ΠολιτισμόςΑρχείο

Τα αρχαία μπορούν να σταματήσουν τον Ανάβαλο

Υπό την αυστηρή εποπτεία των αρχαιολόγων θα γίνει η επέκταση του Αναβάλου προς τους δήμους Ασκληπιείου και Επιδαύρου
Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και υπεγράφη από τον Υπουργό Πολιτισμού Πάνο Παναγιωτόπουλο, προβλέπει συγκεκριμένες ενέργειες πριν γίνει το έργο:
 
1.Να προηγηθούν δοκιμαστικές τομές σε περιοχές που θα υποδειχθούν από τις αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων. Σε περίπτωση που κατά τις δοκιμαστικές τομές εντοπιστούν αρχαιότητες,, να ακολουθήσει ανασκαφική διερεύνηση από τα αποτελέσματα της οποίας να εξαρτηθεί η συνέχιση του έργου στις περιοχές αυτές.
 
2.Οι εκσκαφικές εργασίες να γίνουν υπό την εποπτεία των συναρμόδιων Εφορειών Αρχαιοτήτων. Ο αριθμός του απαιτούμενου ειδικευμένου προσωπικού να καθοριστεί σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων και σύμφωνα με τον αριθμό των παραλλήλως διενεργούντων μετώπων του έργου. Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια των εργασιών εντοπιστούν αρχαιότητες, οι εργασίες να διακόπτονται άμεσα και να ακολουθήσει ανασκαφική έρευνα, ίο κόστος των δοκιμαστικών τομών, της αρχαιολογικής παρακολούθησης των εκσκαφών, καθώς και της ενδεχόμενης ανασκαφικής έρευνας να βαρύνει τον φορέα του έργου, σύμφωνα με το άρθρο 37 του Ν. 3028/2002 «Περί Αρχαιοτήτων». Η τελική έγκριση των έργων να εξαρτηθεί από τα πορίσματα της ενδεχόμενης ανασκαφικής έρευνας, από την οποία πιθανώς να προκύψουν τροποποιήσεις στις χωροθετήσεις αυτών, μετά από γνωμοδότηση των αρμόδιων Συμβουλίων του ΥΠΠΟΑ.
 
3.Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι κύριοι του έργου να λάβουν όλα τα μέτρα, που τυχόν απαιτηθούν για την προστασία των διερχομένων και των αρχαιοτήτων (αντιστήριξη πρανών, περίφραξη, σήμανση, ενδεχομένως αποστράγγιση κλπ).
 
4.Σε περίπτωση τροποποίησης των προβλεπομένων έργων ή επέκτασης αυτών ή αναγκαιότητας κατασκευής λοιπών συνοδών έργων να υποβληθούν προηγουμένως οι σχετικές μελέτες προς έγκριση στις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΤΤΠΟΛ.
 
5.Τα κτίρια των δεξαμενών και των αντλιοστασίων να βαφούν σε γαιώδη χρώματα. Στις στέγες να τοποθετηθούν κεραμίδια βυζαντινού τύπου,
 
6.Να πραγματοποιηθεί περιμετρική δενδροφύτευση στους χώρους, των αντλιοστασίων και των δεξαμενών.