυχτερινή τους έξοδο. Η Ευρωπαϊκή νύχτα χωρίς τροχαία ατυχήματα είχε σκοπό να σταματήσουμε να φοβόμαστε τα αλκοτέστ.

Το event έγινε ταυτόχρονα σε 21 πόλεις όλη την Ελλάδα και αποτελεί μια πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» και ταυτόχρονα με τη μεγάλη Πανευρωπαϊκή διοργάνωση σε άλλες 22 χώρες (Βέλγιο, Αυστρία, Βουλγαρία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Δανία, Εσθονία, Φιλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Κροατία, Σλοβενία, Ισπανία, Μάλτα, Ιταλία, Κύπρος), στοχεύοντας στην προώθηση της Οδικής Ασφάλειας, αυξάνοντας έτσι την ευαισθητοποίηση του κοινού και παρουσιάζοντας στους νέους ότι το αλκοόλ και η οδήγηση δεν πάνε μαζί.

Οι εθελοντές του Ινστιτούτου σε όλη την Ελλάδα, ήταν όλοι νέοι από 18 έως 35 ετών, με σκοπό να συναντήσουν έξω από τα νυχτερινά μαγαζιά τους συνομηλίκους τους οδηγούς και επιβάτες.
 
Το μήνυμα της βραδιάς ήταν:
«Όλοι διασκεδάζουν, ΕΝΑΣ δεν πίνει… Ο ΟΔΗΓΟΣ της παρέας»
Ο σκοπός της ενέργειας δεν είναι να πούμε στις παρέες να μην πίνουν όταν βγαίνουν για διασκέδαση ΑΛΛΑ εάν θέλουν να πιούν ΝΑ ΜΗΝ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ή εάν οδηγούν ΠΟΤΕ ΝΑ ΜΗ ΠΙΝΟΥΝ και πάντα να έχουν στην παρέα τους ένα άτομο (ή και οι ίδιοι) που δεν θα πιει για να μπορέσει να τους γυρίσει πίσω με ασφάλεια: Ο Οδηγός της παρέας!
 
Το event έγινε με τη συμβολή της Τροχαίας και την υποστήριξη της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕΝΕΑΠ) και του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ).
Οι εθελοντές ενθάρρυναν τους νέους επισκέπτες να επιλέξουν από την παρέα τους ένα άτομο, το οποίο θα αναγορευθεί σε «οδηγό της παρέας» και αφού αποδεχθεί αυτό τον τίτλο θα είναι υποχρεωμένος να μην καταναλώσει αλκοόλ στην διάρκεια της βραδιάς. Αυτός φυσικά θα οδηγήσει με ασφάλεια πίσω την παρέα του επιστρέφοντας από την νυχτερινή τους διασκέδαση.
 
Προκειμένου να αναγνωριστεί ως ο «Οδηγός της παρέας», οι εθελοντές του ζητούσαν να φορέσει ένα ειδικό βραχιολάκι. Την ώρα που έφευγε από το μπαρ μπορούσε να κάνει με τη δική του θέληση ένα φιλικό αλκοτέστ για να ελεγχθεί εάν τήρησε την υπόσχεσή του. Εάν πράγματι δεν είχε πιει ο «Οδηγός της παρέας» επιβραβευότβαν.
Αντίθετα αν είχε πιεί, οι εθελοντές θα τον συμβουλεύουν να αφήσει το όχημα και να γυρίσει σπίτι με ταξί.