Site icon Αρχείο anagnostis.org

Τα σκουπίδια έχουν …ψωμί

Εκδήλωση για την διαχείριση των απορριμάτων

Δεν αρκεί που η πρόταση της περιφέρειας δια διαχείριση των σκουπιδιών βάλλεται από παντού, μια νέα πρόταση έρχεται να ταράξει τους επιχειρηματικούς κύκλους διαχείρισης σκουπιδιών. Η «Λακωνική πρόταση» έχει ήδη στην Λακωνία 4,500 μέλη τα οποία πληρώνονται ανάλογα με τον όγκο και το είδος των σκουπιδιών που τους διαθέτουν. Για πρώτη φορά ο πολίτης πληρώνεται αντί να πληρώνει για τα σκουπίδια που παράγει!
 
Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση για αυτού του είδους διαχείριση των σκουπιδιών πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Αποστολοπούλειο μέγαρο της Τρίπολης.  Πρόκειται για μια νέα πρόταση με αυτοδιαχείριση την οποία ήδη 4 εταιρείες κοινωνικής επιχειρηματικότητας έχουν επιχειρήσει να κάνουν πράξη και με Λόγο και Έργο  καταδεικνύουν σε διαρκώς περισσότερους συμπολίτες τους ότι η Λύση για το σοβαρότατο πρόβλημα των σκουπιδιών υπάρχει και είναι εδώ. Ο προσανατολισμός της είναι 180 μοίρες διαφορετικός από αυτόν που εξακολουθούν να προωθούν η Κυβέρνηση μαζί με Περιφέρειες και Δήμους.
 
Τα πλεονεκτήματά της είναι ασυναγώνιστα, σε όλα τα επίπεδα : οικονομικό, κοινωνικό, οικολογικό, πολιτιστικό. Απέχουν όμως κατά πολύ των αρχικών προτάσεων για διαχείριση απ τους ίδιους τους δήμους, που για χρόνια απαιτούσαν οι οικολογικές οργανώσεις. Η ρεαλιστικότητά της ως προς το επενδυτικό αλλά και το λειτουργικό της κόστος, ως προς το χρόνο των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων και κατασκευών και – το σημαντικότερο – ως προς τις πιθανότητες επίτευξης Κοινωνικής Αποδοχής και Συναίνεσης επίσης την καθιστά ενδιαφέρουσα. Και ενώ σε κοινωνικό επίπεδο διευρύνονται οι υποστηρικτές της στην πράξη, αναζητούνται πολιτικές δυνάμεις υποστήριξής της σε πολιτικό επίπεδο (κεντρικό, περιφερειακό και δημοτικό).

Exit mobile version