ΚοινωνίαΑρχείο

Η Ακαδημία βράβευσε το ΠΛΙ

Η Ακαδημία Αθηνών απένειμε στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Β. Παπαντωνίου» βραβείο για τις συλλεκτικές, ερευνητικές και εκδοτικές δραστηριότητές του, στην ετήσια πανηγυρική της συνεδρία τη περασμένη Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου.
 
Το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας, σταθερό στα κριτήριά του, βράβευσε και φέτος νέους επιστήμονες και δημιουργούς, αλλά και ανθρώπους που έχουν ήδη διανύσει μια μεγάλη διαδρομή στον τομέα τους.
 
Ξεχωριστή θέση, όπως κάθε χρονιά, είχαν στις επιλογές της Ακαδημίας Αθηνών τα βραβεία της Τάξης των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών, με τα οποία τιμώνται πρόσωπα ή φορείς που λειτουργούν ή λειτούργησαν, ενίοτε με κίνδυνο της ζωής τους, για το καλό των συνανθρώπων μας.
 
Φέτος τιμήθηκαν ο 15χρονος Τηλέμαχος Τσιμηρίκας, που κάηκε στην προσπάθειά του να σώσει από την πυρκαγιά τα δύο μικρότερα αδέλφια του και οι μαθητές της Γ’ Τάξης του Λυκείου Δεμενίκων Πατρών, που διέθεσαν το ποσόν για την πενθήμερη εκδρομή τους στη νοσηλεία και εγχείριση ενός συμμαθητή τους.
 
Μεταξύ των τιμηθέντων ο στιχουργός και συγγραφέας Μάνος Ελευθερίου, ο ποιητής και πανεπιστημιακός δάσκαλος Νάσος Βαγενάς, ο ποιητής και ψυχίατρος Θανάσης Χατζόπουλος, αλλά και οι νεότεροι συγγραφείς Σωτήρης Δημητρίου και Αμάντα Μιχαλοπούλου, όπως και η δοκιμιογράφος Μαρία Δεληβοριά για τη μελέτη της στη «Γυναίκα της Ζάκυθος» του Σολωμού. Βραβεία δόθηκαν επίσης στο Σωματείο «Σύλλογος οι Φίλοι της Μουσικής» (έτος ίδρυσης 1953) για την πολυετή προσφορά του στον χώρο του πολιτισμού και ιδίως της μουσικής, στο Βιβλιολογικό Εργαστήρι «Φίλιππος Ηλιού» για το εθνικής σημασίας έργο της σύνταξης της Ελληνικής Βιβλιογραφίας του 19ου αιώνα, που βρίσκεται αναρτημένο στον διαδικτυακό τόπο του Μουσείου Μπενάκη, στο ζεύγος Γιώργου και Εύης Μπεληγιάννη για το λεύκωμά τους «Πέτρινα τοξωτά γεφύρια της Ελλάδας», στον αντιναύαρχο ε.α. Αναστάσιο Κ. Δημητρακόπουλο για το πεντάτομο έργο του «Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος – Οι πολεμιστές του Ναυτικού θυμούνται», στον ιστορικό Γεώργιο Τόλια, στον φιλόλογο Κυριάκο Τσαντσάνογλου, στον Αλεξανδρινό αρχιτέκτονα Mohamed Fouad Awad για τις υπηρεσίες του στη διατήρηση και ανάδειξη της ιστορικής και αρχιτεκτονικής παρακαταθήκης του ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στην Αίγυπτο και στην Ιεραποστολή Kolwezi της Επισκοπής Κατάγκα του Κονγκό για τη μακροχρόνια φιλανθρωπική και κοινωνική της δράση.