ΟικονομίαΑρχείο

Τί θα κάνει το Κρανίδι Πρωτοχρονιάτικα με τα σκουπίδια;

Μικρή παράταση, για τα σκουπίδια της Ερμιονίδας, τα οποία θα συνεχίσουν να στέλνονται στον ΧΥΤΑ της Φυλής και μετά το 6μηνο, με τεράστιο κόστος μεταφοράς για τους κατοίκους και για τον δήμο.
 
Η μεταφορά των σκουπιδιών στον ΧΥΤΑ της Φυλής παρατείνεται με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν οι Υπουργοί Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης. Βέβαια, η παρούσα απόφαση ισχύει από την ημέρα δημοσίευσής της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και εφαρμόζεται μέχρι την έναρξη λειτουργίας των έργων μεταβατικής διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ή/και του ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου και πάντως όχι πέραν της 31.12.2013». Η ίδια απόφαση αφορά και τα σκουπίδια της Τρίπολης.
Τί θα γίνει από την 1η Ιανουαρίου και μετά, κανείς δεν γνωρίζει…
Όπως ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΚΑ, για το θέμα είχαν προηγηθεί, μετά από σχετικά αιτήματα του Δήμου Ερμιονίδας και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου, διαδοχικές συσκέψεις στο Υπουργείο Περιβάλλοντος με τη συμμετοχή εκπροσώπων των δύο δήμων και της περιφέρειας Αττικής, η οποία εξάντλησε κάθε περιθώριο κατανόησης και αλληλεγγύης.
Όπως τονίζεται από το γραφείο του υπουργού Γιάννη Μανιάτη «Έτσι διευθετείται προσωρινά το οξυμένο πρόβλημα των δύο Δήμων, που θα λυθεί οριστικά με την υλοποίηση όλων των προγραμματιζόμενων έργων του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων. Σε συνδυασμό με την επέκταση του έργου της ανακύκλωσης, ιδιαίτερα στο Δήμο Ερμιονίδας όπου ανακύκλωση δεν υπήρχε, τους 215 μπλε κάδους και το ειδικό όχημα ανακύκλωσης που πρόσφατα απέκτησε, αποσυμφορείται η βεβαρυμένη για το περιβάλλον και την δημόσια υγεία κατάσταση. Παράλληλα, σύντομα θα αρχίσουν τα έργα αποκατάστασης στους 5 Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων της Ερμιονίδας και τους 8 της Tρίπολης, στο πλαίσιο του έργου αποκατάστασης των 82 ΧΑΔΑ της Πελοποννήσου, που υλοποιεί η Περιφέρεια με χρηματοδότηση 30.742.739 ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ) του Υπουργείου».
Επίσης τονίζεται ότι το ΥΠΕΚΑ θα δώσει συνέχεια στις πρωτοβουλίες που πήρε, για τις οποίες δεσμεύτηκε. Αιτήσεις  που υπέβαλαν οι δήμοι για την προμήθεια εξοπλισμού διαλογής και επεξεργασίας οργανικών αποβλήτων, είτε οικιακής κομποστοποίησης, ώστε να αξιοποιούνται σε εδαφοβελτιωτικές χρήσεις αντί της ταφής τους, θα χρηματοδοτηθούν μέσω του ΕΠΠΕΡΑΑ. Ήδη αξιολογούνται 130 προτάσεις συνολικού ύψους  άνω των 100.000.000 ευρώ για ανάλογες δράσεις σε όλη τη χώρα.