ΠολιτισμόςΑρχείο

Μεταστεγάζονται τα εκθέματα του Μουσείου Άργους

Ο Δήμαρχος Άργους – Μυκηνών κ. Δημήτρης Καμπόσος υποδέχθηκε σήμερα την Αρχαιολόγο & ∆ιευθύντρια της Δ ΕΠΚΑ κα Άλκηστη Παπαδημητρίου προκειμένου να συνεργαστούν στην υλοποίηση του έργου Εκσυγχρονισμού του Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους συνολικού προϋπολογισμού 4.050.000€ που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με φορεά υλοποίησης το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Κατά την διάρκεια της συνάντησης υπογράφθηκε το πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής προς χρήση για το κτίριο του πρώην γαλακτοκομικού συνεταιρισμού, μεταξύ του Δήμου και του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την μεταστέγαση των εκθεμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους, μέχρι την ανέγερση του νέου κτιρίου.
 
Το υποέργο που θα εκτελεστεί αφορά στα εξής: Εκπόνηση μελέτης εφαρμογής και τευχών δημοπράτησης των οικοδομικών και Η/Μ εργασιών, εκπόνηση μουσειογραφικής μελέτης. Θα γίνει η επισκευή κτηρίου 1.000 τ.μ. περίπου που παραχωρείται από το Δήμο Άργους – Μυκηνών στη Δ΄ΕΠΚΑ προκειμένου να μεταφερθούν εκεί όλες οι αρχαιότητες του μουσείου όπου και θα συντηρηθούν. Επίσης, θα γίνει συντήρηση των ψηφιδωτών που βρίσκονται στην αυλή του μουσείου.

Αφού ολοκληρωθεί το 2ο υποέργο, οι αρχαιότητες θα μεταφερθούν πίσω στο μουσείο και θα γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες για την έκθεσή τους και την αποθήκευσή τους στις νέες αποθήκες του μουσείου. Το δώμα θα μετατραπεί σε υπαίθριο εκθεσιακό χώρο. Θα δημιουργηθεί αίθουσα πολυμέσων και χώρος βιβλιοθήκης με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό. Επίσης θα γίνουν τα νέα εργαστήρια συντήρησης και οι νέες αποθήκες του μουσείου με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό. Θα πραγματοποιηθεί επίσης διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του μουσείου και θα δημιουργηθεί χώρος αντιγράφων για την εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ. Τέλος, θα υλοποιηθεί το εποπτικό υλικό του μουσείου καθώς επίσης θα λειτουργήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα. 

Η εκτέλεση του υποέργου έχει ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο 2013 και λήγει την 31-12-2015.