ΟικονομίαΑρχείο

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο και ο Τζάμπας…

Και όμως! Το Διοικητικό Πρωτοδικείο και η αναζήτηση δωρεάν στέγης από το Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι ικανό να διχάσει τις δύο γειτονικές πόλεις, το Ναύπλιο και το Άργος.
Πώς;
 
Όλα ξεκίνησαν με ένα έγγραφο του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που απευθύνεται στην Ολομέλεια του Διοικητικού Εφετείου Τριπόλεως από την οποία ζητά να διατυπώσει – εκφέρει γνώμη, για τη μεταβολή της έδρας του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ναυπλίου από την πόλη του Ναυπλίου στο Άργος, προκειμένου στη συνέχεια να προωθηθεί η διαδικασία έκδοσης του σχετικού προεδρικού διατάγματος.
 
Κάποιοι θεωρούν ότι η γνωμοδότηση του Διοικητικού Εφετείου Τρίπολης με την οποία προτείνεται η μεταβολή της έδρας του Διοικητικού Πρωτοδικείου είναι ικανή να βάλει «μπουρλότο» στις σχέσεις των δύο πόλεων. Η Ολομέλεια τάσσεται θετικά για τη μεταβολή της έδρας του Διοικητικού Πρωτοδικείου, από το Ναύπλιο στο Άργος στην οδό Τσώκρη 63, εφόσον εντός διμήνου δεν έχει καταστεί δυνατή η διάθεση και παραχώρηση έτοιμου προς χρήση κτιρίου στην πόλη του Ναυπλίου, αντίστοιχου καθ’ όλα του προσφερομένου από το Δήμο Άργους-Μυκηνών.
 
Να σημειωθεί ότι το Διοικητικό Πρωτοδικείο στεγάζεται αυτή τη στιγμή στον δεύτερο όροφο μιας πολυκατοικίας στην οδό Σιδ. Μεραρχίας 21 στο Ναύπλιο, χωρίς αίθουσα συνεδριάσεων, χωρίς προσβασιμότητα σε άτομα με ειδικές ανάγκες, χωρίς πυρασφάλεια, ούτε εξόδους διαφυγής, ενώ στο ισόγειο υπάρχει ένα ζαχαροπλαστείο.
 
Στα πλαίσια ανάγκης μεταστέγασης του Δικαστηρίου, διερευνήθηκε η δυνατότητα δωρεάν παραχώρησης προς το Ελληνικό Δημόσιο κτιρίου ιδιοκτησίας φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης.
 
Σύμφωνα έγγραφο της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας δεν υπήρχε τέτοια δυνατότητα από μέρους της καθόσον και οι δικές της υπηρεσίες στεγάζονται σε μισθωμένα κτίρια. Από την πλευρά του ο Δήμος Ναυπλιέων δεν υπέβαλε πρόταση για παραχώρηση οιουδήποτε ακινήτου ιδιοκτησίας του, αλλά υπέδειξε προς αξιοποίηση ακίνητο του Ελληνικού Δημοσίου επί της οδού Βασ. Κωνσταντίνου (Μεγάλος Δρόμος). Όμως, όπως σημειώνεται στην γνωμοδότηση της Ολομέλειας έγινε αυτοψία από μηχανικούς της «ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΠΚΗ Α.Ε» οι οποίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν είναι κατάλληλο το κτίριο αυτό, για  να  λειτουργήσει  ως Δικαστήριο.
 
Ακολούθως, ο Δήμος Άργους-Μυκηνών πρότεινε την μεταστέγαση του Δικαστηρίου παραχωρώντας δωρεάν προς το Ελληνικό Δημόσιο, διώροφο ακίνητο ιδιοκτησίας του επί της οδού Τσώκρη 63, με συνολική επιφάνεια 333,36 τ. μ. Για να γίνει όμως η μεταφορά του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ναυπλίου στο Άργος, πρέπει να γίνει και μεταβολή της έδρας του Δικαστηρίου.