Site icon Αρχείο anagnostis.org

Ο «Αναγνώστης» στην ημερίδα «Ο Τύπος στην Ψηφιακή Εποχή»

Στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα «Ο Τύπος στην ψηφιακή εποχή» που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης, συμμετείχε με παρέμβασή της η Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου που εκπροσωπήθηκε από τον εκδότη του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Άκη Γκάτζιο.
 
Εκπρόσωποι Ενώσεων και Σωματείων Εφημερίδων και Συντακτών, Καθηγητές Πανεπιστημίου, Ειδικοί του Διαδικτύου (Google, Microsoft, ΟΤΕ κλπ) και των νέων τεχνολογιών αναφέρθηκαν στις προοπτικές του τύπου, στις νέες τεχνολογίες και στις πηγές χρηματοδότησης. Στα πάνελ συζήτησης συμμετείχε – μεταξύ άλλων – και ο αρχισυντάκτης της βραβευμένης Νορβηγικής εφημερίδας Hallingdolen.
 
Οι περισσότεροι στις τοποθετήσεις τους υποστήριξαν αφενός μεν ότι η τοπική δημοσιογραφία είναι αναντικατάστατη, αφετέρου δε, ότι ο τύπος πρέπει να προσαρμοστεί και να αναζητήσει το ψηφιακό του μέλλον.
 
Στην τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος της ΕΙΕΤ Άκης Γκάτζιος προβάλλοντας τις ιδιαιτερότητες του τοπικού τύπου και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει επισήμανε ότι «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη στιγμή της Ιστορίας του τοπικού τύπου: Ή θα εκσυγχρονιστεί για να αντέξει στον ανταγωνισμό που έρχεται σαν καταιγίδα από κάθε πλευρά ή θα πεθάνει οριστικά και θα εξαφανιστεί». Παράλληλα επανέλαβε τα πάγια αιτήματα της ΕΙΕΤ προς την Γενική Γραμματεία Τύπου.
 
Στην τοποθέτησή ο Γενικός Γραμματέας Μέσων Ενημέρωσης κος Ιωάννης Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι «έχουμε χάσει ήδη το 50% του περιφερειακού τύπου» και ανακοίνωσε ότι η Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης ξεκινά ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης των ανθρώπων της επικοινωνίας στις νέες τεχνολογίες. Επίσης, ανακοίνωσε ότι ήδη εργάζεται η νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την επίλυση μιας σειράς προβλημάτων, μεταξύ των οποίων: α) Τι θα επιτραπεί και τι όχι σε σχέση με την ψηφιακή εκτύπωση των εφημερίδων και β) Ποιος είναι σήμερα ο δημοσιογράφος και πώς θα δίδεται στο εξής αυτή η αναγνώριση.
 
Σημαντική για τα μέλη της ΕΙΕΤ ήταν και η δήλωση του Γενικού Γραμματέα Επενδύσεων του  Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κου Γιώργου Γιαννούση, ο οποίος τόνισε ότι με το νέο ΕΣΠΑ δίνεται η δυνατότητα εκσυγχρονισμού της παραγωγικής διαδικασίας και επισήμανε ότι θα στηριχτεί κάθε νέα πρωτοβουλία που έχει σχέση με την εκτύπωση, το διαδίκτυο και τις νέες διαδικασίες παραγωγής.
Στην ημερίδα συμμετείχε και ο Γενικός Εμπορικός Διευθυντής των ΕΛΤΑ κος Ιωάννης Λεπενιώτης ο οποίος είπε ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα θα παρουσιαστεί πρόταση που θα βελτιώνει την μακροχρόνια σχέση του τύπου με τα ΕΛΤΑ.
 
Στην τοποθέτησή του μεταξύ άλλων, ο Άκης Γκάτζιος τόνισε:
«Ο περιφερειακός τύπος και ιδιαίτερα ο εβδομαδιαίος, προσπαθεί να παραμένει – παρά τις αντιξοότητες – στις επάλξεις και να συνεχίζει να ενημερώνει τις τοπικές κοινωνίες με την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα θεματολογία του.
 
Οι εφημερίδες στην επαρχία παρότι αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες δεν έχουν πεθάνει ακόμα, και πεισματικά σε πολλές περιπτώσεις, όταν καταφέρνουν να προσφέρουν ποιότητα στην τοπική ενημέρωση, βλέπουν το αναγνωστικό τους κοινό να αυξάνεται.
Μέχρι όμως ένα σημείο, που δεν είναι ικανό και αρκετό να δώσει ώθηση σε μια επαρχιακή εφημερίδα τέτοια, που να αποτελέσει το εφαλτήριο μιας αναπτυσσόμενης επιχείρησης.
 
Επομένως, βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη στιγμή της Ιστορίας του τοπικού τύπου: Ή θα εκσυγχρονιστεί για να αντέξει στον ανταγωνισμό που έρχεται σαν καταιγίδα από κάθε πλευρά ή θα πεθάνει οριστικά και θα εξαφανιστεί.
Γιατί όσο κι αν αρέσει στους εκδότες να λέμε ότι την ύλη μιας τοπικής εφημερίδας δεν μπορεί να την καλύψει ο κεντρικός τύπος, η τηλεόραση, αλλά ούτε καν το διαδίκτυο…, αυτό δεν ισχύει. Κακά τα ψέματα. Ο τοπικός τύπος κινδυνεύει – και μάλιστα πολύ – αν δεν μπορέσει να σταθεί δυνατός στις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα.
 
Οι αδυναμίες όμως του τοπικού τύπου μπορούν να λειτουργήσουν ως εφαλτήριο ανόδου;
Ταπεινή μου γνώμη είναι πως ΝΑΙ. Μπορούν οι αδυναμίες του τοπικού τύπου να λειτουργήσουν ως εφαλτήριο ανόδου της επιχείρησης που εκδίδει την τοπική εφημερίδα.
 
Ποιες όμως είναι οι αδυναμίες;
Κάποιες από αυτές έχουν άμεση σχέση με όσα συζητούμε την σημερινή ημέρα: Στις μεγάλες αδυναμίες του τοπικού τύπου συμπεριλαμβάνεται η αδυναμία εφαρμογής νέων τεχνολογιών σχεδιασμού και εκτύπωσης, η έλλειψη marketing και πηγών χρηματοδότησης.
Γιατί; Γιατί οι επιχειρήσεις που εκδίδουν τις τοπικές εφημερίδες, στην πλειοψηφία τους είναι προσωπικές ή οικογενειακές, που κάποιες φορές στηρίζονται μόνο στο μεράκι και όχι στην επιχειρηματικότητα.
Αναμφίβολα η ψηφιακή εποχή ανοίγει καινούργιους δρόμους που καλείται όποιος καθυστέρησε να τους ανακαλύψει, να τρέξει και να προλάβει».

 

Exit mobile version