ΟικονομίαΑρχείο

Πιλοτικό σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης της ορεινής Αργολίδας

 Με πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑ προωθείται η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου και συνεκτικού σχεδίου για τη βιώσιμη ανάπτυξη των ορεινών και αγροτικών περιοχών, με ευαίσθητα οικοσυστήματα και ιδιαίτερα γεωγραφικά χαρακτηριστικά. Στο πιλοτικό σχέδιο ως περιοχές αναφοράς έχουν ορισθεί οικισμοί της ενδοχώρας και από τους 4 Δήμους της Αργολίδας: Αχλαδόκαμπος, Καρυά, Λυρκεία, Σκοτεινή, Λίμνες, Προσύμνη, Αραχναίο, Άγιος Δημήτριος, Ηλιόκαστρο και Δίδυμα.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, επεσήμανε:

«Το συγκεκριμένο σχέδιο, που σε πρώτο στάδιο αφορά στην περιοχή της ορεινής Αργολίδας, έρχεται να καλύψει την ανάγκη εφαρμογής ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης για τις ορεινές περιοχές της χώρας, που θα ξεπερνά τις ελλείψεις σχεδιασμού του παρελθόντος. Θα συνδυάζει την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη με την προστασία του περιβάλλοντος και θα προάγει την αρμονική συμβίωση μεταξύ των ανθρώπιων οικονομικών δραστηριοτήτων και της διατήρησης της βιοποικιλότητας. Η ιδιαιτερότητα της Αργολίδας ως προς τα φυσικά και οικονομικά χαρακτηριστικά του ύπαιθρου χώρου, την καθιστά ιδανική επιλογή για την ανάδειξή της ως ΠΡΟΤΥΠΟ-ΜΟΝΤΕΛΟ βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης. Ο πιλοτικός χαρακτήρας του έργου, σε συνδυασμό με την συγκυρία προετοιμασίας του εθνικού και περιφερειακού σχεδιασμού για την αξιοποίηση των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων της περιόδου ΣΕΣ 2014-2020, αναμένεται να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία για την ανάπτυξη μοντέλου διαχείρισης αναπτυξιακών παρεμβάσεων για αντίστοιχες περιοχές με ανάλογα χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες.»

Η κατάρτιση του πιλοτικού προγράμματος πραγματοποιείται σε δύο φάσεις:

– Η ΠΡΩΤΗ περιλαμβάνει τη λεπτομερή καταγραφή της δυναμικής των μελετώμενων περιοχών, την ανάλυση των σημαντικότερων προβλημάτων, αλλά και των πλεονεκτημάτων των περιοχών, καθώς και τους ειδικότερους στόχους για την ανάπτυξη κάθε οικισμού.

– Η ΔΕΥΤΕΡΗ φάση περιλαμβάνει την καταγραφή και διατύπωση εξειδικευμένων προτάσεων για παρεμβάσεις και δράσεις προς άμεση χρηματοδότηση από τα προγράμματα και άλλες χρηματοδοτικές πηγές από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει ευρύ πρόγραμμα επισκέψεων ειδικών επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων, αποτελούμενο από πανεπιστημιακούς, διπλωματούχους μηχανικούς Χωροτάκτες-Πολεοδόμους, Περιβαλλοντολόγους, Γεωπόνους με ειδίκευση στην αγροτική οικονομία, Περιφερειολόγους (με ειδίκευση στα τοπικά αναπτυξιακά προγράμματα). Η έρευνα πεδίου θα περιλαμβάνει καταγραφή των χαρακτηριστικών της περιοχής πιλοτικής εφαρμογής, επισκέψεις στους οικισμούς, ανοιχτές συναντήσεις με κατοίκους και εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών.

Η μελέτη ανατέθηκε, μετά από σχετική εισήγηση της Ειδικής Γραμματείας Δασών του ΥΠΕΚΑ, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθ. Άγγελο Κότιο και χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί σε διάστημα τεσσάρων μηνών.