ΚοινωνίαΑρχείο

Ξεχείλησαν τα σκουπίδια στο Σταυρό Διδύμων

Ανεξέλεγκτη φαίνεται να είναι η κατάσταση με τα σκουπίδια στο Δήμο Ερμιονίδας. Μάλιστα, η πρόσφατη παράταση της μεταφοράς των στέρεων αποβλήτων στον ΧΥΤΑ Φυλής μέχρι το τέλος του χρόνου οξύνει την κατάσταση και δεν δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα που απειλεί την δημόσια υγεία των κατοίκων του Δήμου Ερμιονίδας και του μεγάλου οικολογικού προβλήματος που δημιουργείται στη γύρω περιοχή.
 
Παράλληλα όμως φαίνεται να μην γίνεται τίποτα με το ζήτημα της χωματερής στον Σταυρό των Διδύμων  που σύμφωνα με την Μαρία Καρρά, Πρόεδρο της Παρέμβασης Πολιτών Ερμιονίδας: “Δεν μιλάμε πλέον για αποσυμφόρηση αλλά για οριστικό κλείσιμο της χωματερής. Δεν χωράει ούτε ένα μπουκάλι ακόμη στο Σταυρό”
 
Παρέμβαση για το ζήτημα του Σταυρού των Διδύμων, φαίνεται να έχει κάνει μέχρι σήμερα 17 Δεκεμβρίου 2013 μόνο ένας υποψήφιος Δήμαρχος για τις δημοτικές εκλογές του Μαίου 2014 για το Δήμο Ερμιονίδας.
 
Ο κ. Τάσος Τόκας, της “Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης” σε παρέμβαση του τον περασμένο Οκτωβρίο, ζητάει άμεση λύση για το ζήτημα του Σταυρού στα Δίδυμα: “Το  τεραστίων διαστάσεων πρόβλημα  της  υπερχωματερής που δημιουργήθηκε στο Σταυρό Διδύμων με την  ανεξέλεγκτη ποσότητα των χύδην και των δεματοποιημένων σύμμεικτων απορριμμάτων  γύρω από το χώρο  του δεματοποιητή δημιουργεί  μια εκρηκτική κατάσταση με ανεξέλεγκτες συνέπειες  τόσο για την υγεία  των κατοίκων της περιοχής, όσο και για  τη μόλυνση του περιβάλλοντος”.
 
Μάλιστα ο Τάσος Τόκας, σε πρόσφατη δήλωση του φαίνεται να υποστηρίζει την περιβαλλοντική μελέτη για τη διαχείρηση απορριμάτων της Πελοποννήσου, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην Προστασία του περιβάλλοντος, τονίζει όμως οτι στη μελέτη για την ολοκληρωμένη διαχείρηση απορριμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ, δεν είναι σαφές τι θα ισχύσει για το Δήμο Ερμιονίδας όσον αφορά την λειτουργία ή μη κέντρου διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών(ΚΔΑΥ), μονάδας κομποστοποίησης κτλπ. στη θέση Σταυρός Διδύμων.
 
“Με την λειτουργία των μονάδων επεξεργασίας θα καταργηθεί οριστικά για το Δήμο Ερμιονίδας η ανεξέλεγκτη απόρριψη αποβλήτων και θα αποκατασταθούν οι σημερινές χωματερές (ΧΑΔΑ) και οι σκουπιδότοποι που εμφανίζονται σαν μανιτάρια  γύρω μας.Πρέπει ταυτόχρονα με ενημέρωση του κοινού να προσπαθήσουμε να διαμορφώσουμε περιβαλλοντική συνείδηση και αλλαγή νοοτροπίας των πολιτών με τη συμμετοχή τους στα προγράμματα ανακύκλωσης με στόχο τη μείωση των αποβλήτων και τη μερική επαναχρησιμοποίησή τους”.
 
Μένει να δούμε την θέση και των υπολοίπων υποψηφίων για το Δήμο, με σωστές παρεμβάσεις και άμεσες λύσεις για το ζήτημα του Σταυρού.