ΡεπορτάζΑρχείο

Πώς θα πάει στα χωράφια της Ερμιονίδας το νερό του Αναβάλου;

Την δημιουργία δευτερευόντων δικτύων για την άρδευση της Ερμιονίδας από το νερό του Αναβάλου  και την εποικαιροποίηση των στοιχείων της μελέτης για τις καλλιέργειες καθώς παρατηρείται αλλαγή χρήσης αυτών κυρίως για χρήση  παραθεριστικών κατοικιών, διεκδικεί η «Πρωτοβουλία πολιτών και φορέων της Ερμιονίδας για άμεση επίλυση του προβλήματος επάρκειας νερού».
Σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη προβλέπεται ότι θα μεταφερθούν στην γεωγραφική περιοχή της Ερμιονίδας 7.8 εκ. κυβικά μέτρα ετησίως που σύμφωνα με τους μελετητές αρκούν για την άρδευση 22.000 στρεμμάτων. Το έργο αυτό προβλέπει την κατασκευή του κεντρικού αγωγού μεταβλητής διαμέτρου μήκους 45.8 χιλιομέτρων με τελική κατάληξη ορεινό σημείο στην περιοχή Βλαχοπουλέικα όπου θα κατασκευαστεί η τερματική δεξαμενή.
Οι διαπιστώσεις της Πρωτοβουλίας από την συγκεκριμένη μελέτη είναι οι ακόλουθες:
«Η πρώτη διαπίστωση που έγινε είναι ότι το έργο αυτό αν υλοποιηθεί δεν λύνει άμεσα το πρόβλημα για το οποίο κατασκευάζεται. Γιατί δεν έχει καν μελετηθεί ο διαμοιρασμός στα τοπικά διαμερίσματα ,δηλαδή στους τελικούς χρήστες. Δυστυχώς σαν τοπική κοινωνία σε αυτό το θέμα μείναμε πίσω.
Επίσης είθισται σε έργα τέτοια τύπου, να γίνεται μελέτη από ειδικούς επιστήμονες ώστε να εκπονηθεί ένα σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης που θα μεγιστοποιήσει τα οφέλη από την αύξηση του διαθεσίμου νερού υψηλής ποιότητας».
Η ομάδα εργασίας της πρωτοβουλίας πολιτών αποφάσισε να προτείνει προς δημόσια συζήτηση την ανάγκη δημιουργίας ενός αρδευτικού δικτύου (δεν συμπεριλαμβάνεται στην υπάρχουσα μελέτη) που θα καλύπτει όλα τα τοπικά διαμερίσματα του δήμου μας και τη σύνταξη και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου τοπικού προγράμματος αναδιοργάνωσης της γεωργικής παραγωγής.
Επίσης προτείνει ότι το δίκτυο αυτό θα πρέπει να έχει την δυνατότητα να διαχειρίζεται μελλοντικές πηγές νερού όπως φραγμάτων αλλά και του νερού των μονάδων βιολογικού σταθμού της περιοχής, να γίνει η σχεδιαζόμενη αναβάθμιση των εγκαταστάσεων έτσι ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα νερού στα αστικά δίκτυα.
Η βασική ομάδα της «Πρωτοβουλίας πολιτών και φορέων της Ερμιονίδας για άμεση επίλυση του προβλήματος επάρκειας νερού» αποτελείται από τους Ροδοπαραγωγούς Ερμιόνης, την Παρέμβαση Πολιτών Ερμιονίδας, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ερμιόνης και την Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης.