ΚοινωνίαΑρχείο

Σύνδεση με το CERN της Γενεύης

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιεί το 3ο ΓΕ.Λ ΑΡΓΟΥΣ σε συνεργασία με το  Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αργολίδας θα πραγματοποιηθεί ζωντανή διαδικτυακή σύνδεση με το Ερευνητικό κέντρο του CERN στην Γενεύη.
 
1.     Τη Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου 2014, ώρα 18:30 στην αίθουσα  διαλέξεων του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αργολίδας διάλεξη  με θέμα:
“Η ανακάλυψη του μποζονίου Higgs και η χρησιμότητά του στην κατανόηση του κόσμου μας”
Ομιλήτρια: Χρ. Κουρκουμέλη
Καθηγήτρια, Διευθύντρια τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Φυσικής στοιχειωδών σωματιδίων, στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
 
2.     Την Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου στο 3ο ΓΕ.Λ Άργους ημερίδα Φυσικής για μαθητές Λυκείου με τίτλο:
«Το πείραμα του αιώνα στο σχολικό εργαστήριο»
Στην ημερίδα θα συμμετέχουν επιλεγμένοι μαθητές από όλα τα Λύκεια του Νομού Αργολίδας.
Εισηγήτρια: Χρ. Κουρκουμέλη
Καθηγήτρια, Διευθύντρια τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Φυσικής στοιχειωδών σωματιδίων, στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
 
 
Έλληνες ερευνητές από το Ερευνητικό κέντρο του CERN σε μια ζωντανή διαδικτυακή σύνδεση θα απαντήσουν σε ερωτήσεις μαθητών.
 
 
Πρόγραμμα ημερίδας
 
10:00-11:00 Εισαγωγή στο CERN και στο πείραμα ATLAS. Παρουσίαση του Προγράμματος «Το πείραμα του αιώνα
στο σχολικό εργαστήριο», Χρ. Κουρκουμέλη, Πανεπιστήμιο Αθηνών
11:00-12:00 Ζωντανή σύνδεση με το αίθουσα λήψης δεδομένων του πειράματος «Εικονική» επίσκεψη στο πείραμα ATLAS
12:00-12:30 Διάλειμμα
12:30-14:00 «Κυνηγώντας το σωματίδιο Χιγκς (Higgs boson)»׃ Διαδραστικά εργαλεία ανάλυσης δεδομένων από τον
ανιχνευτή ATLAS. Χρήση των εργαλείων από τους μαθητές (προσομοίωση της ανάλυσης δεδομένων του πειράματος χρησιμοποιώντας το εργαλείο ΥΠΑΤΙΑ),
 
Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων και εκπαιδευτικών σχεδιάζει και αναπτύσσει μία μεγάλη σειρά εκπαιδευτικών εφαρμογών και σεναρίων στη σχολικό εργαστήριο, που μπορούν να βοηθήσουν στην παρουσίαση των πολύπλοκων φυσικών φαινομένων που λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό του LHC και να δώσουν απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα.
 
Το πρόγραμμα «Το πείραμα του αιώνα στο σχολικό εργαστήριο», το οποίο συντονίζει η κα Χρ. Κουρκουμέλη, Καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, φιλοδοξεί να βοηθήσει την εκπαιδευτική κοινότητα να κατανοήσει τις βασικές αρχές λειτουργίας του επιταχυντή, παρουσιάζοντας στους μαθητές τη διαδικασία της επιστημονικής μεθοδολογίας δίνοντας τους την ευκαιρία να επεξεργαστούν – μέσω μίας σειράς διαδραστικών εφαρμογών και εργαλείων – πραγματικά δεδομένα από τα πειράματα που εκτελούνται στο CERN.